Öt étterem a Fertő tónál, amit vétek lenne kihagyni idén nyáron

Mennyei sonkák és sajtok egy családi borászat teraszán, fine dining ebéd egy fehérre meszelt kisvárosi házban, borozgatás a naplementében egy tóra épült étteremben, bécsi szelet és fröccs egy szőlővel befuttatott nyüzsgő vendéglőudvaron - vágyjunk bármelyikre is, a Fertő tónál megtaláljuk. Teszteltük a tó osztrák oldalának éttermeit, mutatjuk a kedvenceinket.

Előző cikkünkben tisztáztuk, mennyi aktív program vár az emberre bringatúrától a kenuzáson át a stand up paddle fortélyainak elsajátításáig a Fertő tó partján. Ezúttal az elégetett kalóriák pótlásához mutatjuk meg a legjobb evő-ivó helyeket a tó osztrák oldalán.

Heuriger Fabian Sloboda, Podersdorf (Pátfalu)

Ha két keréken, Illmitz felől érkezünk Podersdorfba, a bringaúton pont elgurulunk a családi borászat és vendéglátóhely mellett, nem lehet eltéveszteni. A beltér letisztult, a falakat vicces montázsokká alakított régi családi képek díszítik. A hely legnagyobb erőssége az óriási fa árnyékában kialakított terasz. Itt a saját boraikat lehet megkóstolni, és enni is lehet, ha megéheztünk volna bicajozás közben.

Finomságok a Heuriger Fabianban
Galéria: Jó helyek a Fertő tónál
mimi / Travelo

Mivel ez egy Heuriger, és ezeken a helyeken csak bort és hideg ételeket lehet felszolgálni, nem is találunk mást az étlapon, mint helyi termelők finomságait. Érdemes vegyes kóstolótálat kérni, amin különböző ízesítésű, túrós kencék, májkrémek, terrinek, sonkák, kolbászok, sajtok, friss zöldségek sorakoznak, egyszerűen mennyei. A kizárólag hideg kínálatot olyan komolyan veszik, hogy még kávét sem főznek. De nincs túl messze a podersdorfi vízpart, ahol több kávézó is sorakozik, ha nem bírjuk ki koffein nélkül.

Gut Purbach, Purbach (Feketeváros)

Purbach egyik kis mellékutcájában, klasszikus fehérre meszelt falú Fertő-parti házikóban bújik meg a környék legjobb étterme, a Gut Purbach. A kifinomult, mégis barátságos éttermet nem csak a vendégek, de a szakma is imádja: az osztrák Falstaff étteremkalauz Burgenland tartomány legjobbjának tartja, a Gault&Millau kalauztól pedig a maximálisan kapható 20 pontból 16 pontot kapott.

Malacfül, spárga és más izgalmak a Gut Purbach tányérján
Galéria: Jó helyek a Fertő tónál
mimi / Travelo

 Szép időben érdemes a hangulatos belső udvaron ebédelni vagy vacsorázni. Azért kukkantsanak be a beltérbe is: a konyha ugyanis üvegfalú, így megleshetjük Max Stiegl séfet és csapatát, ahogyan az ételeket készítik. Amit jó tudni, hogy előszeretettel használnak az ételekhez szokatlan ízpárosításokat, és olyan meglepő hozzávalókat, mint a különböző belsőségek. Mi például malacfüles-polipos-spárgás salátát kaptunk előételnek. A kóstolómenüből a kedvencünk az ánizsos, ázsiai beütésű halászlé, és a málnás-csokis-tárkonyos fagyiból, uborkából és aprósüti-morzsákból álló desszertcsoda lett.

Rendeléskor nyelvi problémája senkinek nem lesz, a kiszolgálószemélyzet több tagja is magyar. Asztalt foglalni erősen ajánlott, nagyon népszerű hely.

Restaurant Seejungfrau, Jois (Nyulas)

Hangulatos étterem és bár közvetlenül a tóparton, szép terasszal. Az étlapon rengeteg helyi, illetve idényalapanyagot találunk, ottjártunkkor éppen a spárga és az eper volt a főszereplő. A spárgás epersaláta és a vadból készült főétel mesés volt.

Seejungfrau étterem, Jois
Galéria: Jó helyek a Fertő tónál
mimi / Travelo

És bár nem erre számítottunk egy ilyen típusú helytől, az adagok kifejezetten nagyok voltak. Egyedül az édesszájúaknak vannak rossz híreink, a desszertet jobb kihagyni, a szomorú, száraz brownie nem volt méltó a többi fogáshoz.

Buschenschank Peter Schandl, Rust (Ruszt)

Ez a Ruszt központjában található hely pont olyan, amilyennek egy osztrák kerthelyiséget elképzel az ember magának. A tetőn gólyapár fészkel, a szőlővel befuttatott udvaron hosszú asztaloknál fröccsöznek, boroznak a vendégek.

Buschenschank Peter Schandl
Galéria: Jó helyek a Fertő tónál
Buschenschank Peter Schandl / Facebook

 Az étlapon csupa házias fogás, az adagok emberesek. A legkönnyebb étel a szalonnába tekert sült sajt zöldsalátával, és természetesen van bécsi szelet krumplisalátával. A desszertek akkorák, hogy főételnek is elmennének, és finomak is – a somlói galuska, és a lekvárral felszolgált nudli legalábbis biztosan. Mondanunk sem kell, hogy persze itt is van egy csomó magyar pincér.

Paradiso Pannonia Sandhöhe, Mönchhof (Barátudvar)

Ha kocsival hazafelé indulnak a Fertő tótól, az autópálya felé menet Mönchhof településnél el fognak menni egy szürke kockaépület mellett. Kívülről nem feltétlen olyan nagyon csábító, de mindenképp álljanak meg itt egy pazar búcsúebédre. A Paradiso Pannoniában ugyanis dizájnos berendezés és gyönyörű kilátás fogad a szőlőre.

Paradiso Pannonia
Galéria: Jó helyek a Fertő tónál
Paradiso-Pannonia / Facebook

 A tulajdonos hosszú évekig nagy szállodák éttermeinek menedzsereként dolgozott, 2013-ban úgy döntött, visszatér a gyökereihez, azóta üzemelteti ezt a csodás helyet. A látványkonyhában regionális specialitások és mediterrán hangulatú ételek készülnek, a szakács pedig naná, hogy magyar.

Jó étvágyat!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek