Még mindig kérdéses, meg kell-e enni a viaszborítást a Babybel sajtokon

A Mini Babybel sajt volt az első sajtkülönlegesség, ami Nyugatról érkezett hozzánk. A francia Bel Groupnál gyártott sajt nagy változatát már 1931-ben kezdték gyártani, de a kisebb alakú sajtokat, a Mini Babybelt, ami viaszos borítással és piros hálóban érkezett Magyarországra, csak 1977-ben kezdték forgalmazni. A nagyon kicsi, kerek sajt külön-külön piros viaszba mártva úttörőnek számított a maga idejében; ma, amikor a felesleges csomagolások ellen küzd a fél világ, már túlzásnak is tűnik.

Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

De a szárítás és érés utáni viaszba mártás kétség kívül megőrzi a sajtocska frissességét, így sokáig eláll egy uzsonnás dobozban. A Bel cég is azért gyártotta le négy darabos kiszerelésben, hogy a gyerekeket célozza meg vele. A viaszbevonat komoly előírásoknak felel meg, hiszen étellel érintkezik. A paraffinviaszból és mikrokristályos viaszból készült bevonat nem káros az egészségre, senkinek nem lesz baja tőle, ha véletlenül lenyeli, de nem azért van, hogy azzal együtt harapjunk a sajtba.

Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

Bár az interneten szövegek és videó formájában is okítják az embereket, miként kell levenni a viaszborítást a sajtkorongokról, sokan még 2019-ben is képesek viaszostul beleharapni, ahogy az látszik az Imgur oldalán nemrég megjelent posztból is. Persze nem tudni, hogy ezek közül az „ínyencek" közül hányan csinálták direkt a kóstolást egy kis plusz lájk kedvéért, és mennyien gondolták úgy, hogy a piros viasz emel majd az étel élvezeti értékén.

Az biztos, hogy a 151 éve sajtkészítéssel foglalkozó cég jól láthatóan jelzi a sajtocskákon, hogy hol kell lehámozni a viaszt, ami valljuk be, a nem túl egetverő ízű termék legjobb része, és egy csomó mindent lehet belőle készíteni; még szobrokat is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek