Gasztrotúra a magyar vidéken Encstől Fertőrákosig

Zarándokhelyek a kávérajongóknak, a borvacsorák előtt hódolóknak és a bringával éhesen érkezőknek Tokajtól Sopronig. Gasztrotúra a vidéki Magyarországon, második rész.

 

Az első, balatoni és pécsi, valamint villányi jó helyeket bemutató rész után ezúttal Tokajban és környékén, valamint Sopronban és a Fertő-tó magyar oldalán folytatjuk gasztrotúránkat. Mert messze nem csak Budapesten lehet jókat enni Magyarországon.

Tokaji borvidék

Nem pont a borvidéken található, de mivel nincs innen messze, és az ország legjobb vidéki étterméről van szó, feltétlenül említést érdemel az encsi Anyukám mondta. A Gault&Millau kalauztól 15 pontot, két szakácssapkát kaptak, filozófiájukat pedig jó lenne, ha minél több hazai étterem magáénak érezné. Nem akarnak ugyanis mást, mint kifogástalan alapanyagból egyszerű, jó ételeket készíteni.

Anyukám Mondta, Encs Galéria: Gasztrotúra Magyarországon II.Fotó: Anyukám Mondta / Facebook

 Ennyire jó pizza és panna cotta pedig tényleg kevés helyen van az országban. Forgalmasabb napokra, hétvégékre és hosszú hétvégékre érdemes egy-két héttel korábban asztalt foglalni. A kávérajongóknak igazi zarándokhely, mert olyan pörkölőmestertől szerzik be az alapanyagot, aki csak nagyon kevés étteremnek szállít Európában.

Encsről kocsival fél óra alatt a Tokaji borvidék szívében, a gyönyörű kis faluban, Mádon lehetünk. Itt két szuper étterem közül is választhatunk, az egyik a Gusteau Kulináris Élményműhely, a másik az Első Mádi Borház. Előbbi Budapesten is a drágább éttermek közé tartozna, hát még Mádon! Viszont annyira finom és különleges ételeket kínálnak, hogy ha tehetjük, tervezzünk be náluk is egy étkezést. Szezonterményekhez igazított étlap, remek modorú kiszolgálás, zseniális ízkombinációk. A Gault&Millau 2016-ban 14 pontot, egy sapkát ítélt nekik.

Gyönyörű tálalás: Gusteau Kulináris Élményműhely Galéria: Gasztrotúra Magyarországon II.Fotó: Gusteau Kulináris Élményműhely / Facebook

 Az Első Mádi Borház egy nagyon kellemes hibridintézmény, ahol a környékbeli borokat és a Hegyközi Manufaktúra finomságait lehet megvásárolni. Az ebédmenü nagyon kellemes árban van, a minőség pedig pompás. Roppant megbízható választás, igen kulturált személyzettel - írtuk róluk 2014 őszén, amikor a környéken túráztunk.

A következő faluban, Tarcalon szintén két hely közül választhatunk: a patinás Degenfeld Kastélyszálló éttermét is érdemes kipróbálni, és a környék egyetlen ötcsillagos szállodájában, az Andrássy Rezidencián is vacsorázhatunk. Ezeket a helyeken utoljára 2013 őszén teszteltük, itt olvashat tovább róluk.

Tipp: Ha nincs ideje végiglátogatni ezeket a helyeket
A május 12-én kezdődő budapesti Gourmet Fesztiválon is lehetősége lesz megkóstolni az ország legjobb szakácsainak főztjét. A fesztivál május 15-ig tart a Millenárison, a belépő egy napra 3900 forint, a bérlet 7900 forint. A rendezvény előnye, hogy az ország legfinomabb ételeit egy helyen kóstolhatjuk. Hátránya, hogy hiába ugyanaz az étel, fesztiválkörnyezetben nem feltétlen adja ugyanazt az élményt, mint egy hangulatos étteremben. Nem állítjuk, hogy rosszabb, de mindenképp más.

 Sopron és a Fertő-tó

Sopronban nagy kedvencünk a Tűztoronytól nem messze található, családias Erhardt étterem. A Stílusos Vidéki Éttermiség csoport tagja, a 2016-os Gault&Millau kalauztól pedig 12 pontot kapott teljesítményére. Ha ránk hallgatnak, kikérik a soproni borvidék boraival társított borvacsora ételsorát, mennyei! (És neve ellenére nekünk egy esős délutánon is gond nélkül kihozták, tehát nem csak vacsorára lehet kérni.)

Erhardt Étterem, Sopron Galéria: Gasztrotúra Magyarországon II.Fotó: Erhardt Étterem / Facebook

A fejenként 8555 forintos menüben hortobágyi húsos palacsinta, mangalicasteak zsályás lilahagymás zöldbabbal, baconnel és párizsi burgonyával, citrom-túróhab málnaöntettel és fehércsokoládéval kapott helyet, az ételek mellett pedig négy különböző bort is meg lehet kóstolni. Ár-érték arányban verhetetlen.

Ha nem volt elég a desszert, irány az egykori soproni téglagyár helyén épült minimalista mézeskalácsház, az osztrák Harrer család mesebeli csokoládémanufaktúrája. A kóstoló ára elsőre borsosnak tűnik (2900 forint fejenként), de tényleg megéri az árát. A buli pezsgőbe ejtett trüffelgolyóval indul, majd megismerkedhetünk a csokoládé készítésének minden lépésével. Mindeközben degeszre ehetjük magunkat különféle egzotikus csokoládépasztillákkal, Harrerék legjobb táblás csokoládéival és gyümölcsös csokifondüjével, ráadásul egy üvegfalon át folyamatosan figyelhetjük a manufaktúra életét is.

 

Csoki minden mennyiségben Sopronban, a Harrer Csokoládémanufaktúrában Galéria: Gasztrotúra Magyarországon II.Fotó: Mimi / Travelo

 A kóstolót forró csokoládé zárja a kávézóban, ahol ha nem lett volna elég, bevásárolhatunk bonbonokból, trüffelekből és mindenből, amitől Gombóc Artúr a mennyországban érezné magát.

A Fertő-tónál, egészen pontosan Fertőrákoson találjuk a Ráspit, mely idén 11 pontot kapott a Gault&Millau kalauztól. Ide szép időben a legjobb érkezni, nagyon hangulatos a szőlővel befuttatott udvaron ebédelni. Bár elegáns hely, a két keréken érkezőket sem nézik ki.

Túrógombóc Hegykőn, a Tornácos étteremben Galéria: Gasztrotúra Magyarországon II.Fotó: Mimi / Travelo

De ha egy Fertő-tó körüli bringatúra közben inkább egy háziasabb, egyszerűbb fogásokat kínáló helyet keresnek, mi a hegykői Tornácos éttermet ajánljuk. A hátsó, hangulatos teraszon kockás terítős asztalok mellett fújhatjuk ki magunkat. Mondjuk egy tál hegykői tejszínes, kapros húsgombócos zöldségleves, és egy könnyű, áfonyás házi túrógombóc fölött.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Sárkányhajósoktól dübörög a Tisza-part hétvégén - 2016.06.21.
Legalábbis a Tisza Tokaj alatti része egészen biztosan a dobverésektől lesz majd hangos ezen a hétvégén a Sárkányhajó Fieszta miatt.
A Patricius Borház lett az év pincészete 2016-ban - 2016.10.20.
Az Év Pincészete címmel azt a borászatot jutalmazzák, amely a legtöbbet tette bel- és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széleskörű népszerűsítéséért az adott évben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek