Ezért szeret sokkal több nő egyedül utazni, mint férfi

A 151 országot bejárt Jessica Nabongo példáján keresztül mutatja be a Vox magazin azt a jelenséget, miszerint a nők jobb szeretnek egyedül utazni, mint a férfiak. Nabongo is olyan, hogy 47 országot egyedül járt be, mert szerinte jobban megismerheti a helyieket úgy, ha nem az utazópartnerére figyel.

Ez egy trend, amit számokkal is alátámasztottak: a Booking.com szállásfoglaló site 2014-es felmérése szerint az amerikai nők 72 százaléka szeret szólóban utazni, míg a Hitwise kutatócég a brit nők 55 százalékánál találta ezt (akik zöme 25-34 év közötti londoni). De elég ránézni az Instagramra, mennyi nő utazgat magányosan, fotózza magát egy portugál strandon vagy egy indonéz kunyhóban.

Lássuk az okokat!

Ennek okát a Vox abban látja, hogy a mai nők több lehetőséggel és kevesebb kötöttséggel rendelkeznek, mint a korábbi generációk, és egyszerűbb is egy utat manapság megszervezni. Emellett egy egyedüli utazás a saját magunk feltöltését, megújítását jelenti, amibe kimutatott, hogy a nők több időt és pénzt fektetnek, mint a férfiak.

.Forrás: Shutterstock/Kite_rin

Carl Thompson kutató megjegyzi, a női utazgatás egyedül nem egy új találmány. Már 381-ben beutazta a Mediterráneumot egy Egeria nevű nő, akinek fennmaradtak leírásai a bejárt tájakról. Persze később nem volt annyira elfogadott, hogy a nők utazgassanak, de ettől függetlenül azért mentek, csak fű alatt, csendben, magányosan. Aztán a 18-19. században sorra jelentek meg női szerzők úti leírásai.

Kezdetben még röstellkedtek is a nők, hogy csak úgy utazgatnak, ami mára azzá vált, hogy konkrét célt keresnek szóló utazásaikhoz. Sok nő lelki gyógyuláshoz használja a kalandos utakat: egy haláleset, egy válás, magánéleti gondok vagy épp függőség leküzdése, megoldása a cél.  

A nők egyre több utazása annak is köszönhető, hogy egyre később vállalnak gyermeket. Amerikában ez már átlagosan 26 éves korra tehető, de fejlett nagyvárosokban inkább 31-re. A házasságok (és ezzel az elköteleződések) száma is csökken, a nők tanultabbak és jobban keresnek, mint régen. Ki is használják, útra kelnek, amint lehet és felfedezik a világot.

És a férfiak miért nem?

Felmerül a kérdés, a férfiak miért maradtak le ebben? Lisa Marie Bobby pszichológus szerint a férfiak másképp élik meg a társas kapcsolatokat. Szeretnek aktivitásokon keresztül barátkozni, míg a nőknél inkább mély beszélgetésekben ölt e vágy testet. Szóval ők inkább párban vagy társaságban utaznak, sokszor ráadásul nem elég proaktívak. Nabongo - aki egy utazási irodát is működtet - is állítja, az egyedüli férfi utazók zöme meleg, sok heteró férfi nem is utazik igazán, csak a barátnője nógatására vagy legénybúcsúra.

A Skift felmérése azt mutatja, hogy egyre több ember az önaktualizációért, önmegvalósításért, az önbecsülés javításáért, jellemformálásért utazik. Mert végül is, mi lehet fontosabb egy út alatt annál, mint hogy átlépjük a saját korlátainkat?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek