90 éve úszik Tünde a Balatonon

Idén ünnepli 90. születésnapját a BAHART által üzemeltetett Tünde nosztalgiahajó, amelyet a hajózási társaság június 3-án egy tortával is megünnepelt az öreg hölgy utasaival együtt a siófoki hajóállomáson.

 

Fotó: BAHART

 A hajót 1927-ben építették az IBUSZ Yachtépítő Rt. balatonfüredi üzemében a Csongor nosztalgiahajó ikertestvéreként. A fatestű és -felépítményű Tünde és Kelén volt a két utolsó motoros hajó, amely épségben maradt a második világháború után. Pedig 1945. március 27-én a visszavonuló német csapatok a révfülöpi kikötőben álló hajók gépházában is elhelyezték már a robbanóanyagot. A pusztítás elkerülése érdekében azonban a magyar hajósok a fenékcsapok megnyitásával inkább elsüllyesztették azokat, hogy megmentsék mindkettőt az utókornak.

Amikor Tündét később kiemelték a vízből, 1947-ben a Balatoni Hajózási Vállalat újíttatta fel, és onnantól fogva a társaság tulajdonában működött. 1950-ben aztán acéltestet és zárt utasteret kapott, a BAHART nosztalgiaflotta tagjaként pedig a mai napig közlekedik.

A 90 éves TÜNDEFotó: BAHART
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek