Miért nyit egy olasz szakács spanyol éttermet Budapesten?

A baszk finom falatokat kínáló Bontxo, és a paprikáról elnevezett Padron után újabb különleges budapesti tapasbár nevét kell megjegyezni: ez a TioFelipe. Az étterem koncepciója egészen egyedülálló: a spanyol és az olasz ízeket hozza közös nevezőre.

Az április 8-án, pénteken nyíló helyet a Belvárosi Piac tőszomszédságában, a Nagysándor József utca 1. alatt találjuk. A megnyitó előtt mi is megkóstoltunk itt jó pár ételt, és bár a helynek vannak még gyerekbetegségei – néhány fogást túl sósnak, túl csípősnek vagy éppen pont, hogy jellegtelennek éreztünk –, reméljük ezeket gyorsan kinövi, mert a viszonylag minimalista belső tér nagyon szép, a koncepció pedig nagyon szerethető.

Egyszerű, de szép belső tér
Galéria: TioFelipe
Fotó: Pintér Árpád / PIXELTASTER

A hely szívét-lelkét Fabrizio Caldarazzo, az Amalfi-partról származó olasz főszakács adja. De miért nyit Magyarországon spanyol tapas bárt egy olasz szakács? "A legnagyobb inspirációt egy olyan embernek köszönhetem, aki gyerekként megismertette velem a spanyol konyha ízeit, ő Tio Felipe, Fülöp bácsi. Hajthatatlanul végighúzott magával a spanyol gasztronómia kacskaringós útjain, így neki köszönhetően a spanyol konyha megszállottja és szerelmese lettem. Az elmúlt közel húsz évben sok kultúra konyháját megismertem, elmélyedtem a francia, japán, brazil és természetesen – hazámhoz hűen – az olasz ízek világában. Álmom csupán egy maradt: létrehozni egy olyan helyet, ahol a tradicionális spanyol és olasz konyha ízei keverednek egymással modern köntösben tálalva" – magyarázza Fabrizio, aki magyar felesége miatt valósítja meg pont Budapesten ezt az álmot.

Fabrizio Caldarazzo és a sonka
Galéria: TioFelipe
Fotó: Pintér Árpád / PIXELTASTER

A főszakács több mint húsz éves szakmai gyakorlat után horgonyzott le nálunk, élt Spanyolországban és Londonban, volt head chef és sous chef több Michelin-csillagos étteremben, az utóbbi három évét a The Oak csapatában töltötte Notting Hillben. Most pedig olyan fogásokat kóstolhatunk tőle a Nagysándor József utcában, mint a baszk vörösbab leves, a marinált marha carpaccio pisztáciával és mustárszósszal, a kacsával töltött házi tortellini, a vörösboros chorizo kolbász, a sonkakrokett mojo verde szósszal, vagy éppen a manchego sajtfalatok – utóbbit erősen ajánljuk.

A tálak az asztal közepére érkeznek, innen falatozhatunk együtt
Galéria: TioFelipe
Fotó: Pintér Árpád / PIXELTASTER

Az ételek egyébként tapas és főétel adagban is kérhetők, az árak 300 forinttól indulnak (a házi rozmaringos lepénykenyér kerül ennyibe), a levesek 1000-1500 forintba kerülnek, a tapasok árai 1000 és 4000 forint között, a főételek árai 2800 és 5800 forint között alakulnak. Családosoknak jó hír, hogy van gyerekmenü is, a kicsik paradicsomos és bazsalikomos tésztát, bolognai spagettit vagy rántott csirkét ehetnek, míg a felnőttek ínyenckednek.

Az ételek mellé természetesen spanyol borokat és olasz proseccót ihatunk – a ház vörösborát, illetve a helyben készült, friss gyümölcsökkel kínált, rozéból és proseccóból készített sangríát is érdemes megkóstolni.

Hasznos infók
Cím: Budapest, Nagysándor József utca 1.
Nyitás: 2016. április 8.
Elérhetőségek: Facebook, Instagram

Újabb cikkünk ebben a témában:

Ha eddig nem próbálta a tapast, itt a remek alkalom!
A tapas világnapján több helyen is rendhagyó árakon próbálhatja ki spanyol konyha jellegzetességét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek