Készítettek már szójababpasztát vagy kimchit? Ezen a tárlaton megtanulhatják, hogyan kell

A fermentált ételek történetét mutatja be a Koreai Kulturális Központ szeptember 4-én nyíló kiállítása, amelyen kiemelt szerepet kapnak a koreai kerámiaművesség egyik legnagyobb kulturális jelentőséggel bíró ágának termékei, az onggi edények.

Aki már látott koreai történelmi filmsorozatot a tévében, vagy fotókat hagyományörző koreai falvakról, az találkozot már az onggi edényekkel is. Ezek a gyönyörű, földre állítható és tetővel lezárható, nagy pocakú, barna edények elhagyhatatlan részei a koreai mindennapoknak és konyha kultúrának. Talán még a leggazdagabb, modern körülmények között élő családoknál is van még egy-két ősi edény.

Onggi edények a Gyeongbok kastély kertjébenForrás: Pixabay.com / Hong_Kim

A Koreai Kulturális Központ új tárlata betekintést nyújt a tradicionális koreai erjesztett ételek készítésébe, kialakulásuk történetébe, és bemutatja az elkészítéshez szükséges művészi kerámiákat is, melyek egyike az onggi edény is. A koreai konyha híres a fermentált ételeiről. A több mint háromszáz variációban létező kimchi például nemzeti ételnek számít, a koreai étkezések elengedhetetlen része.

Erjesztett csípős kínai kel (kimchi)Forrás: Pixabay.com / 709K

A Koreai-félsziget éghajlatát és ezen keresztül mezőgazdaságát meghatározza a jól elkülönülő négy évszak, és a többi távol-keleti országhoz hasonlóan a rizstermesztés hagyománya. Az élelemforrásban szűkös téli és tavaszi hónapok a húsok, zöldségek tartósítására ösztönözték a félsziget lakóit, magas szintre fejlődtek a régiónként kisebb-nagyobb mértékben különböző fermentálási eljárások - írja az MTI.

A fermentált ételek titka a megfelelő tárolás, amelyhez a világon egyedülálló onggi agyagedényeket használják. Ezek készítésének lényege, hogy az edényekben égetés közben apró lyukak alakulnak ki az alapanyag különböző nagyságú részecskéi miatt, és később ezeken a réseken keresztül áramlik a levegő. Ezért hívják lélegző edényeknek, amelyben az ételek sokáig nem romlanak meg.

Kimchire várvaForrás: Pixabay.com / Hong_Kim

Az oxigén ugyanakkor segíti az onggiban tárolt paszták, a csípős kínai kel, a kimchi és a tengeri termékek erjedését is. Az erjesztés, más néven fermentálás folyamata alatt a mikroorganizmusok a bennük lévő enzimek révén szerves anyagot bontanak le. Az ilyen ételek íze és illata a természet reakcióját kihasználva természetesen alakul ki, és a tápértékük is kiemelkedő.

Az onggi mai alakja leginkább a három királyság korszakából, az 5-6. századbeli kogurjói kerámiára hasonlít. A kiállításon az Ulsan Oigosan manufaktúra kézműves termékein keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók ezekkel a rendkívüli precizitással készülő tárolóedényekkel, valamint megtanulhatják azt is, hogyan kell szójababpasztát és egyéb fermentált alapanyagokat készíteni.

Teli edényekForrás: Pixabay.com/ Whoop005

A kiállítás megnyitójának vendége lesz Heo Dzsing Ju, az ulsani onggi kerámia hagyományőrző kézműves mestere, aki az ünnepségen bemutatót tart a fermentált ételek és az onggi kerámia kapcsolatáról. A kiállítás ingyenesen látogatható szeptember 4-től október 31-ig a Koreai Kulturális Központban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek