Önellátó étterem nyílik Balatonfüreden saját üvegházzal, farmmal és pincészettel

Akár elzászi menüsorral is találkozhatunk a hamarosan nyíló, Nem Kacsa nevű különleges vendéglátóhelyen.

Takács Lajos séf korábban többek között a budapesti Olimpiában, a Lacipecsenyében, majd a Tihanyi-félszigeten lévő Sajkodon, az Apátiban bűvölte el ételeivel az igényes vendégeket. A szakács hamarosan új típusú étteremben próbálja ki magát: Balatonfüreden olyan egységet vezet majd, amely arra törekszik, hogy minél inkább saját forrásból lássa el magát - írja a Magyar Nemzet Online.

A Nem Kacsa nevű étterem mögött egy saját kertészet áll majd egy ezer négyzetméteres üvegházzal, amelyben zöldségeket és csírákat fogunk termeszteni – mondta Takács Lajos új „állomáshelyéről", amelyet Balatonfüreden nyitnak hamarosan a nagyvárosi léttől megcsömörlött befektetők. Hozzátette: a későbbiek során akár ötezer négyzetméteresre is növelhetik az üvegházak méretét. De nem csak emiatt lesz más az étterem. Egy 34 hektáros területen vadakat, marhákat, sertéseket, szárnyasokat tenyésztenek, a napokban érkezik a területre négyszáz kacsa. A tulajdonosok birtokában van már egy 15 hektáros pincészet is, ahonnan később akár a ház bora is kikerülhet.

A közelmúltban Erdős Norbert, a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagja meghívta Strasbourgba egy tanulmányútra az MGE által rendezett Hagyomány és evolúció verseny indulóit és zsűritagjait, köztük Takács Lajost. A résztvevők rengeteg tapasztalatot szerezhettek Elzászban; többek között olyan éttermeket is meglátogattak, amelyeket nemzetközi éttermi kalauzok is ajánlanak.

A szakemberekből álló csapat Colmar városának piacán is látogatást tett (a Disney-mesét is ihlető francia városról itt írtunk korábban), ahol Takács Lajos tapasztalatai szerint olyan árubőséggel találkoztak, mint amilyennel a budapesti piacokon sem nagyon. A galambtól az eredetvédett húsokon át az articsókáig, a különleges elzászi spárgáig és burgonyafajtákig mindent meg lehetett találni. A programot pincelátogatás is színesítette, amely ugyancsak tanulságos volt. A felkeresett pincészet az 1500-as évek óta foglalkozik szőlőműveléssel, generációról generációra száll a tapasztalat. Bár csak hatvan hektárt művel a borászcsalád, mégis kétmillió palackot képes előállítani, amelyek fele kiváló minőségű, tradicionális eljárással készült pezsgő. Csak összehasonlításul: idehaza egy hektáron 3000 tőkét nevelnek, Elzászban ennek négy-ötszörösét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek