185 millió forint egyetlen halért? A tokiói halpiacon előfordul

  185 millió forint egyetlen halért? A tokiói halpiacon előfordul

  Egy japán szusi-étteremlánc tulajdonosa csütörtökön 74,2 millió jent (185 millió forintot) fizetett ki a tokiói halpiac hagyományos újévi árverésén egy 212 kilogrammos kékúszójú tonhalért, írja az MTI.

  Fagyasztott halakat néznek érdeklődők a tokiói Cukidzsi nagybani halpiac ez évi első tonhalárverésénFotó: Franck Robichon / MTI / EPA

   A legnagyobb összegért elkelt kékúszójú tonhal 2013-ban a tokiói halpiac újévi árverésén 155 millió jent ért a vevőnek. A most megvásárolt példány kilogrammonként 2981 dollárba (872 ezer forintba) került az étteremlánc tulajdonosának, ez a második legmagasabb ár volt, amit valaha kékúszójú tonhalért kifizettek.

  Kimura Kijosi, a Kiyomura Corp. tulajdonosa sugárzó arccal pózolt az embernagyságú hal mellett, amelyet japán északi partjainál fogtak ki. Az évenként megismétlődő aukciót egyébként rendszerint Kimura cége nyeri.

  Kimura Kijosi a Sushi-Zanmai étteremláncot üzemeltetõ társaság elnökeFotó: Franck Robichon / MTI / EPA

   japánok a legnagyobb fogyasztói a torpedó alakú kékúszójú tonhalnak, amely a veszélyeztetett fajok közé tartozik a túlhalászat miatt. A Csendes-óceán nyugati és középső térségének halászati bizottsága 2015-ben tovább csökkentette a halászható állomány mennyiségét: azóta a 30 kilogramm alatti példányokból csak a felét szabad lehalászni a 2002 és 2004 között kifogott mennyiségnek. Ennek ellenére a szakértők szerint a túlhalászat tovább folyik, és egyes területeken a háromszorosát fogják ki a fenntartható állománynak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!