Ezeket egye, hogy megőrizze a nyári barnaságát!

Az időjósok szerint a héten le is zárhatjuk erre az évre a nyarat, sokan azonban még csak most indulnak last minute külföldi útjaikra. Ha utóbbihoz tartoznak, szerencsések; ha viszont már mindez csak emlék, akkor pláne görgessék végig dietetikus szakértőnk gyűjtését, amiben kiderül, mit kell ennünk a már megszerzett barnaságunk megőrzése érdekében. Slágervitaminok, sárgarépa és sárgabarack sziasztok!

Persze a napon töltött időt lehetetlen még a legjobban összeállított étrenddel is pótolni, de a bőrünk egészsége és a napbarnított bőrszín megőrzése érdekében érdemes még jobban odafigyelni arra, hogy utazásaink alkalmával mit eszünk, mit iszunk. Együnk változatosan, kiegyensúlyozottan, hogy minden szükséges tápanyagot a testünk aktuális szükségleteinek megfelelő mennyiségben és arányban fogyasszuk el - de ne csak nyáron, és ne csak a szexi barna bőrszín érdekében.

Az alábbi lista azokra a főbb tápanyagainkra és forrásaikra összpontosít (valójában szinte mindet felsorolhatnánk, de ettől most eltekintünk), amelyek valamilyen szinten befolyásolják az egészséges mértékű barnaságunk elérését, elősegítve a bőr melanin-termelését, a barnaság megőrzését és hozzájárulnak a leégés okozta kellemetlenségek megelőzéséhez, enyhítéséhez.

 

Railay West Beach, Krabi, ThaiföldFotó: Marc Fischer / Flickr

 

Színre színt – a nélkülözhetetlen antioxidánsok

Ezek a vegyületek, amelyek között találunk vitaminokat és ásványi anyagokat is egyaránt, a sejtkárosító hatású szabadgyökök képződése ellen lépnek fel, ezáltal csökkentik a bőr leégését és a bőrrák kockázatát. Ugyanakkor nem helyettesítik a megfelelő bőrvédelmet, ami a megfelelő napszakban történő napozásban vagy napon tartózkodásban, és a bőrtípusunkhoz illeszkedő fényvédő krém helyes használatában nyilvánul meg. Az antioxidánsokra amúgy is napi szinten szüksége van a szervezetünknek, de nyáron különös figyelmet fordíthatunk az ezeket tartalmazó élelmiszerek, italok fogyasztására. A bőrünk mellett minden más szervünk is hálás lesz érte.

Ott van például az A-vitamin és béta-karotin. Ezt a két anyagot együtt célszerű említeni, tekintve, hogy nincsenek meg egymás nélkül: az A-vitamin előanyaga a béta-karotin. Utóbbi amellett, hogy antioxidánsként is hat, csökkenti a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Hozzájárul a bőr színéhez is, mivel a benne található sárgás-barnás festékanyag lerakódik a bőrben. Közismert az a hatás, hogy ha valaki túl sok sárgarépát eszik, az a bőrszínét is sárgássá teszi. Ez nem más, mint a karotin túladagolása, ami szerencsére nem káros, mivel a szervezet csak annyit használ fel belőle az A-vitamin képzéséhez, amennyire szüksége van.

A sárgarépa mellett azonban más narancssárga, sárga vagy éppen zöld színű zöldségünk, gyümölcsünk is tartalmazza a karotint. Így például a sárgadinnye, a sárgabarack, az őszibarack, az édesburgonya, a sütőtök, az egzotikus mangó, de a spenót és petrezselyemzöld is. Önmagában mégsem elegendő, ha csak salátákat eszünk a bőrszínünk megőrzéséhez, hiszen a béta-karotinból keletkező A-vitamin egyike a zsírban oldódó vitaminoknak, vagyis a felszívódásához viszont zsiradékra van szükség. Ezért is érdemes például a salátáinkat valamilyen hidegen sajtolt növényi olajjal meglocsolni, vagy kevés olajban párolva elkészíteni. De az olajos magvak rágcsálása is hasznos, akár a gyümölcsök mellé is (ez a kombináció még a tengerpartra, strandra is gond nélkül elvihető).

 

Sokan pont annyira tudják strandkajaként elképzelni a sárgarépát, mint ennek a látványnak az esélyét a tengerpartonFotó: Tambako The Jaguar / Flickr

A-vitaminhoz persze nem csak az előanyaga révén juthatunk hozzá, hanem például akkor is, ha tejet, tejtermékeket, tengeri halakat, májat, tojásfehérjét is rendszeresen (persze mértékkel) fogyasztunk.

De hasonlóan működik a likopin is. Ez felelős a zöldségek, gyümölcsök piros, rózsaszín színéért, és fontos szerepe van a bőrünk egészségének megőrzésében is, ami antioxidáns hatásai révén az UV-sugárzás elleni védelemben, és a bőrrák kockázatának csökkentésében is megnyilvánul. Legismertebb forrása a paradicsom, de emellett a grapefruit, a vérnarancs, a pirospaprika, a csipkebogyó is idesorolható.

A bőrünk mellett a prosztata-, tüdő- és gyomorrák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenti. Érdekes, hogy például a nyersparadicsomból kevesebb likopin hasznosul, mivel ez az összetevő a főzés, párolás során aktiválódik igazán, így a paradicsomsaláta és a gazpacho mellett az olaszos, mediterrán ételek paradicsomszósza is jól megfér a nyári étrendünkben.

És ilyen az E-vitamin is. Az A-vitamin mellett ez a másik fontos antioxidáns, ami segíthet a napsugárzás okozta bőröregedés késleltetésében és védi a bőrt a kiszáradástól - nem véletlenül található meg a legtöbb kozmetikum, krém összetevői között. A szükséges mennyiséget legkönnyebben a különféle növényi olajak, olajos magvak, csírák és avokádó formájában vihetjük be a szervezetbe.

De a különféle növényi olajokat (például a mandula-, vagy szőlőmagolajat) akár magunkra is kenhetjük. Azzal azonban számoljunk, hogy kevésbé gyorsan szívódnak fel, mint a testápolók, így nyomot hagyhatnak a ruhán.

Jó kis C-vitamin. Az egyik legismertebb vitaminunk, amiből a vegyes, kiegyensúlyozott étrend esetén, különösen nyáron, biztos, hogy nem szenvedünk hiányt. Sőt, inkább a tablettákban, kapszulákban történő túladagolásával számolhatunk, különösen akkor, ha többféle étrend-kiegészítőt is szedünk. Ez a vitamin szintén antioxidáns hatású, emellett az UV-sugárzás elleni védelemben is hasznosnak bizonyult.

 

Gondolták volna, hogy még a spenótnak is köze van a témához?Fotó: Pen Waggener / Flickr

De az igazán jolly jokerek az ásványi anyagaink! A vitaminok mellett ugyanis ezek az anyagok is hozzájárulnak a bőr egészséges működéséhez és akár a bőrszínünk kialakításához. Elsősorban a cink, réz, vas, kobalt, nikkel sorolható ide. A sokat emlegetett vegyes, kiegyensúlyozott - vagyis a zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat és húsokat, halakat, állati eredetű élelmiszereket, gabonákat, olajosmagvakat, tejtermékeket, tojást is tartalmazó - étrend esetén ezekből általában nem jellemző a hiányos fogyasztás. Inkább akkor célszerű a fokozott odafigyelés, adott esetben az étrend-kiegészítővel történő pótlás, ha valaki egyoldalú diétát, szigorú, vegetáriánus étrendet folytat. Bár utóbbi esetekben nem csak a bőrünk állapota sínyli majd meg ezen ásványi anyagok hiányát.

A napfény vitaminja. Vagyis közismertebb nevén a D-vitamin, amely elővitaminjából a napfény hatására a bőrünkben alakul át aktív, a testünk számtalan működését elősegítő, napjaink slágervitaminjává. Bár az étrendünk is tartalmaz belőle valamennyit (elsősorban tej, tejtermékek, halak, olajos magvak, tojásformájában), az így nyerhető mennyiség azonban többnyire alulmarad a napi szükségletünknek. Éppen ezért a rendszeres, legalább 10-15 perces, arcokat és végtagokat is érő napsugárzás (nem a tűző napon persze) is szükséges a megfelelő szint eléréséhez.

Abban az esetben, ha valaki nincs eleget a napon, nem jut el nyaralni, vagy mondjuk csak borúsabb tájakra utazik, akkor akár nyáron is érdemes kapszula, tabletta, vagy csepp formájában pótolnia a szükséges mennyiséget. Napozással és az étrenddel nem adagolhatjuk túl, kivéve ezen készítményekkel, éppen ezért a szedést megelőzően konzultáljunk orvosunkkal, dietetikusunkkal!

 

Ők például a Naxosra tartó kompon alapoznakFotó: Bloomberg / Europress / Getty

És amit nem eleget emlegetni: hidratáljunk! Az evés mellett a bőrünk hidratáltságára is fontos odafigyelnünk, még az esősebb, felhősebb napokon is. Hiába kenjünk magunkat napozás utáni testápolóval, ha nem iszunk elég folyadékot, elsősorban vizet. Bár a poharak számának méricskélése mellett a levesek, mártások, főzelékek, turmixok, smoothie-k és a nyersen megevett lédús zöldségek, gyümölcsök fogyasztása is hozzájárul a napi folyadék-szükségletünk kielégítéséhez. És ez azoknak jó hír, akik úgy érzik, képtelenek lennének napi 2-2,5 liter vagy hőség idején akár ennél is több víz megivására (ami a nemüktől, koruktól, fizikai aktivitásuktól függően lenne egyébként indokolt).

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Őszi wellness pihenés

A Napfényfürdő Aquapolis Szeged élményfürdőjében a kalandra hívó óriáscsúszdák mellett fantasztikus őszi feltöltődést nyújt Csendes wellness részlegünk, amely közvetlen összeköttetésben van a négycsillagos Hunguest Hotel Forrás superior szállodával. Kínálatunk: frissítő masszázsok, változatos szauna szeánszok, wellness fürdők, egyedi private-spa csomagok, melyek akár párban is igénybe vehetőek!

További információ itt!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek