Több ezer borosüvegből kortyolgathat a Budai Vár teraszain

Huszonhatodszor nyitja meg kapuit szeptemberben Európa legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál. Idén is a Várban, a főváros talán legszebb panorámáját élvezve kóstolhatják meg a látogatók közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát.

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Borfesztivált megelőző napokon, szeptember 4-én és 5-én ismét megrendezik a kétnapos Boregyetemet, ahol előadásokon és kóstolókon keresztül dolgozzák fel az aktuális borászati témákat elismert szakemberek segítségével. Szeptember 4-én, hétfőn például megtudhatjuk, hogyan kóstol egy blogger, hogyan folynak egy magazin bortesztjei vagy milyen értékeket tart igazán fontosnak egy nemzetközi borbíráló a kóstolás során. Kedden a vendégország, Chile mutatkozik be, amikor a látogatók a dél-amerikai ország bortermeléséről, borvidékeiről tudhatnak érdekességeket, miközben kiváló minőségű chilei borokat kóstolhatnak.

Fotó: Szigetváry Zsolt

A VinAgora Taste of Hungary rendezvényén már Magyarország legszebb borai kerülnek fókuszba.A szakmai program elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító közel 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat és bortípusunkat lefedi. A VinAgora Taste of Hungary egy prémium magyar borválogatás, melynek kizárólag a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes tételei lehetnek a tagjai, a helyszínen ezeket is lesz alkalma a közönségnek megkóstolni.

A fesztivál történetében először összesen négy színpadon zajlanak a zenei programok, ahol a világzene legkedveltebb magyar együttesei, a népzene, néptánc, és a jazz ritmusaival igyekeznek szórakoztatni a látogatókat. A Borfesztivál egyik központi programja a Szüreti Felvonulás a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén, amelyet színes, látványos, táncos-zenés forgataggal ünnepelnek a Szentháromság térről indulva szeptember 10-én, vasárnap 12 óra 30 perctől. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.

Fotó: Szigetváry Zsolt

A borfesztiválon a gasztronómiai vonalat a hagyományos fesztiválkonyhától a street foodon át a gourmet különlegességek képviselik. Újdonságként a Czinege Füstölgő Sarok BBQ frissen készült ételeivel mutatkozik be, melyek Big Green Egg kerámiában készülnek. A Falatozó Kertbe érkezik a La Lasagneria, igazi olasz lasagne-val és további, eredeti olasz recept alapján készült specialitásokkal. Ugyanakkor frissen, kemencében sütött magyaros ételekkel, extra feltétekkel készül vendégeinek a Szittya Pita Kenyérlángosozó és a Szittya Buci. A prémium különlegességek szerelmeseit pedig a Ritz-Carlton Hotel étterme, a Deák St. Kitchen várja.

Mindemellett lesz majd Jótékonysági Borárverés, ahol aMagyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül nehéz körülmények között élő gyerekeken segíthetnek, a Barokk kapu alatti teraszon Terített asztalnál falatozhat, a kisgyerekes családokat pedig szombaton és vasárnap 12 és 18 óra között kézműves foglalkozással várják az Oroszlános udvarban. Napijegyet a szeptember 7-től 10-ig tartó Budapest Borfesztiválra 3200 forintért vehet (négynapos bérlet 6000 forint), a programokról pedig bővebben itt olvashat.

Ha azonban még több boros programra vágyik, esetleg arra is kíváncsi, hogy országszerte milyen szüreti felvonulásokra vagy bordalfesztiválra lehet még számítani szeptemberben, akkor kattintson ide a gyűjtésünkért!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek