Öt hely, ami biztosan meghozza az adventi hangulatot

Behavazott Kékestető, otthonos karácsonyi vásár Gyöngyösön, világszép jégpálya Budapesten, jégbazilika a Tátrában, mesebeli advent Ljubljanában: helyek, amik segítenek az ünnepekre hangolódni.

Nem érzi magában az adventi hangulatot? Mutatunk pár helyet, ahol biztosan megjön a kedve az ünnepi készülődéshez. Már ha az a típus, akit a hólepte táj és a karácsonyi mesefalvak hangulatba hoznak, a Grincseken sajnos nem tudunk segíteni.

Kirándulás a Mátrába, forralt borozás Bori Mamival

Hazánk legmagasabban fekvő tája a Mátra, nem csoda, hogy itt mindig jóval előbb köszönt be a tél, mint bárhol máshol az országban. Bár még egyetlen mátrai sípálya sem nyitott meg, a Kékesen már határozottan téli a táj a webkamera képe szerint. Úgyhogy réteges öltözködés, sapka, sál, vízálló túrabakancs – ahogyan azt nemrég szakértőink tanácsolták – és irány a téli erdő!

Gyöngyös
Galéria: Havas, jeges, téli programok amik meghozzák az adventi hangulatot
Fotó: Tassy_Melinda/spontanfoto_Studio / Facebook/Bori Mami

Ha a kirándulás után egy igazán szép helyen melegednének át, térjenek be Gyöngyösre, azon belül is a Belváros térre. A Bori Mami étterem jóvoltából ugyanis a tér egy hónapra ünnepi díszbe öltözik, hétvégente zenei programokat, gyerekfoglalkozásokat, adventi vásárt is tartanak. És persze forralt bort, mátrai finomságokat és rengetegféle teát is kínálnak.

Korcsolyázás a kilencven éves budapesti Műjégen

Kirándulás helyett inkább korizna két forralt borozás közt? Irány az ország legszebb fekvésű jégpályája, mely ráadásul idén ünnepli megnyitásának kilencvenedik évfordulóját. Igen, a budapesti Műjégről van szó, mely esténként különösen szép a kivilágított Vajdahunyadvárral, és a jégpálya épületeivel.

Műjgépálya
Galéria: Havas, jeges, téli programok amik meghozzák az adventi hangulatot
Fotó: Városligeti Műjégpálya

Idén több újítást is bevezettek – például hosszabb lett a hétvégi nyitva tartás, és 600 pár új korcsolyát is beszereztek a kölcsönzőbe. De a legfontosabb, hogy végre vége a hosszas sorban állásnak, már lehet előre venni online is belépőt, a bejáratnál elég, ha bemutatjuk az e-mailben kapott QR-kódot. A felnőtt jegy hétköznap 1500 forintba, hétvégén 2000 forintba kerül az idei szezonban. A diák- és nyugdíjas jegy hétköznap 1000 forint, hétvégén 1500 forint. 6 éves kor alatt pedig ingyenes.

Advent Budapesten
Ahol télen is sok a látnivaló: gőzölgő fürdők, adventi vásárok, koripályák, illatozó kürtöskalács forraltborral egy margitszigeti séta után, forró csokoládé a patinás belvárosi kávézók egyikében, különleges fényvillamos a Duna-parton. Ismerje meg a Főváros téli arcát is kedvezményesen a Belföldi Budapest Card segítségével! További infó itt.

Jégbazilika és reggeli a csúcson a Magas-Tátrában

Arról már tavaly télen is ódákat zengtünk, hogy milyen remek havas programokat lehet akkor is szervezni a Magas-Tátrában, ha éppen nem síelünk. Ezek a tippek most éppen kapóra jönnek, ugyanis ha minden igaz, a síközpontok még nem nyitottak meg, viszont a webkamerák képei szerint már rendesen behavazott a táj. Aki valami igazán különlegesre vágyik, reggelizzen a Lomnici-csúcson, körpanorámával a hófödte hegycsúcsokra. (Mielőtt megrettennének, hegyet mászni nem kell, van végig felvonó.)

Jégbazilika, Magas-Tátra
Galéria: Havas, jeges, téli programok amik meghozzák az adventi hangulatot
Fotó: vt.sk

És még egy egyedi élmény: idén november 25-én nyílt meg a tátrai jégbazilika Tarajkán (szlovákul Hrebienok). A jégtemplom minden évben más, az idei téli szezonban a szepesi gótika stílusában faragták ki 90 tonna jégből. A legjobb, ha vasárnapra időzítik a látogatást, ugyanis ilyenkor koncerteket is tartanak itt. Tarajkára a legegyszerűbben Ótátrafüredről siklóval lehet feljutni, megfelelő hóviszonyok esetén pedig visszafelé szánkóval is jöhetünk. A templom pedig minden nap 9 és 16:30 közt van nyitva, a belépés ingyenes.

Mesebeli advent és behavazott hegyek Ljubljanában

Ha látványos adventi vásárra vágyik az ember, nem igazán jut eszébe Ljubljana felé venni az irányt. De elnézve a szlovén főváros ünnepi díszkivilágításáról készült képeket, úgy látszik, rosszul tesszük. A kisvárosi hangulatú utcákat annyi izzóval pakolják tele, amennyivel nem szégyellik. Az óváros terein kirakodóvásárok és forralt boros pultok sorakoznak, van életnagyságú szalma Betlehem, meseerdő, verklisek, utcaszínház és koncertek, a konkrét helyszíneket és időpontokat itt találják.

Ljubljana adventkor
Galéria: Havas, jeges, téli programok amik meghozzák az adventi hangulatot
Fotó: visitljubljana.com

Ha pedig havas hegyeket is szeretnének látni, autózzanak el a Ljubljanától egy órányira található Krvavec síterepre. A webkamera szerint már itt is nagyon szép havasak a hegyek, igaz, a terep még nem nyitott meg a síelők előtt. A kabinos felvonó viszont működik, egy kis hóért, friss levegőért és távolba nézésért érdemes felmenni.

Bécsi Karácsonyi Álom koripályával

Bécs legismertebb adventi vására a Rathausplatzon évente mintegy egymillió látogatót vonz. Hogy ne unják meg a látogatók, idén teljes megújulást ígérnek a szervezők: igényesebb portékákat és a vásár közepén egy 4500 négyzetméteres koripályát. (A korábbi években is volt egyébként a bécsi városháza előtt korcsolyapálya, ám azt az ünnepek után állították fel, most viszont már adventkor is lehet csúszni. Cserébe viszont ez jóval kisebb, anno hétezer négyzetmétert fedett jég.)

Bécs 
Galéria: Havas, jeges, téli programok amik meghozzák az adventi hangulatot
Fotó: svetikd / iStock

A pályán naponta 10 és 21 óra között lehet róni a köröket a jégen, miközben karácsonyi dallamok szólnak, és a levegőt puncs, vanília és fahéj illata lengi be. A kezdőket hétköznapokon 10 és 16 óra között egy külön pályával várják. Esténként és hétvégente ugyanez a helyszín curling-pályává avanzsál, ha szeretnének rajta játszani, online előre le lehet foglalni.

Bécs
Galéria: Havas, jeges, téli programok amik meghozzák az adventi hangulatot
Fotó: Stadt Wien Marketing

A karácsonyi képeskönyvek hangulatát idéző mesevilág a park északi részébe került, itt olyan új attrakciók várják a látogatókat, mint a hókirálynő palotája, egy történelmi körhinta vagy egy rénszarvasszánnak álcázott kisvonat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek