Kihirdették az Év Bortermelője díj győztesét

Ma, azaz december 5-én kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott "Év Bortermelője Magyarországon 2018" cím nyertesét, áll a Bor Akadémia sajtóközleményében. A díj nyertese Balla Géza, az Arad-hegyaljai borvidékről.

A közlemény kiemeli, hogy az elismerés nem egyetlen jó borral szerezhető meg. Olyan termelő kapja, aki éveken át nyújt kiemelkedő teljesítményt, borainak minősége folyamatosan kiváló, szakmai sikereket ér el belföldön és külföldön egyaránt. Az Év Bortermelője a borszakmáért tett erőfeszítéseiért is kapja ezt a díjat.

A Ménesi borvidék mikroklímája a vörösboroknak kedvez, ezért a szőlőknek mindössze a húsz százaléka csak fehér szőlőForrás: PhotoMIX-Company/Pixabay

Balla Géza, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertese, 35 éve borászkodik, 20 éve saját pincészete van. 2008-tól a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem keretén belül a Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője, mint egyetemi adjunktus. Számtalan szakmai tankönyv, valamint szakmai rovatok szerzője, 2004 óta a Magyar Bor Akadémia Tagja.

Balla Géza, az Év Bortermelője MagyarországonForrás: Szigetváry Zsolt

Balla Géza, akinek borai az az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidéken készülnek, fontosnak tartja, hogy az olyan, már-már feledésbe merült fajtákat, mint a Fekete leányka újra méltó helyükön kezeljék. Ez utóbbi egy régi dél-erdélyi fajta, amely még Mátyás király seregéről kapta a nevét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek