Gasztrofalu, sajtműhely és kézműves cukrászat - a villányi borvidék legklasszabb helyei

Miközben őszi borvidéktúránkon Villányt és környékét igyekeztük feltérképezni, olyan helyiekkel is találkoztunk, akik szívvel-lélekkel próbálják újraírni a falusi turizmust és a vidéki gasztronómiát. Voltunk például a palkonyai gasztrofaluban, amelyet egy kicsit minden ott élő épít, és ahol még a falu polgármestere is megtanult fagylaltot főzni. Aztán jártunk Vokányban, ahol már alakul egy hely az irányított sajtkóstoláshoz, és ellátogattunk egy máriagyűdi kézműves cukrászdába, ami pont úgy néz ki, mint a mesék habos, színes cukros süteménybirodalma.

Amikor október végén a Villányi borvidéken jártunk, két panorámás borbirtokon és egy borásznő kézműves pincészetében néztük meg, hogyan őrzik ma a szőlő- és bortermelés évezredes hagyományait. De közben olyan helyekre is eljutottunk, ahol vagy egy család, vagy egy kis falu közössége igyekszik a bor mellé valami egészen sajátos életérzést kínálni. Mutatjuk, hogy Villány mellett miért egyre népszerűbb Vokány, Palkonya és Máriagyűd települése.

Akik kicsit szimatolnak, a háttérben is megtalálják a jó dolgokat

Ezt a Trinitás Sajtműhelyt működtető, de főállásban a Crocus Gere Bor Hotel Mandula éttermének séfjeként dolgozó Kozma Szabolcs válaszolta arra a kérdésünkre, hogy sajtkészítőként miért pont Vokányban telepedtek le. Válaszában utalt arra is, hogy bár a térségben Villány a központ, érdemes egy kicsit keresgélni, mert a környező településeken is jó pincékre és jó falatozókra lehet bukkanni. (Vokányban van egyébként Iványi Zsófi kézműves borászata is, róla itt írtunk.) Feleségével, Júliával öt éve költöztek ide Pécsről, pedig eredetileg ők is Villányban akartak letelepedni. Végül a sors úgy hozta, hogy csak pár kilométerrel arrébb találtak maguknak egy kis falusi házat. Ezt mára nemcsak belakták, de sajtműhelyüket is itt rendezték be. Családi hobbiként évekig kísérletezgettek a sajtokkal - rokonoknak, barátoknak adtak belőle, tavaly nyáron azonban a működési engedélyt is megszerezték az üzletszerű sajtozáshoz. 

Ez a kis ház jelzi Vokányban, hogy jó helyen járunk
Galéria: Vokányi Trinitás Sajtműhely
Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

Műhelyüket falusi vendégasztal kategóriába szeretnék soroltatni, ahol a hét egy-egy napján már látogatókat is fogadhatnak, sajtjaikhoz pedig nem bort, hanem kézműves söröket kínálhatnak. Ehhez hamarosan felveszik új, Miszli Sajtistálló nevüket is, amit Szabolcs nagymamája után örököltek meg - ő hívta mindig Miszlinek apró méretű nyári konyháját.

Havonta több mint 100 kg sajtot készítenek - főleg karakteresebb ízvilágú, három hónapig érlelt, rúzsos (vöröspenészes) félkemény és lágy sajtokat. Nemrég összeálltak a Pécsi Kávé nevű hellyel is, és kitalálták, hogy a sajtot őrölt kávéban forgatják meg - de még a penész kialakulása előtt, hogy minél jobban átjárja a kávéaroma. Azonban nemcsak sajtot, a téli időszakban stifoldereket is készítenek. Két éve a sváb házikolbászukkal el is nyerték a Villányi borvidék második legjobb stifolderkészítőjének járó címet. 

Félkemény és lágy sajtokat készítenek
Galéria: Vokányi Trinitás Sajtműhely
Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

Júlia most a legújabb, saját chilis, camembert típusú lágysajtjukra a legbüszkébb, a környék piacain chilivel ízesített sajttal ugyanis eddig csak félkemény formában lehetett találkozni. Szabolcs pedig egy lepénytészta recepjét finomítgatja, amit házi abált szalonnával, sváb eredetű, édes ízű lilahagymával és sajttal borít majd. Ha minden jól megy, hamarosan ez is kapható lesz a kínálatukban.

És bár jelenleg csak a Facebook-oldalukról lehet tudni, hogy mikor, milyen rendezvényen bukkannak fel standjukkal, az adventi hétvégéken például a Pécsi Kávé udvarán, és hamarosan a siklósi várnál is találkozhatunk velük.

Palkonyán van egy hely, ahol muszáj lelassulni

"Kitaláltam, hogy legyen egy konyha Palkonyán, és elneveztem PalKonyhának" - ezt már Pauli Zoltán mondta, aki addig nézegetett hónapokon át Pécs felé autózva egy házat a faluban, hogy végül megvette, vendégházzá alakította, és mellette egy lakáséttermet nyitott. "Már amikor először beléptem a házba, rögtön láttam mindent, ami ma itt van". És ez a minden ma egy nappaliból átalakított kemencés, kandallós vendégteret jelent, előtte egy helyes kis fűszerkertet, mögötte pedig gyümölcsöst és baromfiudvart. Majd miután gépekkel is felszerelte a konyhát, két társával elkezdett főzni.

 

Pauli Zoltán, a PalKonyha megálmodója
Galéria: Palkonyai piac és gasztrofalu
Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

A Fecskeház névre keresztelt fogadó egyébként a falu közepén a templom mellett található, amelynek palettás, gerendavázas, díszített homlokzatú parasztházait még a múlt század elején építették. Látványra pont olyanok, mintha a falun belül egy még kisebb faluba kerülnénk. A sváb parasztház főépületében három szoba található, és itt alakították ki a kandallóval otthonos hangulatot teremtő nappalit is, mely alkalmi jelleggel étteremként fogadja a vendégeket.

Pauli 15 évig vett részt a Gere Attila Pincészet építésében (marketing tanácsadóként, étteremvezetőként, majd a Crocus Gere Hotel szállodaigazgatójaként), ő rakta össze a Borzsongás, a Hú!SVÉT+7, a Gere Jazz Fesztivál projekteket, és lelkes motorja a Stílusos Vidéki Éttermiségnek is. Ma bormarketinggel és fesztiválszervezéssel foglalkozó cégét igazgatja, azt mondja, a PalKonyha egyelőre csak szerelem számára. Vendégeit hétvégenként előre egyeztetett menüvel fogadja, a tányérokon pedig most már főleg palkonyai termékekből készült ételekkel várja. Mert amíg korábban más településekről kellett ezeket beszerezni, most a helyiektől veszi a füstölt árut és tejtermékeket is. Vasárnaponként irányított lassulást hirdet meg néhány falubelivel, hogy egy picit visszahozzák a svábok békebeli délutánjait. Ilyenkor például Szabó Réka, a pécsi cukrászlány süteményei mellé jóféle kávét igyekeznek kínálni vendégeiknek. 

Csupa jóság a helyi termelők kertjeiből és portáiról
Galéria: Palkonyai piac és gasztrofalu
Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

Szeretnénk a helyi gasztronómia motorjai lenni

Az elmúlt években a helyi termelők mellett egyre több, a környező városokból ideköltöző vállalkozó kezdett el főzni, sajtozni, szarvasgombára vadászni, vagy fogott bele más, a borhoz passzoló gasztronómiai tevékenységbe. Mint például a fővárosi menedzseréletét hátrahagyó Hárságyi Balázs, aki feleségével költözött Palkonyára 15 éve. Nyitottak két vendégházat, bepalackozták saját borukat, majd Balázst elkapta a szarvasgombavadászat szenvedélye, ezért ma már az ő gombái köszönnek vissza néhány helyi falatozóban. De így tett a csak Bagaméri Bertiként emlegetett polgármester (Beck Engelbert - a szerk.) is, aki Bolognába ment kitanulni a fagylaltkészítő mesterséget, hogy ma már Palkonyán helyi tejből és gyümölcsből készült házi fagyit árulhasson műhelyében. És közben mindegyiküket összeköti a palkonyai gasztrofaluról szóló víziójuk, vagyis az, hogy a Villányi borvidéken Palkonya lehessen egy helyi értékekre és alapanyagokra épülő, szerethető, falusi vendéglátóközpont. 

A község legismertebb műemlékegyüttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor, és a hagymakupolás Szent Erzsébet Templom
Galéria: Palkonyai piac és gasztrofalu
Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

Szeptember végén a palkonyaiak meg is ünnepelték saját kis piacuk létrejöttét a Pincesor 57. szám alatt, ahol a borvidék településein élő termelők portékái sorakozhatnak majd minden hétvégén reggel héttől tízig, utána pedig gyerekprogramokkal és termékkóstolóval igyekeznek maradásra bírni a piacozó közönségüket. "Persze az a jó vendég, aki mozog, és nem a szállásán ül" - tette hozzá Blázsovits Attila borász, abban reménykedve, hogy a piac a palkonyai pincesorral és a hamarosan nyitó, kistermelői borokat kínáló vinotékájukkal együtt majd több turistát csábít hozzájuk Villányból. De közben a piac kistermelői arról is álmodoznak, amikor majd vasárnaponként a helyi éttermek séfjei jönnek ki a piacra, szétnéznek, válogatnak kicsit az áruk között, és onnan rendelik meg étlapjaik kínálatához az összes alapanyagot. 

A Pavilon és jobbra a termelői piac
Galéria: Palkonyai piac és gasztrofalu
Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

A piac közelében egyébként már megnyílt a Blázsovits család által működtetett Pavilon nevű hely is, ahol már sajtokat és borokat lehet kóstolni, de a közeli jövőben négytételes bormenüket és egy külön kávézórészleget is terveznek.

Ha azonban valami igazán bájos helyre vágynak

Akkor ne hagyják ki a máriagyűdi kegyhely utcájában található, falusi parasztházban berendezett Czukor Borsót sem, amelynek tulajdonosai valahol a kézműves cukrászda és a kávézós vendéglátóhely között defininálják falatozójukat. Nevét onnan kapta, hogy a régióban hagyományosan erről a településről kerül piacra a legnagyobb mennyiségű cukorborsó.

 

Galéria: CzukorBorsóFotó: Csikesz Mariann / Travelo

Ebben a békebeli hangulatú helyes kis kávézóban olyan újragondolt süteményeket, pitéket, bonbonokat és macaronokat találunk, amelyhez a diótól a levenduláig, minden összetevőt egy-egy helyi termelőtől szereznek be. A vendégfogadó helyiségük leginkább egy étkezővel egybekötött nappalihoz hasonlít, ahol amíg a szülők a fotelekben vagy a székeken kávéznak, addig a kiskorúak süteményezés után az udvarra mennek ki szaladgálni, vagy a gyerekszobába játszani. De egy külön termet nyitottak a tematikus borkóstolásokhoz is, ahol a környékbeli termelők borait töltik a poharakba. 

A Czukor Borsóba belépni pont olyan, mint a mesék habos, színes cukros süteménybirodalmába
Galéria: CzukorBorsó
Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

A Czukor Borsó bútorait egyébként tulajdonosai abból a pécsi lakberendezési üzletükből szállították ide, ahol régen sütizni és kávézni is lehetett. Hat évvel ezelőtt aztán a berendezést kompletten átköltöztették Máriagyűdre, és már inkább az édességekre domborították ki üzletüket. Az évekig lakberendezőként dolgozó egyik tulajdonosa az évszakokhoz illően csinosítgatja a helyet, a polcokon és vitrines szekrényekben az egyenként válogatott porcelánok mellé az általa készített apró tárgyakkal igyekszik otthonosabbá tenni.

Nem is csodáljuk, hogy a vidéki vintage hangulatú hely pillanatok alatt népszerű lett. Ma az ország minden pontjáról érkeznek vendégeik, akik direkt erre a különlegesen berendezett süteményes birodalomra kíváncsiak. Jelenleg csütörtöktől vasárnapig tartanak nyitva, de az előre bejelentkező csoportokat a hét bármely napján fogadják. Néhány napon belül azonban már Pécsett is nyílik egy Czukor Borsó, hasonlóan nosztalgikus hangulattal, régi bútorokkal, gerendás mennyezettel és két terasszal felszerelve.

+1 hely, aminek pincéjét is érdemes megnézni: Kúria Borétterem

Pontosabban hamarosan már Kúria–Villány néven lehet őket megtalálni, november végére ugyanis átalakulnak. Inkább a szervezett programokra, gasztronómiai eseményekre koncentrálnak, és amolyan borvidéki rendezvényközpontként várják majd a villányi borok és a vidéki gasztronómia iránt érdeklődőket. Mi amikor ottjártunk, már ilyen állapotában találtuk a helyet: 

A Czukor Borsóba belépni pont olyan, mint a mesék habos, színes cukros süteménybirodalmába
Galéria: CzukorBorsó
Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

Ha pedig szállás keresnek

Bár a palkonyai Fecskeház vendégházait is jó szívvel ajánljuk, ha azonban önök egy olyan borhotelt keresnek, amely a világhírű villányi pincesor szomszédságában található, akkor a négycsillagos Crocus Gere Bor Hotelben a helyük. Gere Attila borászata egyébként egy kicsit odébb, Villány szélén, a Szársomlyó-hegy irányába indulva található, ide hetente négy alkalommal pincetúrákat is szerveznek.

A hotelnek van egy klassz wellnessrészlege, ahol különböző hőmérsékletű medencékben ázhatunk, szőlőalapú vinoterápiás kezelésekre jelenkezhetünk, de van tornaterem, többfajta szauna, és tulajdonképpen minden, ami egy négycsillagos borhoteltől elvárható. Mandula éttermében magyar alapanyagokra épülő, remek borvacsorákkal várják a vendégeket, novemberben pedig izgalmas libamenükkel készülnek. De ha már ott vannak, mindenképp nézzék meg a Mandula Szeparé névre keresztelt különtermüket is, ahol egy komplett, muzeális borkészletet láthatnak majd, miközben a kényelmes bőrfotelek és sakkasztalok mellett kedvükre poharazgathatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek