Mikrozöldek és saláták teremnek 33 méterrel London alatt

Ha Londonba készülnek a közeljövőben és valami más programra vágynak, mint az állandó kötelező körök, akkor érdemes lehet utánajárni a Growing Underground nevű földalatti farmgazdálkodásnak, ami 33 méter mélyen, egy elhagyott második világháborús óvóhelyen kapott helyet.

Steven Dring társalapító éppen ellenőrzi a növénykéketForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A Clapham városnegyed mindig zsúfolt utcái alatt húzódó hatalmas betonrendszer alagútjaiban kilószámra növekednek a fenntartható, friss mikrozöldek és salátaféleségek. A futurisztikus, pink LED fényben úszó földalatti világban egész évben növekednek a növények és mentesek mindenféle szerektől. Nem függnek sem az időjárástól, sem pedig az évszakok változásától. London alatt ott húzódik egy hatalmas farm, amit most az érdeklődők is bejárhatnak – olvasható a farm hivatalos honlapján, ahol a túrajegyek is lefoglalhatók.

Koriander termesztés LED fénnyelForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A londoni földalatti gazdaságot a függőleges növénytermesztés mozgalma ihlette meg, és 2014-ben alapította a két bristoli ötletgazda, Richard Ballard és Steven Dring. A termékeik öt év alatt eljutottak a legtöbb nagyáruházba, és mivel ennyire a főváros szívében vannak, így a szállításuk is könnyen, hatékonyan és kíméletesebben megoldható és a helyi éttermek is szívesebben használják a friss zöldeket.

Boltba kerülő saláta mix a földalatti farmrólForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Aki szeretné megismerni a bunker történeté, hogy miként lett belőle egy földalatti farm és milyen technológiával lehet elérni mindezt, az részt vehet a hetente kétszer megtartott vezetéseken. A túrák 18 órakor indulnak és nagyjából 75 percesek. Március végéig a két alapító vezeti a sétákat kedden és csütörtökönként. Az április elejétől szeptemberig tartó túrákon, csütörtökön és szombaton egy-egy csapatvezető mesél majd a vállalkozásról. A bemutatókon 14 éves kortól lehet részt venni, és a vezetés végén egy friss mikrosaláta kóstolás is várható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek