Két és fél ezer éves sörnyomokat találtak a britek

Jó ideje sejteni lehetett, hogy a britek ősi ivók, a sörözés régebbi szokás náluk, mint a fish&chips vagy a tea fogyasztása. De hogy ennyire régi, arra eddig nem volt bizonyíték. Most azonban egy útépítéshez kapcsolódó ásatás során olyan tárgyakra bukkantak, amik alapján kimutatható: már Kr. e. 400 körül sört főztek Britanniában – írja a Smithsonian honlapja.

sörForrás: Givaga / Shutterstock

Az A14-es autópálya bővítése Cambridgeshire-ben zajlik, ennek keretében mintegy 250 régész dolgozik a talajminták elemzésén. Az elemző munka vezetett arra, hogy egyes mintákat vizsgálva kiderült, a zabkásához hasonló morzsalékos anyag voltaképp a sörfőzés mellékterméke.

A mikroszkóp alatt az erjedési folyamat buborékjainak nyomát is fel lehetett fedezni. Azért sem lehetett kenyérmaradványokról beszélni, mert nem látszottak lisztdarabkák, ellenben töredezett gabona és keményítőszemcsék igen.  

Steve Sherlock vezető régész szerint nem nagy meglepetés a lelet. Ugyanis régen azért is főztek sört, hogy így tisztítsák meg a vizet, szóval csak hidratálni akartak vele, nem bekarmolni. Már a Kr. e. 55 körül megjelenő rómaiak is felfedezték, hogy valami vadnövényes italt isznak a helyiek, bár ebben még alig volt gabona, a ma ismert ale típusú söröket csak az 1400-as években kezdték főzni.

Sörben amúgy is messze vannak a britek a rekordtól, 2018-ban az izraeli Haifa környékén sörfőzés 13 000 éves nyomait találták meg. De azért a brit autópálya-szakaszon így is rengeteg értéket találtak a 342 emberi temetkezési helytől a mamuton át az angolszász falvakig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek