Hungarikum lett az egri bikavér

   Március 21-én újabb értékekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár – írja az MTI. A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét.

  Legalább hat hónapig kell fahordóban érlelni a bikavértFotó: Komka Péter / MTI

   Az egri várban, borászok részvételével tartott sajtótájékoztatón taps fogadta a bejelentést, hogy hungarikummá vált a világszerte ismert vörösbor, az Egri Bikavér. Érdekesség, hogy 81 éve ugyanezen a napon jött létre az Egri Borvidék, mint jogilag önálló bortermő terület Darányi Ignác földművelésügyi miniszter döntése alapján.

  Bikavérek Magyarországon

  Bár a bikavér neve a köztudatban az egri borvidékkel forrt össze, Szekszárdon is készítenek bikavért, sőt, itt készítettek először.


  Az egri és a szekszárdi bikavér nemcsak jellegében, de a készítésére vonatkozó előírásokban is jelentősen különbözik. Ha lemaradt a legutóbbi alkalomról, amikor párbajt vívtak, utánajárhat a kettő közötti különbségnek. Cikkünkben eláruljuk, hol érdemes megkóstolni különféle változatokat, hogy mihez igya őket, és hogy az árbeli eltérések mit takarnak.

   

   Újabb cikkünk ebben a témában:

  Torockó épített öröksége is hungarikum lett - 2017.06.21.
  A magyar huszárral és tanyával egyetemben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!