Nem tud betelni a jó borral? Irány Bordeaux Szentendréje

Kőbe vésett templom, megelevenedő történetek a francia forradalom idejéből, világhírű pincészetek és romantikus séták várják alig egy órára Bordeaux-tól, egy középkori csodatevő remetéről elnevezett kisvárosban, Saint-Émilionban.

A festői Saint-Émilion harmincöt kilométerre fekszik Bordeaux-tól, mely a Lonely Planet szerkesztői szerint 2017 legmenőbb úticélja volt. Számos buszos kirándulást kínálnak ide Bordeaux-ból, de könnyen megszervezhetjük magunknak is a kijutást. Rendszeresen indulnak vonatok Saint-Émilion felé a bordeaux-i pályaudvarról, a látnivalókat pedig gyalog is bejárhatjuk.

Saint-Émilion városképeForrás: Shutterstock

Kényelmes cipő, fél boldogság

Azzal azért érdemes számolni, hogy az állomás jóval a város szélén túl van, így még vár ránk egy kiadós gyaloglás, mielőtt bejutnánk a központba. De az út végig a híres pincészetek szőlőültetvényei mellett vezet, így – ha jól bírjuk a gyaloglást – bánni semmiképp sem fogjuk; a látvány biztosan kárpótol minket az extra kilométerekért.

Kényelmes cipőben jönni már csak azért is fontos, mert ahogy beérünk Saint-Émilion óvárosába, mindenhol egyenetlen macskaköveken kell majd mennünk, ráadásul fel-alá a domboldalban jó sokat. Úgyhogy a magassarkút nyugodtan otthon lehet hagyni! – Mi szóltunk!

Travelo-tipp
Ha szoros a programja, vagy nem bírja a gyaloglást, tuktukos túrákkal is bejárhatja Saint-Émiliont és a környező pincéket. Nem biztos, hogy ez a legautentikusabb módja a környék felfedezésének, de az ázsiai tuktukokkal szemben az itteniek legalább környezetbarát, elektromos motorral mennek, és egyszerre akár hat főt is kényelmesen szállítanak. A honlapjukon vannak városnéző és a környező pincészeteket bejáró túrák is, fejenként tizenkét eurótól kínálják a jegyeket.

Egy csodatevő szerzetes miatt itt több évszázados a turizmus

Persze nem a mai értelemben vett tömegturizmust kell elképzelni, de már a középkorban is rengeteg zarándok látogatott el Saint-Émilionba, hogy felkeressék annak a csodatevő szerzetesnek a sírját, akiről a városka a nevét kapta.

Turisták a saint-émilioni barlangtemplom előttForrás: Shutterstock

A homokkőbe vésett barlangot, ahol Émilion remeteként élt, és ami a sírja is lett, egyre többen látogatták. A bencés szerzetesek, akik ide jártak imádkozni és miséket tartani, elkezdték kibővíteni a barlangot. Így készült el a 12. században a mai Saint-Émilion egyik legfőbb látványosságának számító barlangtemplom.

Travelo-tipp
Míg a város és a látványosságok jelentős része bejárható kötetlenül, addig a barlangtemplom szigorúan csak szervezett túrákon látogatható. Jegyeket a helyi „turinformosoknál" is vehetünk elvileg, de főszezonban könnyen lehet, hogy már napokkal előbb betelnek az angol nyelvű túrák. Ezért érdemes lehet online foglalni. Felnőtteknek 9 euró, diákoknak 6,5 euró a részvételi díj. Angol nyelvű túrából elég kevés, napi két-három indul csak. Francia nyelvű vezetett túrára jóval nagyobb eséllyel találunk még az adott napon is szabad helyet.

A barlangtemplom a középkor végén élte a fénykorát. A templomot faragott szobrok és díszes freskók borították, Émilion földi maradványai közvetlenül az oltár alatt kaptak helyet, és rendszeresen érkeztek zarándokok, hogy imádkozzanak a csodatevő szenthez. A reformáció korában kemény összetűzések alakultak ki, a protestánsok maguknak követelték a remete hamvait.

De a templom igazi hanyatlása a nagy francia forradalom alatt következett be, a sziklatemplom ugyanis kitűnő helynek ígérkezett a puskaporhoz nélkülözhetetlen salétrom előállításához. A salétrom begyűjtésekor a már akkor is több száz éves freskókat sem kímélték, lekaparták a falakról a salétrommal együtt. A szobrok pedig a vallásellenes hangulat áldozatai lettek.

Így a templomot régi díszében már nem láthatjuk, a különleges hangulata miatt érdemes bejelentkezni egy túrára ide.

Travelo-tipp
Aki érzi magában az erőt, hogy felmenjen a harangtoronyba is, az Office de Tourism nyitvatartási idejében, egy pár eurós letéti díj fejében, el tudja ott kérni a kulcsot.

Saint-Émilionban több más híres egyházi épületet is találunk, akár egy ilyen tematikus túrát is tehetünk a városban. De ha annyira nem lelkesedünk a szerzetesrendek építészetéért, a ferencesek Cordelier kolostorának maradványait akkor is hiba lenne kihagyni! A kerengő maradványai között meginni egy kávét, átérezni a hely hangulatát, igazán maradandó élmény.

Saint-émilioni háztetőkForrás: Shutterstock

Világhírű borok, évszázados pincék, romantikus szőlőültetvények

Kevés olyan közismert borrégió van, aminek a nevét bárhol kimondjuk a világon, nagy eséllyel ismerni fogják azt még olyanok is, akik nem jártasak a borok világában. A bordeaux-i borok ilyenek. Annyit halljuk és látjuk őket filmekben, olvasunk róluk újságokban, hogy ha egyébként nem is érdekelnek minket a borok, azt biztosan tudjuk, hogy Bordeaux környékén híres és sokszor megfizethetetlenül drága borokat készítenek.

Saint-Émilion egyike a bordeaux-i bortermelő vidék régióinak. Mészköves talaján már a római korban is előszeretettel termeltek szőlőt és készítettek bort. Volt hát ideje kialakulni a borkultúrának a környéken. Jelenleg 5400 hektár tartozik az eredetvédett területhez, ami a bordeaux-i borrégió egész területének körülbelül hat százaléka. A saint-émilioni borok jellemzően házasítások, főleg merlot és cabernet franc fajtákból.

Ilyen hangulatos tájon túrázhat, aki a szőlőültetvények közé merészkedikForrás: Shutterstock

Sok pincészet (helyi, de filmélményekből szintés ismerősen csengő szóhasználattal chateau) kínál programokat a borkedvelőknek. Vannak családi programok is, ahol inkább a szőlőtőkékkel ismerkedhetünk, és csodálhatjuk a tájat a sorok között sétálva. Vannak rövid borkészítő gyorstalptalók az igazán elszántaknak. És természetesen borkóstoló programok ¬– a legnépszerűbb választás, ha eljutunk ide.

Mi egy olyan chateau pincerendszerét jártuk be, majd kóstoltuk a borait, amely a francia történelemben is szerepet játszott. A Chateau Gaudet pincészet a francia forradalom egyik girondista alakjának a nevét viseli. Az akkoriban ügyvédként dolgozó és a francia nemzetgyűlésben is tevékenykedő, girondista Gaudet ebben a pincerendszerben bújkált a jakobinus terror alatt. Pechjére megtalálták őt a jakobinusok, és bordeaux-ban ki is végezték a kor embelematikus eszközével, a guillotine-nal. Nem valószínű, hogy vigasztalná, ha tudna róla, de a pincészet presztízsborait, a „grand cru" borokat az ő arcképével díszített címkékkel látják el hosszú évtizedek óta.

Bor van bőven, erről bármelyik pincészetben meggyőződhetForrás: Maman Voyage / Flickr.com

Aki a pincelátogatás során szemfüles, láthat olyan nyomokat is a mészkőbe vésve, amit még maga Gaudet vésett a falba a bújkálása alatt. Ehhez a pincészethez viszont nem lehet csak úgy „beesni", jó előre be kell hozzájuk jelentkezni. Ami nem is meglepő, hiszen a borászcsalád életébe sétálunk be a látogatásunkkkal. Rögtön át kell ugyanis mennünk a családi ház földszintjén ahhoz, hogy bejussunk a pincéhez. Ez egy kellemes „kiválasztottság" érzését is adja a tömegturizmus idején annak, aki szereti, ha közvetlen a viszony a vendéglátóival a látogatás idejére. De ezt nem mindenki rajong ezért. A jó hír az, hogy több mint száz chateau található a környéken, így mindenki megtalálhatja a leginkább kedvére valót. A pincészetek listája és leírása angol nyelven ide kattintva elérhető a helyi turisztikai szervezet honlapján.

Bordeaux-ba utazna?
A Wizz Air például hetente kétszer közlekedtet járatot Budapest és Bordeaux között hétfői és pénteki napokon. A WIZZ jelenleg 31 ország 66 célállomására repül, a francia kikötővárosba 7990 forinttól találunk jegyeket Budapestről a légitársaság weboldalán. (X)

A Travelo az Atout France - Francia Idegenforgalmi Hivatal és a Wizz Air vendégeként járt Saint-Émilionban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek