Ezeket a hazai adventi vásárokat kár volna kihagyni az idén

Gyönyörködni a karácsonyi fényekben egy óriáskerék tetejéről, belekortyolni a finom forralt borba, bujkálni egy hatalmas szalmabála labirintusban - ezt mind kipróbálhatjuk a hazai karácsonyi vásárokban. Összegyűjtöttük a legizgalmasabb hazai adventi programokat:

Ha Budapestre gondolunk, a legtöbb embernek a Vörösmarty téri adventi vásár jut eszébe karácsony idején, de több éve már, hogy a Bazilika előtti forgatag lett a kedvenc helyszíne a karácsonyi hangulatot kereső látogatóknak és turistáknak - írja  a termalfurdo.hu. Európa egyik legszebb vásárán a hangulatosan feldíszített óriási karácsonyfa és az ideiglenes 200 m2 területű korcsolyapálya mellett hazánk és Közép-Európa legnagyobb méretű és leglátványosabb 3D-s vizuális élményével várják az embereket. A Bazilika homlokzatán fél óránként színpompás, karácsonyi ihletésű rövidfilmek kelnek életre. Ezen kívül hétvégenként szórakoztató programok indulnak, közben pedig minőségi, kézzel készített ajándéktárgyakat vásárolhatunk vagy forró italokat, ételeket kóstolhatunk.

Budapest, karácsonyForrás: shuttestock / Készítette: Brendan van Son

Szeged

Óriáskerékre pattanhatunk, körbejárhatjuk az ünnepi vásárt, mókázhatunk az adventi korcsolyapályán, sőt jégszobrász látványbemutatót is láthatunk Szegeden az adventi időszakban. A faházakban több mint félszáz kiállító kínálja portékáit reggel 9-től este 8 óráig. Az egyedi kézművestermékek mellett finom ételek és forró italok is várják a járókelőket. Itt találjuk Dél-Magyarország legnagyobb szalmalabirintusát, és a gyerekeket egy gigantikus mese kastély is várja. A karácsonyi fényekben tündöklő várost akár az ünnepi díszbe öltöztetett fényvillamosokkal is bejárhatjuk.

Szeged, karácsonyi kavalkád felülnézetbőlForrás: shutterstock / Készítette: Calin Stan

Szombathely

November 23. és december 24. között karácsonyi fényekbe borul a szombathelyi Fő tér, a Városháza előtt pedig egy olyan hatalmas világító gömbbel találkozhatunk, amiben sétálgatni lehet. A fő attrakció a fényszökőkút, de a gyerekek kedvence valószínűleg a síelő rénszarvas lesz, melynek az ölébe is be lehet ülni. Óvodások, iskolások, művészeti csoportok, civil szervezetek és ismert együttesek lépnek színpadra minden nap. Az esti órákban pedig fényfestést tartanak a Fő téren.

Szombathely és a fényszarvasForrás: facebook / Adventi Vásár "Szombathely"

Székesfehérvár

Különleges fények, meghitt hangulat, esti fényfestések, rangos előadók várhatók a székesfehérvári adventi színpadon. Az egyedi fényfestést a Városháza udvarán és a Zeneiskola falán láthatják, az élő adventi naptár pedig a Városháza ablakaiban bukkan fel esténként; mesékkel, versekkel vagy karácsonyi dalokkal. Az év legmeghittebb ünnepére készülve óvodások, iskolások zenés műsorai, valamint kézműves és ajándékvásár ragyogja be a decemberi estéket. A karácsonyfa körül adventi fényvasúton utazhatunk minden szombaton, mézeskalácsból elkészíthetjük a város makettjét és interaktív játékokban is részt vehetünk, a Koriligetben csúszkálhatunk, hétvégén koncerteken szórakozhatunk az ünnepi díszbe öltözött városban.

Élő adventi kalendárium SzékesfehérváronForrás: facebook / Székesfehérvár Megyei Jogú Város

Debrecen

Fényárban úszik a Nagytemplom előtti tér Debrecenben egészen december 23-ig. A Kossuth téren egyedi kézműves termékekkel, ellenállhatatlan finomságokkal, lélekmelegítő forralt borral, színes programokkal szórakoztatják az ide érkezőket. Az adventi forgatagot a magasból is megnézhetjük, egy 45 méter magas óriáskerékről. A monumentális szerkezet a teljes adventi időszakban működik majd. A főtéren felállított karácsonyfánál minden adventi vasárnap közös gyertyagyújtással ünnepel Debrecen. December 10-én Kökény Attila, 17-én Wolf Kati lesz a vendég a Református Nagytemplomban.

Debrecen, ünnepi kavalkádForrás: shutterstock / Készítette: Shevchenko Andrey

Győr

Győrben is találunk egy 50 méter magas, 30 gondolás, 180 fő befogadására alkalmas óriáskereket az ünnepi időszakban. A Dunakapu téren egy jégpálya is várja a látogatókat, a Széchenyi téren pedig ragyog mindenki karácsonyfája, és az adventi koszorú. Láthatunk még fényfestést is, megnézhetjük a betlehemet, az állatsimogatót, valamint felülhetünk a kisvasútra. Az Öt Templom Advent programsorozat keretében könnyű- és komolyzenei koncerteket, hangversenyeket, filmvetítéseket is megtekinthetünk. A Széchenyi téren kézműves vásár, a Baross úton gasztronómiai vásár nyílik ebben az időszakban, ahol megkóstolhatjuk a város legfinomabb forralt borait is.

Karácsonyi pompában a győri VárosházaForrás: facebook / I ♥ Győr

Nyíregyháza

A legkisebbeket játék és Mikulás, a nagyobbakat e-sport, a bátrakat pedig egy 25 méter magas körhinta várja a nyíregyházi adventi forgatagban. A felnőttek sem maradnak szórakozás nélkül, őket vásár, gasztronómiai különlegességek, ünnepi díszben csillogó kávézók fogadják, míg a kulturális programok valamennyi korosztálynak szólnak.

Nyíregyháza ünnepi fényében, 2017-benForrás: facebook / I ♥ Nyíregyháza/ Készítette: Lakatos Attila

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek