Kulináris kreatív laboratórium nyílik a világhírű étterem helyén

Kulináris kreatív laboratóriumot és gasztronómiai innovációs múzeumot nyit az egykori világhírű elBulli étterem helyén, a Costa Braván Ferran Adriá. A spanyol sztárséf 2011-ben zárta be három Michelin-csillagos éttermét Roses városában. Ezt a döntését pedig nyolc éve a Madrid Fusión elnevezésű konyhaművészeti kongresszuson jelentette be; ugyan ott, ahol 2019. január 28-án tudatta a szakmával és a sajtó képviselőivel, hogy az elBulli helyén végre megnyitja kulináris laboratóriumát.

Ferran Adria éppen búcsúzkodik, mielőtt megtartaná utolsó vacsoráját az elBulli étteremben 2011-benForrás: AFP/Josep Lago

A következő forradalom a gasztronómiában a tudás forradalma lesz – hangsúlyozta az 56 éves, eddig három Michelin-csillagot elnyerő Adriá, akit a molekuláris gasztronómia úttörőjeként, a földkerekség egyik legtehetségesebb és legtalálékonyabb szakácsaként tartanak számon. A sztárséf visszatérését óriási érdeklődés övezi, bejelentése azonban sokakat meglepett, Adriá ugyanis nem egyszerűen újranyitja, vagy korszerűsíti éttermét, teljesen átalakítja azt. A régi elBulli helyén elBulli1846 néven nyílik majd meg új intézmény, a tervek szerint 2020-ra. Az 1846-os szám tisztelgés Auguste Escoffie francia "séfkirály" előtt, aki ebben az évben született, és akit az "haute cuisine", azaz a magas konyhaművészet népszerűsítőjeként tartanak számon.

Az elBulli1846-ban egy 15-20 fős csapat a gasztronómiai kreativitás és az innovációs lehetőségek határainak feszegetésére készül, de a szó hagyományos értelmében nem lesz étterem – részletezte Ferran Adriá, hozzátéve, hogy az intézmény kulináris innovációs múzeumként, kiállítási térként is működik majd, és egy sor gasztronómiai projekt kapcsolódik majd hozzá, így például egy digitális gasztroarchívum is.

A bejelentést egyébként nem is lehetett volna jobb alaklomra időzíteni, ugyanis a 17. alkalommal megrendezett Madrid Fusión ebben az évben a konyhaművészet átfogalmazását, az ismert szabályok megváltoztatását választotta mottójául. A 2019. januárt 28. és 30. között tartott rendezvény három meghívott városa közt idén Budapest is helyet kapott a bemutatkozásra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek