Utazzon bármerre a környéken, biztos lesz adventi vásár

Budapesten egymást érik az adventi vásárok és az ünnepi gyerekprogramok, a mesehoteltől a vonattal érkező Mikulásig. A szomszédos országokban pedig nem csak Ausztriában szép a karácsony előtti időszak. Érdemes felfedezni például a horvát és a szlovák vásárokat is! Mutatjuk, szerintünk hova utazzon 2016 decemberében.

Újabb hónap telt el, így itt az ideje az újabb havi úti cél ajánlónknak. Decemberben mi mást javasolhatnánk, mint az adventi vásárokat közel és távol.

Belföld: Budapest

Ha a fővárosban az ember a Deák téren feljön a metróból, az a benyomása lehet, hogy az egész belváros egybefüggő karácsonyi vásárrá alakult. Forralt bort, kürtős kalácsot és egyebeket kínáló bódékkal találjuk szembe magunkat, bármerre is induljunk.

A Deák tér mellett, a fényligetté változó Városháza park téli fesztiválján áll egyébként a főváros karácsonyfája. (Az ország fáját kicsit odébb, de még sétatávolságban, a Kossuth téren keressék, idén nyugdíjasok kiskertjéből érkezett.)

Szelfi a főváros fájával Galéria: Ide utazzon decemberben 2016Fotó: Geberle Berci / Szabad Tér Színház

A kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel és más családbarát programokkal kecsegtető Városháza parki téli fesztiváltól nem kell sokat sétálni, és már a Vörösmarty téren is vagyunk. Nemrég teszteltük a kínálatot, és bátran mondhatjuk, a hazai vásárok állandó díszletének számító lacikonyha mellett bőven találni újító szellemben készülő vásári kajákat, és forró italokat is.

Úgyhogy, akinek nem tetszik a forralt bor és a kolbász, itt kérhet pisztrángot és rumos-gyömbéres-limeos grogot is. A Vörösmarty téri vásár legfőbb erőssége mégsem ez, hanem a kézművesek portékái. Itt válogatva a karácsonyi ajándékvásárlás jelentős részét is simán le lehet tudni.

Pisztrángok a Vörösmarty téren Galéria: Ide utazzon decemberben 2016Fotó: mimi / Travelo

Innen megint nem kell sokáig kibírni karácsonyi vásár nélkül: egyszerűen csak sétáljanak át a Bazilika elé, ahol január 2-ig tart a vásár. Minden este félóránként fényfestésbe öltözik a tér, itt is lesznek kézműves kiállítók, kézműves foglalkozások, táncház, koncertek és egy 200 négyzetméteres műanyag korcsolyapálya is, melynek használata teljesen ingyenes. A szervezők közleménye szerint a gasztrokínálat idén nagyon erős lesz, és végre nemcsak azok találják meg a számításukat, akik különlegességekre vágynak, de az ételallergiások is. A kiállítók nagy többségénél ugyanis laktóz és gluténmentes ételeket is lehet idén találni.

Az óbudai adventi vásár felkereséséhez már tömegközlekedésre kell szállni – a grog után inkább ne üljenek kocsiba –, de érdemes utazni egy kicsit érte, az esti díszkivilágítás egészen mesebelivé teszi. A kisvárosi hangulatú óbudai Fő téren és környékén december 23-ig több száz adventi koncerten és programon lehet részt venni, de lesz gasztronómiai vásár és ingyenes koripálya is.

Óbuda, Fő tér Galéria: Ide utazzon decemberben 2016Fotó: www.adventobudan.hu

Aki Európa legnagyobb gyertyainstallációjára kíváncsi, annak a Várkert Bazárba is érdemes ellátogatnia az ünnepi időszakban. Na persze nem csak ennyivel készülnek, december 24-ig bezárólag lesz itt Omega-koncert, Miklósa Erika és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar estje, Csipkerózsika táncjáték, Régi korok karácsonyát idéző kiállítás, street food pultok és interaktív játszótér is.

Ha már a gyerekprogramoknál tartunk: villamossal innen tíz perc alatt a Gellért Hotelben lehetünk, ahol december 3-án és 4-én az ország legnagyobb gyerekszobáját rendezik be. Mesehotellé alakul a patinás épület, bemutatják például Felhőhegyi Balázs Sárkánykalandok című, kisiskolások számára íródott könyveit, a Szamárfül társulat interaktív meseelőadást tart, és rengeteg játék is várja a gyerekeket. De Mikulásváró gyermek standup is lesz Dombóvári István humorista főszereplésével. Idén is lesz vasútmodell kiállítás, több mint 1000 suhanó vasútmodellel, több terepasztalon. Az Adventi Mesehotelbe a belépő már 1200 forinttól kapható, és vásárolhatunk kedvezményes családi jegyet is. További részletek és jegyek elővételben itt.

Vonaton érkezik a Mikulás Galéria: Ide utazzon decemberben 2016Fotó: Vasúttörténeti Park Facebook

Jó sűrű lesz gyerekprogramok szempontjából ez az adventi hétvége: a Nyugati pályaudvarról december 2-án, 3-án és 4-én Télapó Expressz indul a Vasúttörténeti parkba. Minden gyerek mikuláscsomagot kap, lesz koncert, óriáskirakó, arcfestés, kalandos játékok és sok ünnepi finomság.

Adventi ráhangolódás
Milyen sokszor érezzük, hogy az adventi időszakban elveszik az egymásra fordított figyelem és egyre jobban erősödik az ünnepi elvárásoknak való megfelelés. Utazzon el pár napra egy wellness pihenésre a Carbonában, ahol biztos lehet benne, hogy jut majd idő a párjára, a családjára és önmagára. A kényeztetés élményét a szálloda minőségi fürdő- és szauna szolgáltatásai emelik.

Külföld: Vásárok a közelben

Ha külföldi adventi vásárok kerülnek szóba, mindenkinek egyből a bécsiek jutnak eszébe. Mivel ezeket – és Ausztria további gyönyörű vásárait – is már egyszer összeszedtük idén, most a többi, könnyen elérhető lehetőséget mutatjuk meg.

Szlovákiában, Pozsonyban is nagyon szép például az advent. Az adventi események központi helyszíne idén is a Fő téren és a Ferencesek terén kialakított, száz standból álló vásárváros, illetve az előbbi helyszínen felállított nagyszínpad, ahol több száz előadó lép fel. Innen nem messze, a Prímási téren jégpálya is üzemel. A pozsonyi karácsonyi vásár másik fő helyszíne az egykori Kossuth, ma Hviezdoslav tér, ahol a régi nemzeti színház előtt az óvárosi önkormányzat üzemeltet egy csaknem ötvenstandos vásárt, és egy másik szabadtéri jégpályát.

Pozsony Galéria: Ide utazzon decemberben 2016Fotó: Brian Colson / flickr

Idén először a pozsonyi karácsonyi vásárt új helyszínre, a pozsonyi várra is kiterjesztik. A történelmi épület udvarán hagyományteremtő céllal tartanak karácsonyi vásárt egészen december 18-ig. További újdonság a "kívánság utca", melyet fenyőágakkal és fagyöngyökkel fedtek be, és a szervezők szerint örök szerelemre számíthatnak azok, akik ott csókolják meg egymást.

Horvátországba inkább nyáron jár a magyar, pedig érdemes télen is ellátogatni ide. Például a magyar határtól csupán harminc kilométerre fekvő ékszerdobozkába, Varasdra, ahol szokatlanul hosszan, egészen január 15-ig tart majd az ünnepi hangulat. A programot sajnos csak horvátul találtuk meg, de ami biztos, hogy több helyszínen lesznek koncertek, lesz Mikulás ház és kisvonat, kézműves workshopok és persze kirakodóvásár is. Nyáron is nagyon barátságos volt a kisváros hangulata, adventi díszben valószínűleg pláne csodás.

#santashouse #varazdin #adventuvarazdinu #christmastime

Tina Mi (@tina.miga) által megosztott bejegyzés,

De ünneplőbe öltözik az ország fővárosa, Zágráb is, és ide sem túl bonyolult eljutni. Úgy látszik egyébként, hogy a horvátok szeretik elnyújtani az ünneplést, itt is január 8-ig tart a vásár. A Tomislav téren minden nap este tizenegyig hatalmas (de fizetős!) jégpálya várja a turistákat, a parkokat és tereket díszkivilágítás és vásári bódék lepik el, és lesz élő Betlehem is.

De olyan különleges helyszíneken is szerveznek programokat, mint a zágrábi belső udvarok, a nemzeti színház erkélye, vagy a fenti Instagram képen látható alagút. Az összes programot megtalálják itt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek