Tollfosztással és fonó hangulattal vár hétvégén a szentendrei skanzen

  Finom falatokkal, zamatos újborokkal, kaláka munkával és harsány mulatozással búcsúzhatnak az ősztől azok, akik részt vesznek a szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényén november 11-én és 12-én.

  A néphagyomány szerint a gazdasági évet, a szántóföldi teendőket Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka és ezzel a kalákában végzett munka a házakban. Márton-nap volt a karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni és mulatozni, és ekkor kóstolták meg először az újbort is. Úgy tartották, hogy minél többet isznak ezen a napon, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. Márton-napon vágták le a tömött libákat és kötelező volt libás ételt fogyasztani, hiszen „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik."

  Fotó: Szentendrei Skanzen


  A Skanzen hétvégi fesztiváljára látogatók libaételeket, családi pincészetek újborait kóstolhatják, a portákon pedig előkerülnek az ősz csemegéi: a sült alma és a sült tök. A fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők. Népmeséket, Márton-napi mondákat és legendákat hallhatnak, szombaton a Magyar Vista Social Club és a Tinti's, vasárnap pedig a Nana Vortex és Herczku Ágnes koncertezik.

  Mindeközben téli társas munkákba csöppenhetünk: belekóstolhatunk a toll- és kukoricafosztás, vagy a fonó hangulatába, míg a Lajta Néptáncegyüttes Márton-napi népszokásokat és mulatságokat elevenít meg. De lehet majd csuhébabát, dióbölcsőt, textillibát, libás ékszert és lámpást is készíteni. Akik pedig szívesen mérnék össze tudásukat, azok irodalmi borkóstolón és Keresd a libát! pontkereső játékban vehetnek részt, ahol a közönségnek persze bőven lesz része muzsikában és néptáncos lépésekben is. A programról bővebben itt olvashat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!