43 budapesti vendéglátónál nincs több szívás műanyaggal

Mint korábban megírtuk, idén augusztusban a ​Felelős Gasztrohős Alapítvány ​újra a szívószálak mellőzésére buzdítja a lakosságot. Kezdeményezésükhöz idén a ​Night Mayor Budapest​ is csatlakozik, így számos szórakozó-, és vendéglátóhelyen száműzik a műanyagszálat. A ​kampányt​ augusztus 5-én egy nagy, közös ​szívószálmentes koccintással​ indítják el a Szabihídon.

A régen még luxuscikknek számító szívószál manapság automatikusan kerül a  poharunkba, ha egy étteremben vagy szórakozóhelyen fogyasztunk. A nagyjából húszperces használatért azonban nagy árat fizetünk, hiszen több, mint 500 év alatt bomlik le és  ekkor sem tűnik el teljesen, csak apró darabokra esik szét. A Gasztrohős számításai szerint egyetlen átlagos hazai étteremben annyi szívószálat használnak évente, amellyel 3 kézipoggyász méretű bőröndöt tölthetünk meg. 

Sok minden mehet egy pohárba, de a szívószál hosszú távon szívásForrás: Pixabay

Akkora a lelkesedés, hogy a nyár innentől "örökké tart" a  pesti éjszakában, és augusztustól a vendégek vagy egyáltalán nem kapnak szívószálat az italukba vagy kérésre PLA (iparilag komposztálható) szívószálat kaphatnak. Ezzel a lépéssel a szervezők számításai szerint havonta közel 160 ezer szívószálat vonnak ki a pesti  szemetesekből. Az akcióban résztvevő helyek évente közel 400 kilométernyi műanyagszemettél kevesebbet termelnek, 

Mostantól tehát könnyebb dolguk lesz a környezettudatos vendégeknek, nem szükséges előre mantrázni a "Köszönöm, nem kérek szívószálat mondatot", hiszen a Felelős Gasztrohős részéről 22 budapesti és 2 vidéki Fenntartható Vendéglátóhely tart szívószálmentes hónapot, ezek a: Smúz Café, a Fruccola mindhárom egysége, a  Mártogatós, a Jardinette Kertvendéglő, a Funky Pho, az Urbanfood Cafe&Coworking, a  HILDA, a Törökméz, a HellóAnyu, a Larus, a Kőleves, a Szimpla Kert és a Szimpla Háztáji,  a Doblo, a Pohárszék, a N'iceroll, a Slow Foodiez, a Four Bites, a Placc Café, a BB'z Bar, az  Almalomb és a Yes Chef. 

A Night Mayor hálózatból az akcióhoz egyelőre 43 budapesti vendéglátóhely csatlakozott, ahol mostantól nincs szívás a műanyaggal, ezek a: ​Grund, Budapest Park, Szimpla Kert, Szimpla Háztáji, Akvárium Klub, Kazimir, Kertem, 360 bár, Krak'n'town, Leo Budapest, KIOSK Budapest, BABEL Budapest, Jamie's Italian, Pest-Buda, 21, Pierrot,  Spíler, Spíler Sanghai, Jamie Oliver's Pizzeria, Hintaló, Kék Ló, Lumen, Doblo, Ötkert,  Zsiráf, Mazel Tov, Tereza, Napozó, 4BRO Downtown, Instant-Fogas, Robot, Larm,  Liebling, Pont, Frame, Pontoon, Központ, Dobrumba, Három Holló, Élesztőház, Kobuci  Kert, BB'Z Bar and Grill és az Esetleg Bisztró.   

A Gasztrohősök és a budapesti éjszaka nagykövetei augusztus 5-én a Szabadság hidat is  szívószálmentesítik egy flashmob keretében; arra biztatnak mindenkit, hogy hozzon  magával egy jeges italt, fröccsöt, vagy érkezzen kirúzsozva, hogy bebizonyítsák: bármi lehet szívószálmentesen is finom.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek