Somlói bortúra a Vince-nap jegyében

Somlói bortúra a Vince-nap jegyében

A Vince-napi hagyományok jegyében 25 pincészet várja a borkóstoló érdeklődőket a somlói borvidéken január 21-én – adta hírül az MTI.

Délelőtt bortúrán vehetnek majd részt a vállalkozó kedvűek, ezt követi majd a délutáni Vince vesszőáldás majd a babos-káposztás csülökvacsora, és az esti zenei program a Balkán Fanatik jóvoltából – részletezte a szervező, a Somlói Dűlők Egyesület. A nyilvános borversenyen hatfős zsűri dönt majd. A résztvevők akár ilyen tájban is gyönyörködhetnek majd:

 „Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince." Szent Vince napja (jan. 22.) a borászok termésjósló napja. A szőlősgazdák e nap időjárásából, és az ekkor levágott szőlővesszők rügyeiből következtettek az adott évben várható termésre. A hagyományhoz pincejárás is kapcsolódik: a borászok ekkor felkeresték egymás pincéit, áldomást ittak, énekeltek a jó termésért. Sok helyen papot is szoktak hívni, hogy áldja meg az azévi termést.

A bortúra során nyitva lévő pincéket ezen az oldalon teszik közzé január 15. után. A programok belépőjeggyel látogathatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek