Egye végig Európát!

A fesztivál szóról előbb jutnak eszébe a kellemetlen szagok és a nyakig érő sár, mint a felhőtlen szórakozás? Míg az ismerősei az alapján tervezik meg a nyaralásukat, hogy hol van a legmenőbb zenei fesztivál, addig önt ez teljesen hidegen hagyja? Ha ezzel szemben szereti a hasát és Európát is szívesen felfedezné, mutatjuk, hogy hová utazzon idén nyáron. Jöjjenek hát a legjobb gasztrofesztiválok Olaszországtól Norvégiáig!

Külföldi útjuk során sokan leragadnak annál az egy ételnél, amiről az útikönyvből megtudták, hogy ez számít a helyi specialitásnak. Pedig egy nemzet konyháját megismerni ennél azért többről szól. Aki szeret enni, annak legalább annyi örömet okoz a tradicionális ételek végigkóstolása, mint a helyi látnivalók felfedezése, ezért érdemes úgy összeállítaniuk az úti tervet, hogy ne csak arra legyen idejük, hogy gyorsan bekapjanak valamit, hanem ki is tudják élvezni a helyi ízeket. Erre tökéletes megoldás lehet, ha a gasztrofesztiválok nyomába erednek. A CNN gyűjtése nyomán íme az idei top tízes lista.

Dorset Seafood Festival – Anglia

Ha ön is rajong a tengeri herkentyűkért, a dél-angliai Dorset megyében, Weymouthban a helye! Ide érkeznek ugyanis az angol partok mentén kifogott legkülönlegesebb ínyencségek.

Galéria: Egye végig Európát!Fotó: Dorset Seafood Festival

 A Dorset Seafood Festival minden évben a weymouth-i kikötőben kap helyet, ahol pezsgővel és osztrigával a kézben járhatjuk végig a várost, vagy hallgathatunk gasztronómiai témájú előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ha pedig kiürült a poharunk, ellátogathatunk egy újabb kóstolóra. A fesztivált idén július 11-én és 12-én rendezik meg – ha szereti a spontán utakat, ezt még pont eléri!

Stragusto – Olaszország

Olaszországban gyakran még a legkisebb falusi piacon is találni olyan bombasztikus falatokat, amiket még évekkel később is emlegetünk, de a Stragusto fesztivál mégis tud valamit, amiért legalább egyszer érdemes felkeresni.

A szicíliai Trapani városában nagy hagyománya van a mediterrán street foodnak, és ami a legjobb: ha már unásig ettük magunkat pastával, a Straguston találunk görög, marokkói és szerb kajákat is, és egy csomó más olyan helyi különlegességet, mint az arancini (sáfrányos rizsgombóc) vagy a sfincione (tradicionális szicíliai pizza). A Stragustot július 23. és 26. között rendezik meg.

Galéria: Egye végig Európát!Fotó: Stragusto

 Copenhagen Cooking – Dánia

A Copenhagen Cooking tíz napon át 130 gasztronómiai eseménnyel méltán utasít a háta mögé több neves európai fesztivált is. A dán főváros az utóbbi időben az észak-európai újhullámos gasztronómia központjává vált, így itt a lehetőség, hogy most végre letesztelje, mit tudnak a dánok. Az augusztus 21. és 30. között megrendezett fesztivál üdvöskéje a Kronborg's étterem által direkt erre az eseményre kreált smorrebrod lesz, amiről egyelőre csak annyit tudni, hogy a környék legjobb heringjével veszi majd le a lábáról a népeket. De hasonlóan nagy várakozások övezik a Relae étterem különleges eljárással erjesztett ételkülönlegességeit is.

Galéria: Egye végig Európát!Fotó: Copenhagen Cooking

 Stuttgarter Weindorf – Németország

A német bor sokak szerint méltatlanul alulértékelt, amit a stuttgarti Weindorf is alátámasztani látszik. Augusztus 26-tól szeptember 6-ig 28 szabadtéri hely kínál több mint 500-féle bort Baden-Württembergből. Vörös, fehér, rozé vagy habzó – a lényeg, hogy bor legyen, amit egy igazi gourmand helyi csokikülönlegességekkel és friss házi pereccel spékel meg. Próbálja ki ön is!

Galéria: Egye végig Európát!Fotó: Stuttgarter Weindorf

 Loch Lomond Food and Drink Festivál – Skócia

Ha eddig ön sem hitte, hogy a skót konyha többet is rejt a bundázott Mars csokikhoz hasonló „ínyencségeknél", akkor alaposan meg fog lepődni, ha szeptember 5-én és 6-án felkeresi Loch Lomond hangulatos városát.

Galéria: Egye végig Európát!Fotó: Loch Lomond Food & Drink

 Olyan különlegességekkel ismerkedhet meg itt, mint a füstölt kagyló vagy az őzhús. Ha pedig szereti a kihívásokat, benevezhet akár egy evőversenyre is, ahol a nyolc versenyző közül az győz, aki a leggyorsabban tud fél kilót felfalni a helyi specialitásokból.

BORzasztó jó napok a Pelionban!
Harmónia, nyugalom, napfény, hullámzó Magyar Tenger...
A zamatos borokat termő domboldalak és a Balaton ölelésében várja Vendégeit a Hunguest Hotel Pelion****superior. A hűvös pincékben kóstolhatjuk a karakteres helyi borokat, melyek a modern és a tradicionális borkészítés együttes alkalmazásából születnek. Kóstoljon bele Ön is a zamatos ízekbe! (X)

 Matstreif – Norvégia

Ha ön sem az a típus, aki szívesen költ horribilis összegeket néhány elegáns fogásra, de ettől még szeret jókat enni, a norvégiai Matstreif egy gazdaságos megoldás lehet.

Galéria: Egye végig Európát!Fotó: Matstreif

 Korábban írtunk már arról, hogy Oslo milyen sokarcú város. Ideális azoknak, akik a tengerparti nyaralás helyett valami másra szavaznának, de akár egy nászútra is tökéletes választás lehet.

Bár a fesztivált idén szeptember 11-én és 12-én tartják, ilyenkor még itt is élvezhetjük egy kicsit a jó időt. Például az oslói városháza előtti téren, ahol legalább kétszáz bódé kínál izgalmasabbnál izgalmasabb ételeket. Érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat: bár a rakfisk névre hallgató bizarr ételt (amit nagyjából egy rohasztott halként kell elképzelni) csak a bevállalósabbaknak ajánljuk, az átlagos tűréshatárral bírók is találnak nekik való falatokat. Mindenképp kóstolják meg például a palacsinta norvég változatát, a svele-t!

Ludlow Gastro Festival – Anglia

Anglia egyik leghíresebb gasztrofesztiválját szintén szeptemberben tartják, 11-től 13-ig a wales-i határhoz közel, a shropshire-i Ludlowban, amely sokak szerint az egyik legszebb angliai település. A fesztivált a 11. századi várromok között rendezik meg már 1995 óta, ahol főzőbemutatókkal, termelői piaccal és sörivóversennyel várják a látogatókat. A helyi hentesek híres kolbásztöltő versenyére pedig szombaton kerül sor – ezt semmiképp se hagyják ki, ha jól akarnak mulatni.

Galéria: Egye végig Európát!Fotó: Ludlow Food Festival

 Cheese 2015 – Olaszország

Ne aggódjon, a sajtimádókról sem feledkeztünk meg: Olaszország legjobb sajtkészítői évente összegyűlnek és hatalmas bulit csapnak egy kis olasz városban, Braban, ahol önt is szeretettel látják.

Galéria: Egye végig Európát!Fotó: Cheese 2015

 Az ingyenes fesztiválon persze bőven lesz mire elkölteniük a belépőn megspórolt pénzt a legkülönbözőbb sajttálaktól kezdve a sajtkészítés kulisszatitkait bemutató kurzusokig. Miután végigkóstolták a kínálatot a lágy sajtoktól az érlelteken át a krémes hegyi kecskesajtokig, azért hagyjanak maguknak időt arra is, hogy kipihenjék a fáradalmakat. A fesztivált szerencsére csak két évente rendezik meg, ezért talán elkerülhető a kajasokk. A Cheese 2015-öt szeptember 18. és szeptember 21. között tartják.

Abergavenny Food Festival – Wales

Dél-Wales ezen csücske egyike az Egyesült Királyság legszebb részeinek, így ha szeretné tökéletes panorámával körülvéve halmozni az élvezeteket, Abergavenny-vel nem lőhet mellé.

Galéria: Egye végig Európát!Fotó: Abergavenny Food Festival

 Idén 220 standdal várják a látogatókat, ahol helyi termelők árui és neves séfek ételkreációi közül válogathatunk. A sztárvendég pedig Tom Kerridge, a modern brit kaják szerelmeseként elhíresült tévés szakács lesz. A legizgalmasabbnak azonban kétség kívül az éjszakai piac ígérkezik, ahol tovább folytathatjuk az evést, ha az egész napos trakta sem lenne elég. A fesztivált idén szeptember 19-én és 20-án tartják.

Galway International Oyster and Seafood Festival – Írország

Ezt a fesztivált elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnek szezonon kívül utazni, és akkor fájdítani az ismerősök szívét nyaralós fotókkal, amikor már mindenki visszaült az irodai székbe. Ha szívesen lemond a strandolásról néhány őrjítően finom falatért cserébe, akkor szeptember 24. és 27. között az írországi Galwayben a helye!

Galéria: Egye végig Európát!Fotó: Galway International Oyster and Seafood Festival

 Az isteni osztrigán és fekete kagylón kívül érdekes főzőbemutatók is várják, de a legizgalmasabb program egyértelműen az Osztriganyitó Világbajnokság lesz, ahol nemzetközi csapatok versenyeznek azért, hogy ki tudja a legtöbb osztrigát felnyitni a legrövidebb idő alatt. A verseny végére talán még önök is megtanulják a leghatékonyabb technikát.
Írországban egyébként tavasszal több meghökkentő fesztivált is tartanak. Ha kíváncsi arra, hogy miért koronáznak Szent Patrik napján kecskét, vagy hogyan vadásznak koboldokra, olvassa el az erről szóló cikkünket is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek