Akaratán kívül kapott ismét Michelin-csillagokat a világhírű séf

A hét elején írtunk arról, hogy hétfőn megjelent a francia Michelin Guide, amiben 632 csillagos étterem kapott helyet, közülük pedig 75 olyan, mely most kapott egy-, kettő-, illetve rögtön három csillagot. Akkor még nem tudtuk, hogy a a két csillaggal elismert éttermek között ott van Sébastien Bras francia mesterszakács étterme is, aki 2017-ben mindhárom Michelin-csillagát visszaadta, mondván nem a csillagokért akar főzni; nem szeretne minden nap az elismeréssel járó nyomás alatt dolgozni. A sztárszakács, családja egyetértésével szeretett volna új fejezetet kezdeni az életében anélkül, hogy nagyban változtatott volna délnyugat-franciaországi éttermének minőségén.

Sébastien Bras étterme, a Le SuquetForrás: BRAS officiel / facebook.com

A Michelin-kalauz bizottsága akkor tiszteletben tartotta a kérését, és a 2018-as kiadványban már egyáltalán nem szerepeltették a vendéglátóhelyet. A Le Suquet 1999-ben kapta meg a legjobb minősítést, és egyike volt Franciaország 27 három Michelin-csillagos éttermének – írták az MTI-n.

A 2019-es elismerést Bras "csodálkozva" vette tudomásul és a Michelin-kalauz "ellentmondásos döntése szkeptikussá" tette; de a döntése szilárd: továbbra sem fogják érdekelni sem a csillagok, sem a gasztronómiai kalauz.

Mindazonáltal nem Bras volt az első séf Franciaországban, aki ki akart lépni a Michelin-csillagok túlzottan versenyszellemű világából. 2005-ben Alain Sendersen párizsi séf, az újkonyha egyik úttörője adta vissza csillagait, mivel megváltoztatta étterme koncepcióját. 2006-ban Antoine Westermann cselekedett hasonlóan, 2008-ban Olivier Roellinger zárta be háromcsillagos éttermét Cancale-ban, mert nyugalmasabb életre vágyott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek