Konyhai karriert kaphatnak az Amerikába menekülők

New Yorkban nem sok helyen lehetett olyan komplett újévi menüt enni, mint a brooklyni Emma's Torch-ban. Ebben a lazacos tortától a mali kuszkuszon át az iraki desszertig sok minden szerepelt. A konyhai bábeli zűrzavar oka, hogy az étterem lehetőséget kínál azon menekülteknek, menedékkérőknek, akik Amerikába érkeznek, és megpróbálnának a gasztronómiában elhelyezkedni - írja a Guardian.

.Forrás: Emma's Torch/Facebook

Így az Emma's Torch-ban megtanulhatják a konyha vezetését és a minőségi ételek elkészítését. Az étterem pop-up jelleggel indult, de mára megtalálta állandó helyét, a New York-i gasztroújságírók pedig máris odavannak a fekete babos, chilis hummuszukért vagy a saksukájukért. Annyira bejött az üzlet, hogy 2019-ben megnyitják második éttermüket is a városban. Az éttermet egyébként a költő Emma Lazarusról nevezték el, akinek sorait a Szabadság-szobor talapzatába vésték, és így szól:

...Jöjjön fáradt, nincstelen,/ A tömeg, mely szabadságért zihál:/ Nyomorgó söpredéktek kell nekem./ A viharvert hontalanokra vár/ Arany kapum, hol fáklyám emelem.

Az étterem havi egyszer mutatja be a nagyközönségnek, mit alkottak tanulói. Decemberben például egy kínai hallgatójuk pinkre színezett lótuszgyökérrel és sárkánygyümölcsszósszal állt elő. Kerry Brodie alapító ezen az alkalmon elmondta, az emberi oldal mellett bizony gazdasági oldala is van a projektnek, hisz különböző konyhákat ismertet meg New Yorkkal.

Miközben a New York-i éttermi szcéna ezáltal lökést kap, a befogadottak megtanulnak mindent az alapoktól, mint a vágás-szeletelés. Emellett intenzív angol tanfolyamra járnak és nem éles állásinterjúkon vesznek részt. A nyolchetes, 400 órás felkészítés alatt 15 dolláros órabért kapnak. A dolog működik, a 2017-es évfolyamból mindenki el tudott helyezkedni a szakmában.

Aja például 2016-ban érkezett akadémikus férjével Irakból, ahol jó ideje nem biztonságos értelmiségiként élni. Két évig programozóként tanult, de egyre többen mondták neki, hogy nagyon jól főz, nyithatna saját éttermet. A Hias nevű menekülteket segítő ügynökség kötötte össze az Emma's Torch-csal. Aja pedig már tervezi a további karrierjét, amiben az étterem is támogatja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek