Mi legyen a Valentin-napi ünnepi asztalon?

Lehet, hogy nem sok köze van mindegyik afrodiziákumnak tartott ételnek, italnak, fűszernek a vágyfokozáshoz és a szexuális együttlét sikeréhez, de sokszor a hit, a látvány, a vérbőséget fokozó hatóanyagok és a csábító ízek, aromák együtt jól jöhetnek a romantikus pillanatok élvezetének fokozásához.

Szeretjük-e vagy sem, de attól még minden évben eljön, és valamelyest megérint bennünket a Valentin-nap szele. Az aktuális megítélése nyilván sokban függ a párkapcsolati státuszunktól is, ezért szingliként talán éppen inkább elbújnánk a világ elől, de még ilyenkor is érdemes egy kicsit különlegesebbé tenni a napot, már csak azért is, hogy ne szomorkodva, irigykedve töltsük el. Ha nem is tervezünk nagy kiadásokba bocsátkozni (nem is ez a cél), kedves üzenetekkel, apró meglepetésekkel, bókokkal, vagy éppen egymás kedvenc ételeivel is megajéndékozhatjuk egymást vagy akár barátainkat, családtagjainkat, elvégre nem csak a szerelmesek ünnepe, hanem a szereteté is.

Szeretteinket finomságokkal is meglephetjükForrás: Flickr.com

A meglepetések sorába beleillhet valamelyik étkezésünk ünnepibbé varázsolása, hiszen a közösen eltöltött romantikus esténk hangulatát is feldobhatjuk egy jól sikerült vacsorával, az ágyba szervírozott reggeliről nem is beszélve.

Az evés maga amúgy is sokban kötődik a szexualitáshoz, nem csak ezen a napon. Számos babona szól arról, hogy mit érdemes enni-inni ahhoz, hogy minél csábítóbbak, vonzóbbak legyünk, s minél sikeresebb szeretőkké válhassunk. A legtöbb persze megmarad a babona szintjén, hiszen tudományosan nem sokról bizonyították még be, hogy igaz. Sokszor inkább csak az adott étel formája miatt nyeri el az afrodiziákum jelzőt, például, mert hosszúkás alakjával a férfiak hímtagjára, apró magvai révén a spermiumokra, vagy kehely formája miatt a női hüvelyre hasonlít, így már a látványukkal és az elfogyasztásuk puszta tényével is megteremtik, vagy éppen fokozzák a kívánt hangulatot. 

Akár már reggel is szerelmet vallhat - nem csak Valentin-naponForrás: Flickr.com

Az azonban tény, hogy mind a férfi, mind a női nemi szervek egészséges működéséhez a megfelelő táplálkozás is hozzájárul, elvégre a nemi hormonokat felépítő fehérjék, a telítetlen zsírsavak, a különféle ásványi anyagok, vitaminok mind fontosak a funkcionalitáshoz (ami már az erek és a szív, izmok munkáját is igénybe veszi többek közt). Ez főleg akkor látványos, ha valamiből hiányunk van (a vashiány például rögtön az életkedvünkre és ezáltal a libidóra is kihat, hogy csak egyet említsek a sokból), mert amúgy a több belőlük nem feltétlenül jobb.

A teljesség igénye nélkül alább néhány olyan alapanyagot mutatunk be, ami ha nem is garantálja a csábítást és a szerelmes percek, órák sikerét, de valamely összetevője révén vagy akár csak a népi hagyomány révén elősegítheti azt. Persze nem árt, ha mindezeket ízlésesen, de nem túlcsicsázott terítékkel, elegánsabb öltözetben, üdén és illatosan tálaljuk, ill. fogyasztjuk el. S ne feledjük, mindenki úgy ünnepel, ahogy neki kényelmes, nincsenek elvárások, szabályok.

Mi is az afrodiziákum?
A görög mitológia szerelemistennője, Aphrodité ihlette az afrodiziákum kifejezést. Léptei nyomán állítólag olyan növények és virágok sarjadtak, amelyek fogyasztása vágyserkentőként hatott az emberekre.

És most lássunk egy lehetséges menüsort!

A főétel valamilyen húsos-halas fogás legyen, mivel ezek könnyen emészthető, de ízletes fehérjeforrások, emiatt nem terhelik meg a szerelmes gyomrot sem. Vegetáriánusok a sajtot, tojást is bevehethetik, amennyiben nem vegánok.

Ugye kitalálja, hogy az osztrigát elsősorban a formája miatt tartják afrodiziákumnak?Forrás: Flickr.com

Egyéni ízlés kérdése, hogy például a klasszikus szerelmi éteknek tartott nyers osztrigát ki kívánjuk-e szippantani a héjából. Bár magam még nem kóstoltam, kevés emberrel találkoztam, akinek elsöprő öröm sugárzott volna az arcáról a kagylóval történt első találkozást követően. Többnyire a „mintha kinyaltam volna a tenger alját" jellegű mondatok hangoznak el ilyenkor inkább, utalva a jellegzetes sós ízre. Ha még sosem próbáltuk, ne most kezdjünk neki! Nem túl csábító öklendezve vagy undorodva eszegetni a méregdrága vacsoránkat. Maradjunk a már ismert, jól bevált recepteknél! Kicsit kirúghatunk a hámból és választhatunk helyette lazacot, garnélát, kagylót is a jeles alkalomra, de ezeket is inkább akkor vegyük fel a menüre, ha már jól bánunk a feldolgozásukkal, elkészítésükkel. Minden egyéb esetben vegyünk igénybe telefonos segítséget: rendeljük házhoz a tenger gyümölcseit! Ezzel még nem csorbítjuk a vendéglátói renoménkat.

A hüvelyeseket (bab, lencse, szója), bár a nevük izgalmasan hangzik, lehetőleg kerüljük el ezen az estén, mert bár szintén értékes fehérjeforrások, puffasztó hatásuk még a gondos előkészítés (beáztatás, fedő nélkül főzés, stb.) ellenére is megmarad. Ne kockáztassunk! Köretként mindenképpen válasszunk valamilyen zöldségfélét. Egy jól ízesített saláta vagy párolt, grillezett zöldségköret (a zeller egy kis adag tepsiben (nem bő olajban!) sült burgonyával, vagy éppen édesburgonyával kombinálva például jó választás lehet.

A gusztusosan tálalt lazac és kaviár klasszikus vágykeltő ételForrás: Flickr.com

A kellemes ízek mellett néhány fűszerünk a vérkeringés fokozása és az erek rugalmasságának fokozása révén lehet szerves része a Valentin-napi menünek, így például bátran használjuk a zeller-, petrezselyemzöldet, a gyömbért, a szegfűborsot, a chilit (persze csak óvatosan), a sáfrányt, a rozmaringot, a bazsalikomlevelet, a koriandert vagy éppen a borsmentát.

Ha nem akarunk sokat a konyhában pepecselni, egy dióval, mandulával, olívabogyóval és különféle sajtokból készült tállal is jóllakhatunk (ezzel az előételt is letudjuk egyszerre).
A közös csipegetés közben lecsúszhat hozzá pár korty jó minőségű bor vagy pezsgő is, de szigorúan csak 1-2 pohárral (nőknek 1, férfiaknak 2). Nehogy az alkohol kezdeti kellemes lelazító hatását túltoljuk, emiatt kínos pillanatokat éljünk át, vagy éppen közös alvásba torkolljon az este.

Pezsgő és piros: tuti kombinációForrás: Flickr.com

A menü zárásaként jöhet egy kellemes desszert, de nem sok, elvégre nem cél a degeszre tömött has, hiszen az sem kedvez az este folytatásának. Hagyományosan a csokoládé a Valentin-nap édessége, amely édes, krémes jellege miatt is, és a neki tulajdonított, boldogságfokozó hatásának is köszönheti ezt az érdemét. Boldogsághormont sajnos nem fogunk benne találni, inkább csak azt az érzetet keltheti az elfogyasztása, mivel a kakaó révén olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a jó hangulatunk kialakítását. Persze mérték az érték.

Klasszikus és látványos recept ilyenkor az olvasztott csokoládéba mártott eper. Választhatunk persze más gyümölcsöt is, formáját tekintve a banánra is eshet a választásunk, tekintve, hogy az igazán édes eperre még kicsit várnunk kell. Ha már gyümölcs, akkor a menü zárása lehet egy színes gyümölcssaláta is, amelynek méltó szereplője lehet a királyok gyümölcsének nevezett gránátalma is, amely apró magjai révén akár a bujaság szimbóluma is lehetne. A fügét is az afrodiziákum közé soroljuk, ámbár februárban frissen kevésbé jutunk hozzá itthon, szárítva pedig nem ugyanazt az ízélményt nyújtja.

Íme egy szép példa a szemnek és szájnak is vágykeltő desszertreForrás: Flickr.com

Zárszóként még annyi, hogy mint a legtöbb dolog az életben, ez is fejben dől el. Így ha nem tudjuk kizárni a napi stresszt, és nem tudunk kellően a partnerünkre koncentrálni az este során, akkor sajnos a legexkluzívabb menü sem lesz elég a vágyfokozáshoz...

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek