Budapestre is eljön az olasz gasztro világhete

Kóstolókkal, szemináriummal, szakmai találkozókkal és gasztrokulturális programokkal népszerűsíti a mediterrán étrendet november 19-25. között Magyarországon is az idei Olasz Gasztronómiai Világhét – írja az MTI.

A harmadszor meghirdetett világhét témája a gazdasági, környezeti és egészségügyi szempontból is fenntartható "dieta mediterranea", vagyis a mediterrán étrend, ami az olasz népet a világ legegészségesebb nemzetei közé emeli – mondta el a kezdeményezés csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a magyarországi olasz nagykövet.

Massimo Rustico hozzátette, a rendezvénysorozat keretében több mint 300 olasz diplomáciai székhely és kultúrintézet szervezésében csaknem 1000 program valósul meg világszerte. Rustico szerint a rendezvény másik célja, hogy a fogyasztók védelme érdekében fellépjen a termékhamisítások ellen, hiszen világszerte évi mintegy 90 milliárd euró értékben készülnek olyan, olaszos nevű élelmiszerek, amiknek semmi köze Olaszországhoz és az egészséges olasz alapanyagokhoz.

nápoly,olasz,városForrás: shutterstock.com

A teljes kiőrlésű gabonát, zöldségeket és gyümölcsöket, hidegen préselt olívaolajat, hüvelyes növényeket, kevés halat és húst tartalmazó mediterrán étrend nemcsak táplálkozási forma, hanem életstílus is. Hozzátartozik a termőhelyek, jellegzetes termények és feldolgozási tradíciók tiszteletben tartása, valamint az étel közös elfogyasztásának hagyománya is.

Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója elmondta, a gasztronómia az olasz kultúra szerves része, ezt bizonyítja a világhét keretében meghirdetett színházi előadás és filmvetítés is. Az ICE Budapest szakmai kóstolón mutatja be az olasz borok világát, amit az olasz és magyar forgalmazók találkozója követ majd.

Francesco Mari, a CCIU elnöke bejelentette, hogy újraindítják az Ospitalita italiana projektet, melynek során a minőségi olasz konyhát működtető vendéglátóhelyek ítélik oda a program védjegyét, a HoReCa Connect platform pedig az olasz és magyar szakembereket segít majd összekötni. Az Olasz Gasztronómiai Világhét programja ezen a honlapon érhető el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek