Széll Tamás jutott ki a Bocuse d'Or európai döntőjére

Széll Tamás, a budapesti Onyx Étterem séfje, a Bocuse d'Or 2013-as világdöntőjének 10. helyezettje jutott tovább a világ legrangosabb szakácsversenyének európai döntőjére.

A hazai Bocuse-győztesről szóló hírt a Dining Guide jelentette be. A második helyet Pohner Ádám (Olimpia Étterem, Budapest), a harmadikat pedig Volenter István (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár) szerezte meg.

A magyarországi döntő versenyzett még Szabó László (Sodexo), Sándor Rodrigo (Costes Downtown, Budapest) és Győrffy Árpád (Kollázs - Four Seasons, Budapest).

1. Széll Tamás (középen), 2. Pohner Ádám (balra), 3. Volenter István (jobbra)Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

A verseny európai döntőjét idén első alkalommal rendezik meg Budapesten május 10-11-én. Mielőtt a világ legjobb séfje címéért versenybe szállhatnának 2017-ben Lyonban, a versenyzők kontinensviadalokon csapnak össze. A Bocuse d'Or Europe a selejtezősorozat legnézettebb eseménye, ahonnan a legtöbb, tizenegy versenyző kerül ki a világdöntőre, írja az MTI a versenyről.

A magyarországi döntőn a séfek már nem egyedül indultak, commis-jukkal (segédjükkel) alkotnak egy csapatot. A zsűri a finalisták által meghívott, egy-egy őket képviselő magyar séfből, valamint hat további nemzetközi szaktekintélyből állt.

A döntősök már a mai megmérettetésen is az európai döntő alapanyagaival dolgozhattak, melyek magyarok lesznek: a halételhez szolgáló dunai kecsege és kaviárja, valamint a hústál alapjául szolgáló gímszarvasborjú comb és gerinc.

A Bocuse d'Or történetében ez az első alkalom, hogy mindkét versenyétel fő összetevője a vendéglátó nemzet konyhájának alapanyagai közül kerül ki, ráadásul a versenyhez kapcsolódó eseményeken is kizárólag magyar borokat szolgálnak fel.

Májusban Budapesten húsz versenyző 5 óra 35 perces kulináris show-n harcol a Bocuse d'Or Europe 2016 győztesének címéért. A 2017-es világdöntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehetnek részt, összesen 24 ország séfjei.

Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

A mai eredmények:

I.hely: Széll Tamás (Onyx)

II.hely: Pohner Ádám (Olimpia)

III.hely: Volenter István (67)

Legjobb hal: Pohner Ádám

Legjobb hús: Szabó László (Sodexo)

Legszebb hal: Pohner Ádám

Legszebb hús: Széll Tamás

Legkiemelkedőbb csapatmunka különdíj: Széll Tamás és Szabó Kevin

Legjobb commis: I. Pozsár Bence (Szabó László) II. Szabó Kevin (Széll Tamás) III. Szegedi Réka (Győrffy Árpád)

Széll Tamás ételei:

Hal:

Kecsege garnélával és kagyló veloutéval

Karfiol-kaviár tarte

Ropogós haltej

Uborkasaláta és sárgacékla ravioli

Hús:

Sült szarvascomb és gerincfilé

Szarvasgombás burgonyapüré

Véreshurkával töltött céklakompót

Konfitált sütőtök és homoktövis

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek