Nyakunkon a Tokaji Aszú napja, ráadásul libamájjal

Most, hogy a Mikulás már letudta globális körútját, helyette a Nemzetközi Aszú Nap kopogtat az ajtókon. A szervezők közleménye szerint december 10-én már másodszor rendezik meg az aszúborok népszerűsítésére szánt rendezvényt. Kézdy Dániel, az Aszú Day ötletgazdája az első év tapasztalatairól így mesélt:

Az első Aszú Day meglepően sikeres volt, olyan helyekről kaptunk visszajelzést, amire mi sem számítottunk. Többen voltak, akik eddig ugyan nem rajongtak az édes borokért, de ezen a napon egy-egy kivételes tokaji aszút megkóstolva megváltozott a véleményük. Ez is alátámasztja azt, amit már sokszor tapasztaltam: aki egyszer találkozik egy aszúval, attól kezdve másképpen értékeli ezt a kategóriát.

Tavaly merész módon a szecsuáni konyhával párosították az Aszú Dayt, idén azonban visszanyúlnak a hagyományokhoz: a libamáj kerül terítékre. Ezt azzal indokolják, hogy az ország a világelsők között van a hízott libamáj előállításában (a módszerek ugyanakkor néha ellentmondásosak), ezért is hagyományos párosítás a máj és az aszú.

Tokaji aszú libamájjal.Forrás: Furmint Photo/Dancsecs Ferenc

A libamáj édeskés íze szépen harmonizál az aszú cukortartalmával, a zsíros textúrát pedig remekül ellensúlyozza a bor élénk savszerkezete – szól a megdönthetetlen érv a párosítás mellett. Pár tippet is adnak a házi elkészítéshez: ha fiatal aszúhoz készítenénk libamájat, friss gyümölcsökkel és zöldfűszerekkel bolondítsuk meg, míg az érett évjáratokhoz aszalt gyümölcsökkel és lekvárokkal tuningolható az étel, sőt a karamellizálás se zárható ki.

Nemespenész, a csodás generátor

Végül megemlékeznek arról, hogy 1737 óta a világ első zárt borvidéke a tokaji, ahol nagy hagyománya van a borkészítésnek. Ennek sok oka van a talajtól a mikroklímán át a különleges borkészítésig. A vulkanikus alapkőzet ásványos karaktert és feszes savszerkezetet ad a boroknak. A folyók miatti párás levegő pedig segíti a Botrytis cinerea nevű nemespenész kialakulását, ami a szőlő aszúsodásában segít.

AszúszőlőForrás: Furmint Photo/Dancsecs Ferenc

A bogyókban így koncentrálódik a cukor, a szőlőt pedig több körben, kézzel szüretelik. A borkészítés szigorú szabályok szerint zajlik, az aszúbor csak hat itteni fajtából készülhet. Azonos évjáratú borba vagy erjedő mustba áztathatják az aszús szemeket, a kierjedés után a maradékcukor-tartalomnak pedig minimum 120 gramm/liternek kell lennie, és kötelező hordós érlelésnek is alávetni a bort.

Hashtag #aszúday

Végül arra kérik az Aszú Dayt megünneplőket, hogy vegyenek egy palackkal, kérjenek a kedvenc éttermükben belőle, készítsenek hozzá egy libamájat, majd osszák meg az élményt az #aszuday hashtaggel. Érdemes követni a szervezők Facebook- és Instagram-oldalát is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek