A pajcsiu világhódító útra készül - de hogyan igyuk?

    A pajcsiu világhódító útra készül - de hogyan igyuk?

    A pajcsiu a kínaiak legnépszerűbb, a Kínába látogatóknak pedig a hatalmas ország legrémisztőbb itala. Mi is az a pajcsiu, és hogyan igyuk, hogy jó legyen? Erre kereste a választ a CNN is.

    Szépen csomagolt pajcsiuFotó: Badagnani / Wikipedia

     A pajcsiu (más írásmódban baijiu) gabonapárlat, a világ legnagyobb mennyiségben fogyasztott szeszes itala (becslések szerint 2016-ban 5 és fél milliárd liter fogyott belőle), melyet cirokból és rizsből készítenek. Csou Enlaj kínai elnök is ezzel fogadta Nixon amerikai elnököt annak történelmi, 1972-es látogatásakor. Figyelem: nyolcszor erjesztik és kilencszer párolják, és a végeredmény 30-60 fokos alkohol lesz. Általában étvágygerjesztőnek, illetve ételek mellé kínálják, és úgy tartják róla: igen alattomosan részegíti le az embert. A legismertebb márka a Maotai.

    Különösen népszerű a néhány napja megünnepelt Holdújévkor, amikor is az egymást végeérhetetlenül követő újévi köszöntők során az ünneplők egyiket a másik után döntik le a torkukon. Éppen ez az, ami miatt a külföldiek tartanak tőle: ízén nem érződik az ereje, a kínaiak pedig hajlamosak egyik kört a másik után kínálni (természetesen nem csak ünnepekkor), a kínálást pedig illetlenség visszautasítani, így a gyanútlan utazó csúnyán elázhat, ha nincs hozzászokva a helyi nedűhöz. A pajcsiu név jelentése egyébként: részeges.

    Dolgoznak a Maotai gyárbanFotó: ChinaFotoPress / Northfoto

     Pekingben pajcsiu bár is nyílt, a Capital Spirits, mely igyekszik a külföldiekkel is megkedveltetni az italt, és amelynek amerikai tulajdonosa szerint az első szabály: ne igyunk együtt a helyiekkel. Ismerkedjünk meg az ital négy változatával, melyek a könnyű aroma, az erős aroma, a rizs íz és a szósz íz (utóbbi arról kapta nevét, hogy a szójaszószra emlékeztet). Ha már tudjuk, melyik a kedvencünk, és milyen mennyiséget bírunk belőle, csak akkor keveredjünk jó szándékú helyiek közé.

    A világ legnépszerűbb itala, azon belül pedig a legjobban fogyó márkaFotó: Javierpetrucci / Wikipedia

     Kína mindent megtesz egyébként a pajcsiu népszerűsítéséért. Egyrészt recepteket és koktélokat találnak ki az ital felhasználásával, másrészt Bordeaux-hoz hasonló turisztikai látványosságot készülnek csinálni a délnyugat-kínai Kujcsou-tartománybeli Maotai városból, ahol múzeum és lepárló várja majd az érdeklődőket.

    Szóljon hozzá
    0 hozzászólás
    Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

    Utazzon!
    Az oldalról ajánljuk!