Feltörekvő bornagyhatalom a Budapest Borfesztivál vendége idén

A Budapest Borfesztiválon minden évben bemutatkozik egy külföldi vendégország is. Idén Chile borait kóstolhatjuk meg a várban.

A dél-amerikai ország a világ bortermelésének ugyan csak öt százalékát adja, de mivel a chileiek még mindig inkább a sört és tradicionális italukat, a piscót fogyasztják legszívesebben, a bortermelés jelentős része külföldi piacokra kerül.

Ha a világ bortermelő országainak exportját nézzük, akkor már a nem elhanyagolható negyedik helyre ugrik Chile, vagyis a negyedik legnagyobb bormennyiséget ők küldik a nemzetközi piacra. A jól belőtt ár-érték arány pedig rövid idő alatt népszerűvé is tette a chilei borokat. Így mára a nagy tételben készülő borok mellett megjelentek a ritka fajtákhoz visszanyúló különlegességek is.

 

Tömegtermelés és butikborászatok

 

Chilében több mint 200 ezer hektáron termesztenek szőlőt, ebből 130 ezer hektáron borszőlőt. (Az ország csemegeszőlő exportja is jelentős.) „A chilei bor történetének kezdete a spanyolokhoz fűződik, akik már több mint 400 évvel ezelőtt érkeztek az ország területére, a XIX. századi tudatos szőlőkultúra terjedésekor a termelést francia hatások befolyásolják, majd a 70-es években éli modern korát, amikor, Miguel Torres chilei érkezésének köszönhetően, korszerűsítődnek a termelési módszerek és a modern technológiai eszközök bevezetésével elkezdődik egy innovációs folyamat, melynek hatásait a mai napig érezhetjük" – írják a vendégországról a Budapest Borfesztivál oldalán.

Világviszonylatban itt találkozhatunk a legnagyobb átlagos birtokmérettel: négyszáz hektáron gazdálkodik Chilében egy átlag borászat. Ennek az optimális üzemméretnek köszönhetően tudtak a chilei borok a tömegtermelésben kimagasló eredményeket elérni, ezáltal a világpiacon kitűnő ár-érték arányú borokkal megjelenni. Ezt az imidzsüket megtartva kezdett később néhány borászat csúcsborok készítésébe, a magas minőséget kereső fogyasztók meghódításába. A jelenlegi trendek pedig már a butikborászatokról szólnak Chilében. A kísérletező kedvű új borászatok mellett természetesen a nagy pincéktől sem idegen, hogy lehetőséget adjanak borászaik számára régi fajtákkal és eljárásokkal kísérletezni.

Fotó: Leonardo Shinagawa / Flickr

Tengerparti, szárazföldi, hegyvidéki borok

 

Bár Chile észak-déli irányban több mint négyezer kilométer hosszú, a mezőgazdaságra alkalmas helyeket zömében az ország középső részén találjuk, mivel északon az Atacama-sivatag, délen pedig a patagóniai jégmezők természetes földrajzi korlátai a mezőgazdasági művelés terjeszkedésének.

Kelet-nyugati irányban átlagosan 177 km az ország kiterjedése. De a „legszélesebb" részen sem több 350 kilométernél. Mégis három különböző klímájú bortermelő zónára különíthető el: az óceánparti, a szárazföldi és a hegyvidéki. Utóbbi az Andok lábainál található lankákra telepített szőlőültetvényeket jelenti. Ezt a szőlőtermelési módot Chile egyik leghíresebb borászata, a Montes honosította meg az országban külföldön látott példák alapján.

 

A Sauvignonok uralma és a trónkövetelők

 

Chile uralkodó fajtái a cabernet sauvignon és a sauvignon blanc, jelentős mennyiségben termelnek chardonnay-t is. De egyre nagyobb figyelmet kapnak a sajátos, már csak Chilében megtalálható fajták, ezeken keresztül látnak esélyt a borászok a további növekedésre és arra, hogy egyre magasabbra pozicionálják magukat a különlegességek által.

Fotó: David Horowitz / Flickr

Így ha csak egy chilei bort kóstol meg, legyen az a carmenere! Ez az eredetileg Bordeaux-ból származó fajta a filoxéravészkor eltűnt Európából. Chilében is jó ideig merlot-ként tartották számon, csak hosszas tudományos vizsgálat után derült ki, hogy valójában egy másik szőlőfajtáról van szó. Jelenleg több mint 11 ezer hektáron foglalkoznak carmenerével. A belőle készült bor mély színű, hosszan érlelhető. Tipikusan szeder és bors érezhető az ízében.

A carmenere mellett pedig további érdekességeket is kínál Chile. A Budapest Borfesztivál vendégországát bemutató oldala szerint „a Maule, az Itata és a Biobío régi chilei szőlőültetvényeken rejtőző fehér és vörös szőlőfajták, mint a Cinsault, a Carignan, a País, a Moscatel és a Semillón, a közelmúltban jelentős, kritikusok és fogyasztók álltal nagyra értékelt fejlődésnek indult. (...) Néhányan új törzsekről beszélnek, de valójában ezek sok évvel ezelőtt Chile déli területeire ültetett fajták. Olyan szőlőskertek, amelyek egyes esetekben könnyen meghaladják a 100 évet."

A chilei borokat a Budapest Borfesztivál kettes számú standjánál, közvetlenül a budavári siklónál található bejárat mellett keressék! A nyitvatartásról és a belépőjegyekről bővebb információ a fesztivál oldalán található.

Újságírónk a Budapest Borfesztivált megelőző rendezvénysorozat részeként megtartott Boregyetemen tudhatott meg többet a chilei borokról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek