Élő halat venne? Figyeljen a szagokra, nézze meg az eladót, aztán döntsön!

A kiegyensúlyozott táplálkozás része a rendszeres halfogyasztás is. Sajnos, mégsem eszünk elég halat. Ennek több oka lehet, ezek közül az egyik, hogy halat venni nehezebb, és mivel romlandó áru, ezért frissen eleve ritkábban is találkozunk vele. De most dietetikus segít, hogy milyen szempontok alapján válasszunk a pultnál. Halvásárlási fortélyok a tengerészeti világnap alkalmából.

Szeptember végén tartják a tengerészeti világnapot, amely egy változó dátumú esemény, idén szeptember 27-én ünnepeltük. A Nemzetközi Tengerészeti Világszervezet 162 tagállama ünnepel ilyenkor. A szervezet célkitűzései között a biztonságosabb hajózás és a tengeri környezet védelme szerepel, valamint az, hogy kevesebb legyen a nemzetközi tengeri kereskedelem szabadságát és biztonságát veszélyeztető cselekmény. Utóbbiakban mi magunk kevésbé tudunk érdemben segíteni, de a tengerek védelmét elősegíthetjük, ha gondosabban figyelünk a hulladékainkra, és csökkentjük a környezeti terhelést akár azzal, hogy kevesebb maradékot dobunk a kukába.

Hogyan vegyünk halat?

Ha elhatároztuk, hogy több halat fogunk enni, érdemes minél gyakrabban friss halat is vásárolnunk. Bár ez elég lutri, és kicsit szokatlan, nem is biztos, hogy van a közelünkben halpiac, vagy élő,
friss halat árusító hely... Ha azonban mégis olyan szerencsénk van, hogy egy halas pult előtt ácsoroghatunk, és frissen fogott vagy legalábbis élő halat vásárolhatunk, akkor érdemes élni a lehetőséggel! 

A hal egyedi, mégis semleges ízéhez sokféle hozzávaló passzolForrás: Shutterstock

De először is legyünk kritikusak, és vegyük figyelembe a halas pultot és annak környezetét! A higiénikus halas pult és környéke ugyanis tiszta, rendezett, az eladó maga is ápolt, jó benyomást kelt, és nincs szúrós, kellemetlen, romlott halszag a pult környezetében. Az ideális és jól felkészült eladótól bátran kérdezhetünk. Kikérhetjük a véleményét, hogy milyen halat, milyen célra, milyen ételhez vegyünk, és talán nem rest ötletekkel szolgálni a megfelelő gasztrosikereink elősegítéséhez.

A halas pultban a friss halat az olvadó jég hőmérsékletén (0-2°C), jégágyon tartják, tálban vagy tepsiben, halfajonként elkülönítve. Az igényes pultban feltüntetik azt is, hogy a hal tenyésztett vagy vadon fogott, emellett jelölik a származási helyét is. Az akváriumban tartott élő halak esetében az akvárium tiszta, a vize átfolyós rendszerű, folyamatosan cserélődik, levegőztetett, és nem túlzsúfolt. Az akváriumban csak élő és egészséges hal tartható: az egészséges hal testfelülete sérülésmentes, és nem „pipál" a víz felszínén.

Forrás: Pixabay

Az nem baj, ha kevés halat tartalmaz a pult, hiszen a kitett halak csak bemutatásra kerültek oda, a kiválasztást segítik, a többit hűtve, védett helyen, hátul tartják. A sikeres kiválasztást követően a szakképzett eladónk gondosan becsomagolja majd a választott terméket. Ez amiatt is fontos, hogy hazafelé a hal ne szennyezhessen be más, esetleg már hőkezelés alá nem kerülő élelmiszert (például a salátába szánt zöldséget).

Jó, de miről ismerjük fel, hogy a hal friss?

Senki sem szeretne gyomorrontást kapni egy olyan haltól, ami már nem friss. Ezért nem árt tudni, honnan ismerhető fel a friss hal, amit bátran hazavihetünk. A kifogást követő tárolás során igen gyorsan csökken a halak víztartalma, emiatt könnyen észrevehető a halhúsok frissessége, vagy annak hiánya. A friss hal teste nyomásra rugalmas, gyorsan visszaáll az eredeti állapotába, az illata halra jellemző, nem szúrós és nem kellemetlen. Ezeket a jeleket keressük mindenképpen!

Az egész, nem bontott hal szeme természetesen duzzadt, élőnek tűnő, csillog, a kopoltyúi élénkvörösek. A beesett, sápadt szem és a matt kopoltyú arra utal, hogy a hal már nem friss. A fej nélküli hal bőre frissen nyálkás. Ha már nem az, ne vegyük meg!

Hazaértünk. Most mire figyeljünk?

Kiválasztottuk, megvásároltuk, és hűtőtáskában vagy hidegen tartó szatyorban haza is vittük a friss halat. Mi a teendő utána? A legfontosabb az idő, hiszen a friss hal a magas víztartalma miatt igen romlékony étel, ezért mielőbb fel is kell dolgoznunk. Amíg erre nem kerül sor, tegyük a 0-5°C közötti hőmérsékletű hűtőbe, de ne tároljuk ott hosszasan! Használjunk külön vágódeszkát és kést a hal feldolgozásához, előkészítéséhez. Ezen a vágódeszkán ne vágjunk friss zöldséget, gyümölcsöt és egyéb nyersen fogyasztott élelmiszert a keresztszennyeződés elkerülése érdekében.

A halak okosító ételnek számítanak, együnk belőlük hetente legalább kétszer!Forrás: Pixabay

A halból készült ételt elkészítés után egyből fogyasszuk is el, ne tárolgassuk utána! Ezért jó, ha már eleve annyi halat vásárolunk és készítünk, amennyi biztosan el is fog fogyni. Arra figyeljünk, hogy a sütés, párolás közben a halhús összeesik, ezért nagyjából másfélszer annyi halat kell vennünk, mint amennyit feltálalni tervezünk (felnőtteknél ez 140-150 grammot jelent személyenként).

Ha mégis fagyasztott halat vennénk

Nagy valószínűséggel könnyebben hozzájutunk a már eleve fagyasztott hal vásárlásához. Ekkor ellenőrizzük a csomagoláson a jég mennyiségét – ez ne legyen több, mint a termék nettó mennyiségének 10%-a. A már egyszer felengedett halat (más egyéb termékhez hasonlóan) újrafagyasztani nem szabad! 

Travelo tipp: Megjött a kedvük egy jó kis rántott harcsapofához, de nem tudják, hol vegyenek hozzá friss alapanyagot? Ezen az oldalon megtalálják a lakóhelyükhöz legközelebb eső halas pultot! Kapjanak rá, és egyenek halat legalább hetente kétszer!

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek