Van egy étterem a világon, ami egyáltalán nem termel szemetet

A Bali szigetén található Potato Head Beach Club-on belül megnyílt Ijen nevű zéró-hulladék étterem fő célja az volt, hogy még közelebb hozza a turistákhoz és a vendégekhez a helyi alapanyagokat és a helyben fogott halakat. Így az étterembejárók maguk választhatják ki mit ennének az aznapi friss fogásból, amit aztán a szakácsok megsütnek a fa tüzelésű grillen; a banánlevél elhagyhatatlan alóla.

Forrás: shutterstock.com

De a tulajdonosok szerettek volna még ennél is tovább menni és a lehető legkisebb ökológia lábnyomot hagyni. Így aztán az étterem székei és asztalai etikusan termesztett és kivágott fából, illetve a motorbiciklik szivacsülésének levágott maradékaiból készültek, míg az étkező rész padlója cement, összetört tányérok és megpattan üvegpoharak keverékéből állt össze. Az asztalokon álló üveg gyertyamécseseket borosüvegekből, a gyertyaviaszt pedig a Potato Head használt olajából alakították ki. A menükártyákat újrahasznosított papírra nyomtatták, a tartójuk pedig elhasználódott kamiongumiból van, amit a helyi flip-flop papucs gyártó cég ötlött ki - írta  a Lonely Planet oldal.

Az a filozófia, ami a berendezésre vonatkozik, az érvényes az ételekre is. A konyha főszakácsa Wayan Kresna Yasa sok időt tölt el azzal, hogy a menü összeállítása előtt kiválassza a legjobb helyi és organikus beszállítókat, és a konyhában is követi az újrahasznosítás elvét. Az étterem tulajdonosai egy olyan halbeszállító céggel dolgoznak együtt, ahol a halászok figyelnek arra, hogy csak azokat a tengeri élőlényeket fogják ki, amire az étteremnek szüksége van.

Bár a show sztárjai a friss, jégdarán szervírozott halak, az Ijen kreatív zöldségfogásokat is tart a menüjén. A visszajárók szerint érdemes megkóstolni a pirított karfiolt keluwek-tahini mártással, a savanyúságként elrakott trópusi gyümölcsöket és a grillezett bab salátát rizzsel, amit az UNSECO által védett Jatiluwih rizsteraszokról szereznek be.

Az étterem azon részén, ami már nem látható a vendégek számára öt különböző szemetesládába gyűjtik a maradékokat: az ételmaradékot a helyi farmok disznói kapják, vagy az Ijen maga komposztálja; az üres kagylóhéjakat porítják és vagy takarmányhoz, vagy trágyába keverik. A maradék szárazanyagokat pedig a sziget hulladékfeldolgozója az ecoBali újrahasznosítja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek