Ismét látogatható a palaui medúza-lagúna

A csendes-óceáni szigetvilág egyik természeti csodája az a tó, ami járatokon keresztül összeköttetésben van a tengerrel, így a medúzák beúszhatnak. És a palaui medúzák be is úsznak, létrehozva egy elképesztő trópusi paradicsomot, ami a Lonely Planet szerint megint látogatható.

A Ongeim'l Tketau nevű tó Eil Malk szigetén található, és sokáig simán beúszhattak oda búvárok, akik a nem mérges medúzák között úszkálhattak, mindenféle veszély nélkül. Korábban medúzák milliói kolbászoltak a tiszta vízben, de az aszályos időszak még ezt a tavat is elérte 2016-ban (korábban pedig 1998-ban is). A populáció drasztikusan lecsökkent, ezért nem lehetett merülni a tóban.

Most azonban jelezte a palaui kormány, hogy egy kutató alapítvány monitorozása szerint lassan helyreáll a régi rend.  

A palaui Medúza-tóForrás: ONLY FRANCE/GUNTHER DEICHMANN/Gunther Deichmann

A búvárok ismét merülhetnek, bár közelről figyelik a hatóságok a tó állapotát, és engedély nélkül senki sem csobbanhat. Palau eleve rengeteget tesz a környezetért, ami nem csoda, ebből él az ország. Tavaly eldöntötték, hogy betiltják a korallokra káros naptejek használatát, eladását 2020-tól. Arról pedig mi is írtunk, hogy bevezették a Palau Pledge nevű nyilatkozatot, amit minden beutazónak el kell fogadnia (hogy óvják és védik a természeti értékeket).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek