Rájár a rúd az olasz városi karácsonyfákra

Az idén az olasz nagyvárosok karácsonyfáinak nem adta ki az élet: az ünnepi életérzés viszonylag hamar hamvába holt Nápolyban is.

Mint korábban megírtuk, Róma karácsonyfája a gúny céltáblája: az ötvenezer dolláros fa enyhén szólva is hamar elfonnyadt - még az ünnepeket sem élte meg. Ami pedig a nápolyit illeti, azon nincs is mit megnézni - írja az Independent.

A fát ugyanis a felállítása után huszonnégy órán belül ellopták. A december 21-én a 19. századi kupolás bevásárlóárkádban, a Galleria Umberto I-ben emelt színfoltra másnap már csak egyetlen, díszekkel borított, letört ág és a talpból meredező csonk emlékeztetett.

Egy korábbi karácsonyfa a Galleria Umberto I-benForrás: Flickr.com

A rendőrség még aznap megtalálta és visszaszolgáltatta a fát, amit azóta is többször vandálok igyekeztek tönkretenni. A karácsonyfák eltulajdonítása egyébként nem ismeretlen jelenség Nápolyban, ahol január 17-én, Páduai Szent Antal ünnepén máglyákon szoktak elégetni, afféle tisztítótűzként.

A hatméteres fenyőt a Caffé Gambrinus, Nápoly nagy hagyományokkal rendelkező kávézója ajándékozta a városnak. A díszek mellett a tetején egy nagy piros masni volt, ezért a „város ajándékának” is nevezték: úgy tűnik, ezt néhányan szó szerint vették.

A helyiek hatalmas felháborodással reagáltak az eseményekre, és párbeszédek kezdődtek arról, merre is tart a város. Az elkövetőket mindenki tudni véli: egy fiatalokból álló bandáról suttognak. A fát december 25-ére virradóan már földre döntve találták. 2015-ben is történt már hasonló eset, akkor a fát az elkövetők kivonszolták az utcákra, de azon nyomban katonákba ütköztek, akik elvették tőlük. Abban az évben drótkötelekkel rögzítették a fát a bevásárlóközpontban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek