Kikötő épül hazánk egyetlen, a Duna vizével őrlő hajómalma mellé

Hamarosan megépülhet Duna-parti kikötője a nemrég elkészült bajai hajómalomnak, amelyet az október 6-i Hajómalom Ünnepen búzaőrlés közben is megnézhetnek az érdeklődők – írja az MTI.

A Bajai Hajómalom Egyesület a dunai hagyományok ápolására alakult 2007-ben, céljául egyedülálló turisztikai nevezetességek megvalósítását tűzték ki. A szervezet tagjai a bajai hajómalom megépítése előtt a Duna és a Sugovica találkozásánál, a Türr-kilátó mellett egy halászati mini skanzen felállításába kezdtek. Az egykori vízi életformát, a halászok mindennapjait és eszközeit bemutató Duna-parti létesítményt 2011-ben adták át.

Forrás: Bajai Hajómalom Egyesület / Facebook

Október 6-án a Türr-kilátó melletti mini skanzen kulturális, népzenei előadásokkal készül, a családokat népi játékokkal és kézműves foglalkozásokkal várják. Bárki kipróbálhatja a halásztanyák paticsfalának építési technológiáját, a rekesztőfal-építést, de a résztvevők gyakorolhatják a dunai halászok evezési technikáját is. Az érdeklődők megnézhetik a mini skanzen tárlatát, valamint megismerhetik a sárközi falvak különleges tésztáját, hiszen a programok idejére begyújtanak a kemencékbe is, hogy mindenkit megvendégelhessenek egy-egy kacsazsíros lepénnyel.

Az ünnepre érkezők körbejárhatják a jelenleg még telelőhelyén, a Sugovicán veszteglő, nemrégiben elkészült hajómalmot is. A magyarországi vízimolnárok örökségét bemutató vízi múzeumban egyelőre - mozgó víz híján - egy villanymotor segítségével őrlik a búzát. Ha pedig megépül a végleges kikötő is, megfelelő vízmagasság esetén a bajai lesz az egyetlen olyan működő hajómalom a Dunán, amelyet a folyó sodrása hajt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek