Több mint húszmillió forint kevesebb mint egy kiló szarvasgombáért

Több mint húszmillió forint kevesebb mint egy kiló szarvasgombáért

Egy 850 grammos fehér szarvasgomba 75 ezer euróért, átszámítva 23,4 millió forintért kelt el egy hétvégi olaszországi árverésen – írja az MTI.

Egy népszerű étel szarvasgombával: rizottó, rajta hajszálvékonyra szeletelt fehér szarvasgombaFotó: Larry / Flickr.com

 A jótékony célú aukció legszebb példányát egy műholdas kapcsolat útján licitáló hongkongi vendéglős vásárolta meg. Az észak-olaszországi Albában (Piemont tartomány) tartott árverés 271 ezer euró (84 millió forint) összbevételt hozott.

A hónapok óta tartó szárazság miatt Olaszországban idén nagyon visszaesett a szarvasgombatermés, ezért az egekbe szöktek az árak. Az értékesebb fehér szarvasgomba kilójáért idén akár 6000 eurót (1,87 millió forint) is elkérnek a tavalyi 3-4000 euró helyett, bár a kevésbé exkluzív fekete szarvasgomba már akár 500 euróért (156 ezer forint) is kapható.

Tudta-e?
Hozzánk jelentősen közelebb, az Isztrián is nagy kultúrája van a szarvasgombának. A fehér és a fekete változatot egyaránt megtalálni itt, és nem hiányozhatnak az őszi hónapokban a helyi éttermek kínálatából.

Az olasz szarvasgomba-kutató intézet szakértői szerint az idei aszály csak a mennyiséget befolyásolta, a minőséget nem.

Olaszországban körülbelül 200 ezren foglalkoznak szarvasgombagyűjtéssel, az ágazat árbevétele eléri az évi félmilliárd eurót (156 milliárd forint).

Fekete szarvasgomba: kevésbé exkluzív, de olcsónak azért ezt sem mondanánkFotó: ulterior epicure / Flickr.com

 A piemonti Alba városában 90 éve rendezik meg a nagy, két hónapig tartó fehérszarvasgomba-vásárt, amelynek részeként tartják az extrém árakat is elérő jótékony célú árverést.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek