Nem fogyott a sör az Oktoberfesten

A tavalyinál mintegy 400 ezerrel kevesebben, összesen 5,9 millióan vettek részt az idei müncheni Oktoberfesten, a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztiválon.

A szeptember 19-én kezdődött és vasárnap zárult 182. Oktoberfest iránti visszafogottabb érdeklődés egyik oka lehet az, hogy a rendezvény ideje alatt esős volt az idő, de sokakat riaszthatott el az illegális bevándorlók miatt bevezetett szigorúbb határellenőrzés és az Ausztriai felől érkező vonatforgalom korlátozása, szünetelése miatt is jóval kevesebb sörivó érkezett Münchenbe - írja az MTI.

A szervezők az előző évek statisztikái alapján rámutattak arra, hogy legutóbb 2009-ben, az Al-Kaida terrorfenyegetéseinek idejében csökkent 6 millió alá a látogatószám és ugyanez volt a helyzet 2001-ben a New York-i terrortámadás hatására. A látogatók elmaradásával a sörfogyasztás is csökkent: a tavalyi 7,7 millióval szemben idén 7,3 millió liter sör fogyott. A fesztiválozók étvágya azonban nagyobb volt, mint tavaly: két ökörrel többet, 114-et fogyasztottak el a Terézia-réten iszogatók és a tavalyi 48-cal szemben idén 50 borjú húsát ették meg. Emellett nagyon népszerűek voltak a csirkéből készült fogások és sok sörfagyi is jól fogyott.

A talált tárgyak irodáján is nagy volt a forgalom, mintegy 3 ezer tárgyat adtak ott le. A szokásos pénztárcákon, mobiltelefonokon és kabátokon kívül egy kutya, egy elektromos pumpa, két bőrnadrág és három jegygyűrű is várta gazdáját.

A hatóságok szerint az idei Oktoberfest normálisan telt, a rendőrségnek a tavalyihoz képest például 9 százalékkal kevesebbszer, 2017 alkalommal kellett kivonulnia a sörfesztivál két hete alatt. A kevesebb látogatónak köszönhetően nem volt annyi bűncselekmény - például zsebtolvajlás - sem, a nehéz sörös korsókkal azonban többen verekedtek: 47 ilyen esetet regisztráltak, tizeneggyel többet, mint tavaly. Alkoholmérgezést 628 vendég kapott, ez 72-vel kevesebb a tavalyinál, a korábbi évekhez képest a magukat ájulásig ivók csaknem 40 százaléka ezúttal azonban nő volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek