Olaszország télen? Hangulatosabb és érdekesebb, mint azt valaha gondolták volna

Itália sosem okoz csalódást, bármelyik évszakban is érkezzenek ide. De tény, hogy ha a téli időszakra gondolnak, nem Olaszország jut elsőként az eszükbe, mint tökéletes úti cél. Pedig az ország ilyenkor is tartogat meglepetéseket és persze sokkal alacsonyabb árakat.

Ebben az időszakban a legtöbb város jóval szabadabb, mivel a látnivalókat kevesebb turista rohamozza. Az időjárás kellemesen hideg, a karácsonyi dekorációk pedig fényárban úsznak a házak homlokzatai előtt. De ami a legvonzóbb lehet, az a számos téli programlehetőség, fesztivál, főzőkurzus és karácsonyi vásár, ami a nagyvárosokban és a falvakban fogadja az utazókat. Íme néhány tipp milyen programokat érdemes megfontolni és felkeresni november végétől egészen január elejéig.
Az olaszok, ahogy mi is, már november közepén nekilátnak karácsonyozni; kicsinosítják és dekorálják a főtereket, égősorokba öltöztetik a házak homlokzatait. Firenzében sincs ez másként. A boltok már az ünnepi árucikkeket árulják, decemberre pedig az óváros minden utcája karácsonyi hangulatot áraszt majd, illetve karácsonyfák kerülnek a Piazza Repubblica és a Piazza Duomo közepére. De a reneszánsz városba akkor érkezik meg igazán a karácsony, mikor a Piazza Santa Croce-n felállítják a német karácsonyi vásár faházacskáit. Firenzében Weihnachtsmarkt? Nehéz elképzelni, de igaz. Németország egyik legszebb és öregebb városának, Heidelbergnek az 500 éves karácsonyi vására minden évben ellátogat Firenzébe és hozza magával az ünnepi hangulatot és tradíciókat. November 28-tól december 17-ig kicsi fabódék lepik el a teret, árulva mindenféle ünnepi dekorációt, kézműves termékeket, szokatlan édességeket és német finomságokat. Tehát aki heidelbergi forralt borra és bratwurstra éhezik Toszkána vidékén, az vegye az irányt Firenzébe karácsony tájékán.
Firenze, Piazza Santa Croce
Időpont: 2017. november 28. – 2017. december 17.

A karácsonyi vásárok azonban nem csak Toszkána vidékén lenyűgözőek, a többi tartomány is belead apait-anyait a készülődésbe. A nagyvárosokban éppúgy nagy a sürgés-forgás, mint az elzártabb hegyi falvakban. A vásárok házacskáiban apró ajándékokat, finom sajtokat vagy borokat, fűszereket és szószokat vásárolhatnak, hogy aztán otthon se kelljen hiányolni az olaszos ízeket és hangulatot. Bárhol is szálnak meg, biztos, hogy lesz a közelben egy karácsonyi vásár. De még ezek közt is van egy kiemelkedően bájos terület Dél-Tirolban, a Trentino Alto-Adige vidékén, hátterében a Dolomitokkal. Az itt megbújó városkák, mint például Bolzano, Merano, San Candido vagy Bressanone lenyűgöző vásárokkal büszkélkedhetnek. Hegyvidékiek, családiasak és tele vannak tradíciókkal. Az idei olasz karácsonyi vásárok a legtöbb esetben 2018. január 6-ig nyitva tartanak.
A Szeplőtlen Fogantatás ünnepe
Ezen az egynapos ünnepen egész Olaszország vigadozik. Ha szeretnék megtapasztalni az olasz vallási ünnepek hangulatát, akkor bárhol is szálltak meg, 2017. december 8-án álljanak fel a kandalló mellől és sétáljanak ki az utcára. A téli idő ellenére a helyiek zenével és tánccal, finom ételekkel és áhítatos misékkel, valamint hosszú, fáklyás körmenetekkel köszöntik a bűnök nélküli Szűzanyát és Jézus Krisztust. Az utazók leginkább Rómában, a Vatikánban és Trento városában lehetnek szem és fültanúi e vallási ünnep nagyságának.
Időpont: 2017. december 8.
Az itáliai karácsony elhagyhatatlan része a betlehem. A Krisztus születésének megörökített jelenete ott van a templomokban, az utcákon, a tereken. Egyesek rendkívül aprólékosak és mesterműveknek számítanak, míg mások teljesen egyedi figurákkal készültek, modern felfogásban. Ha a legérdekesebb és szebb betlehemekre kíváncsiak, akkor irány Nápoly. December 8-tól egy kiállítás is várja az érdeklődőket a Gesu' Nuovo templomban, a Piazza del Gesu-n, ahol a Nápolyi Betlehem Egyesület műalkotásait állítják ki. De a város centrumában található Via San Gregorio Armeno utcát se hagyják ki, hisz itt minden zegzug tele van kisebb nagyobb betlhemekkel. A Vatikánban, a Szent Péter téren egy óriási betlehemet állítanak fel, melyet karácsony este lepleznek le. Láthatnak betlehemi jelenetet barlangban (Grotte di Stiffe, Abruzzo taromány), Jesolo partjainál hatalmas homokszobrokkal emlékeznek, míg Manarolában napenergia mozgatja a betlehem figuráit.
Ha a téli időszakban Olaszországban járnak és szeretik a jazz zenét, akkor az Umbria Jazz Fesztivál kihagyhatatlan program. A december 28-tól január 1-ig tartó rendezvény, a világ egyik legfontosabb és látogatottabb zenei fesztiválja. A téli programban találnak bel- és kültéri koncerteket, zenés felvonulásokat, villásreggeliket és jazz vacsorákat, valamint gospel előadásokat a csodálatos Orvieto katedrálisban. És ez még csak pár programpontocskája volt a lenyűgöző rendezvénynek.
Perugia, Umbria tartomány
Időpont: 2017. december 28. – 2018. január 1.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek