Megastadiont és pazar kulturális programokat kaphat a Balaton

Nagy boldogság érte Veszprém városát, amikor kiderült a hazai pályázók közül ez a megyeszékhely képviseli Magyarországot 2023-ban mint Európa kulturális fővárosa (EKF). Mészáros Zoltán, az EKF 2023-as projekt vezérigazgatója a Magyar Időknek beszélt a tervekről még csütörtökön.

Elmondta, hogy Marseille és Provence, illetve Essen és a Ruhr-vidék után Veszprém és a Balaton-felvidék a harmadik olyan sikeres pályázó, ami egy régióval karöltve lesz kultfőváros.  

.Forrás: Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázó / facebook.com

Veszprémben legkésőbb májusig felállítják a szervezeti struktúrát és novemberben kell először beszámolniuk róla, mit találtak addig ki. Nagy beruházások kezdődnek el természetesen (ahogy anno Pécs esetén is ez volt). 60 millió eurót kulturális infrastruktúrára, 30 millió eurót programokra költenek majd. Mészáros így fogalmazott:

Lehet kreatív játszóteret, alternatív mozit és kultkávézót vagy víziszínpadot építeni, azonban alapinfrastruktúrát nem lehet belőle fejleszteni.  

Közösségi tereket is terveznek, de sajnos megalomán ötletek is keringenek, mint egy 10-12 ezres, „nemzetközi sztárok fogadására alkalmas amfiteátrum” a Balaton-felvidéken. Olyan fejlesztéseket akarnak, ami 2023 után is megmaradnak, működtethetők. Mindehhez más eddigi kultfővárosok szakértelmét is igénybe vennék, workshopokat is szerveznek majd wroclawi vagy épp pécsi szakemberekkel.

Mészáros szeretné a Balaton-felvidéket a térség Provence-ává tenni. A déli parttal azonban válasza szerint annyira nem számol, bár nyitottak errefelé is. Ahogy nyitnának a fiatalok és a művészet iránt kevésbé érdeklődők felé is, például egy régi gyárépület digitális kiállítássá alakításával, vagy épp a Balaton régi restijeinek, kihasználatlan ingatlanainak újragondolásával.

Új élettel töltenék meg a húszemeletes veszprémi toronyházat is, de a strandok téli hasznosításán is gondolkoznak (pl. adventi vásárokkal). Hozzátette, azt várják, hogy ha bárkinek bármilyen ötlete van, az keresse meg az EKF 2023 csapatát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek