Nem könnyű bekerülni a sonkaszeletelő mesterek világába

Spanyolországban a sonkaszeletelés művészete egy nagyon rangos és jól fizető karriernek számít, hiszen az ország világhírű sonkája, a jamon akár 3000 euróba is kerülhet (az ár egy egész sertés sonkára értendő), attól függően, hogy a nagyon minőségi ibérico vagy a naponta fogyasztott serrano sonkáról van-e szó. De bármelyikkel is dolgozzanak a sonkaszeletelő mesterek, a munkájukat ugyanolyan bőkezűen megfizetik egy luxus étteremben, mint egy magán partin.

Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

De ez a munkakör is inkább csak a férfiak kiváltsága, a nőknek keményen meg kell küzdeniük azért, hogy bekerüljenek ebbe az elit körbe. Raquel Acosta-nak azonban úgy tűnik sikerült. Nem ő a legelső női sonkaszeletelő, de ő az, aki ki tudott lépni a hentespultok és a nagyáruházak hostess asztalai mögül a rivaldafénybe – olvasható a euronews.com oldalán.

Elmondása szerint, eddig sehol sem használták a női sonkaszeletelő megnevezést; ha erre a szóra rákerestek az interneten (az első 6-5 találatnál még mindig így van) akkor egy szeletelőgép jelent meg a képeken és a cikkben, nem pedig ember.

Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Acosta akkor tudott ezen változtatni, miután feltűnt egy rangos sonkaszeletelő versenyen. Ő is végigment ugyanazon a „kiképzésen", amin egy sonkamesternek kell. Ahhoz, hogy a lehető legprecízebben sikerüljenek a szeletek, hónapokig kell gyakorolni, és utána éveken keresztül kell gyakornokoskodni egy mester mellett.

A felkészülési idő alatt a mesterek hat különböző kést tanulnak meg használni, és megismerik a sonkák minden jellemzőjét, hogy végül tökéletes és mindig ugyanolyan szalvéta vastagságú szeleteket tudjanak vágni. Acosta kitartásának köszönhetően ma már azt is meg kell tanulniuk, hogy a női sonkaszeletelőket cortadora-nak hívják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek