15 pompás ünnepi forgatag Tolnától Baranyáig

Adventi sokadalom, forgatag, Illatos Advent és Winterfest. Az ország minden pontján készülnek az ünnepre. 15 karácsonyi vásárt ajánlunk, Tolnától Baranyáig!

Míg a karácsony otthon, családi körben a legszebb, az advent ünnepváró hangulatát olyan jó másokkal is megosztani. Az ország minden szegletében gyúlnak a gyertyák, fénylenek a karácsonyfák – az adventi vásárok pedig a legjobb apropók arra, hogy begyűjtsünk néhány kedves vásárfiát, forraltborozzunk, és a decemberi hajtásban egy kicsit hagyjuk, hogy átjárjon bennünket az ünnep hangulata.

A tulajdonképpen egész évben vásározó Szentendre természetesen kitesz magáért karácsonykor is. A városban virágzó művészeti élet itt egyébként is az utca része, advent idején pedig egy igazi kis mesevárost találunk a Duna menti településen. Egészen vízkeresztig tart a vásár és a programsorozat; a kézműves és művészeti vásáron kívül részt vehetünk az Adventi szöszmötőlő nevű kézműves foglalkozáson, beülhetünk mesedélutánokra, Zsíros kenyér extrákkal címen pedig irodalmi estre invitálnak.

Meghitt advent Szentendrén
Galéria: Belföldi adventi vásárok 2016
(Fotó: Advent Szentendre belvárosában / Facebook)

Cegléden december 23-ig tart az adventi sokadalom: a vásáron kívül a főtéren ünnepváró kézműves foglalkozásokkal készülnek (a helyi cserkészcsapat közreműködésével!), a kicsiket pedig a Csillagszóró Játékparkon kívül gyerekpuncs is várja.

Kiskunlacházán többhetes adventi vásárt nem, de december 16-18-ig tartó, háromnapos Winterfestet tartanak. A karácsonyi minifesztiválon mindent megtalálunk, amit nagy testvérei is kínálnak, ételt, italt, kirakodóvásárt és ünnepi műsorokat is. Szívmelengető látni, hogy a lacháziak jótékonysági süteményvásárt rendeznek egy rászoruló család megsegítésére.

Páratlan színházi élmény a napfény városában
A Dóm teret ismét felpezsdítik a sikerdarabok, sztárfellépők. Az évad bemutatói a Tosca, a Vízkereszt és A Notre Dame-i toronyőr musical. Utóbbi műfaj szerelmeseinek tér vissza a Mamma Mia! és az Ének az esőben is. Csomagolja be karácsonyra a nyár csillagfényes estéit! Jegyek itt. (X)

Egerben a Dobó tér macskakövein egész évben bármikor szívesen sétálgatunk, advent idején pedig valóságos város a városban épül ki itt. Évről évre egyre több programmal jelentkeznek az egriek, idén 30 nap alatt 100 koncertnek ad otthont Eger belvárosa, valamint vendégül látják a német Esslingen városát, a palesztin Jerikót, valamint a kárpátaljai Beregdédát, Nagyszőlőst és a – mesebeli nevű – Nevetlenfalut, akik mind hoznak magukkal otthonról finomságokat és kézműves kincseket az egri vásárra.

A Viharsarokban is megadják a módját az ünnepnek. Békéscsabán a faházak mellé egy kis vidámparkot és műjégpályát is felhúznak decemberre a Szent István téren (ezek használata gyerekek számára 14 óráig ingyenes!), december 23-án pedig immár hagyományosan ruha- és ételosztásra kerül sor.

Szekszárdon színesnek ígérkeznek az adventi hetek. Az idén a Béla király térre költöző vásáron a kézművesek mellett "étkesek" kínálják portékáikat, és szalmalabirintust, hókunyhót és hófánkcsúszdát is felépítenek a kicsik örömére. Szabadtéri koncertek sorával is jelentkeznek a feldíszített téren egészen december 23-ig.

Pécsen a Széchenyi téren szenteste napjáig tart a VI. Pécsi Adventi és Mesevásár. A Mikulásnak saját kis házat állítottak fel, esténként pedig a közös kóruséneklésbe még az is beszállhat, aki egyedül nem merne köztéren énekelni. A dzsámi jellegzetes épülete a vásár hangulatos faházikóival és az ünnepi fényfestéssel varázslatos összképet adnak, ez tényleg egy mesevásár.

Élményteli Advent Debrecenben
Kézműves vásár, ünnepi koncertek, színházi előadások sztárfellépőkkel (Caramel, Demjén, Csík zenekar), gyertyagyújtás négy vallási felekezet képviselőivel, és közel száz hagyományőrző betlehemes együttes kántálása a Nemzetközi Betlehemes Találkozón. Egy lazító fürdő a termál- vagy egy pezsgő csobbanás az élményfürdőben garantáltan új energiákkal tölt fel az év végén. További infó itt. (X)

A keszthelyi gyerekek örülhetnek, a Mikulás december 6-án szánon érkezik hozzájuk. De a Balaton csücskében egész hónapban mozgalmas az élet: egymást érik a koncertek és színházi estek, angyalváró filmvetítés, "nagyik karácsonya" és adventi játszóház várja a kicsiket és nagyokat.

Tihanyban december 18-ig tartják a Karácsonyváró Napokat. Az adventi vásáron kívül ötletes programok kínálkoznak, a Mikulás-váró interaktív bábjátéktól a "Manó olimpián" át a felnőttek forraltborfőző versenyéig.

Forraltborozás Sopron központjában
Galéria: Belföldi adventi vásárok 2016
(Fotó: Soproni Advent / Facebook)

Zalaegerszegen a Dísz tértől a Mindszenty József térig burkolózik díszbe a belváros. Az Egerszegi Advent a nyugat-európai karácsonyi vásárok mintájára létrehozott rendezvényként ajánlja magát. A mézeskalács és sült gesztenye illatú vásár legutoljára december 24-én nyit ki!

Sopronban a Fő téren egymással vetekszik az óriási karácsonyfa és a két emelet magas kivilágított adventi naptár látványa. Gazdag programkínálattal, koncertekkel, musical- és operettelőadásokkal várják az adventezőket a soproniak. Minden vasárnap közös gyertyagyújtás, mesekuckó játékház, valamint diafilmvetítéseken mutatják meg a gyerekeknek, hogyan néztünk mesét régebben. Közös daltanulás és kézműveskedés is része az eseménysorozatnak, és csak úgy folyik majd a gyerekpuncs!

Győr nagyon hangulatos adventkor
Galéria: Belföldi adventi vásárok 2016
(Fotó: mimi / Travelo)

Győrben a Városháza is gyönyörű látványt nyújt advent idején, de a vásár és a programok a Széchenyi téren várnak minket. Egymást követik a koncertek és előadások, vasárnaponként pedig a Hamupipőke című jégrevüben gyönyörködhetnek a kilátogatók. Vásári forgatag, gesztenyeillat, karácsonyi dallamok, esténként pedig fényjáték varázsolja el a győrieket.

Adventi Vásár és Ablaknyitó a címe Tatabányán az ünnepi sokadalomnak. A díszkivilágításban pompázó Árpád téren betlehemes műsorra, jazzestre, pánsípkoncertre is sor kerül, rézfúvósok, vegyes kórus és popsztárok is fellépnek. A legkisebbek kisvonaton döcöghetik körbe a teret!

Ünnepi fények Tatabányán
Galéria: Belföldi adventi vásárok 2016
(Fotó: Tatabánya Pont / Facebook)

A legbájosabb nevet a veszprémiek találták ki adventi vásáruknak: az Illatos Advent Veszprémben január 1-ig tart, és a rendezvény ajánlójában egyértelműsítik, mire is gondoltak illatos alatt: a megszokott forralt bor és sült gesztenye mellett csülökkel, sült kolbásszal, hekkel, halászlével, töltött lángossal, kürtős kaláccsal is a belvárosba csábítják az adventezőket. Felcsendülnek az Abigél musical dalai, december 1-től minden este naptárnyitogató mesekuckó, és itt is megmutatják az apróságoknak, milyen is egy diafilmről vetített mese. A nosztalgiaringlispíl ígérkezik a legnagyobb varázslatnak!

Advent Budapesten
Budapesten november közepétől a város több pontján is adventi és karácsonyi vásárok nyitják meg kapuikat. A legjelentősebb közülük az Európa 10 legszebb karácsonyi vására közé választott Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. Trendi kézműves termékek, széles gasztronómia kínálat, számtalan ingyenes program várja a látogatókat. További infó itt. (X)

De ne maradjon ki teljesen Budapest sem az összeállításunkból. A fővárosi vásárokról itt írtunk korábban, ezért most egy kisebb tematikus ünnepi programot ajánlunk: az Andrássy úton fellelhető Diótörő Fesztivált. Ahogyan a nevéből következtethetünk, az Opera szervezi ezt a különleges kis vásárt, amely egy kisebb bódésorral vár, de ételben, italban és kézműves ajándékokban így sincs hiány.

Kórus az Operánál
Galéria: Belföldi adventi vásárok 2016
(Fotó: Opera.hu)

A vásárka különlegességét az adja, hogy az Operaház művészei ismét jótékonysági akcióba fognak: beállnak a bódékba forralt bort árusítani. Esténként az operaelőadások előtt kóruséneklésekben gyönyörködhetünk, sőt akár csatlakozhatunk is hozzájuk. A Diótörő előadás főszereplő figurája embernagyságban vár itt minket, a Dalszínház utcai oldalon pedig egy óriási szánt állítottak fel, amelyre a szervezők fényképezkedésre invitálnak. Szelfizni is ér!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek