33 adventi vásár Ausztriában békebelitől a formabontóig

Összegyűjtöttük a legkönnyebben elérhető vásárokat a klasszikus bécsi kínálattól a legkülönlegesebb, szurdokvölgyben, kastélyudvaron vagy várromokban tartott csodákig. Válogassanak, bőven van miből.

Adventkor azért érdemes elutazni, mert még azok a helyek is egészen más arcukat mutatják, ahol korábban már jártunk. Fűszeres puncs, fahéj, vanília, pörkölt mandula és sülő gesztenye illata lengi be a levegőt, díszkivilágítás öltözteti új ruhába a köztereket. Ausztriában mesteri szintre emelték az ünnepi készülődést, komplett mesefalvakat húznak fel ilyenkor szerte az országban. És ne gondolják, hogy túl korán írtuk meg ezt a cikket: ugyan még messze nincs advent, de az alábbi vásárok többsége vagy már megnyitotta kapuit, vagy a napokban fogja.

A klasszikus: Bécs

Az örökzöld adventi program: Bécs. Egynapos kiruccanásnak is tökéletes, de egy teljes hétvégét el lehet tölteni azzal, hogy végiglátogatjuk a különböző hangulatú vásárokat. Van hatalmas alapterületű, és kis bensőséges, szabadtéri és üvegházban berendezett, békebeli és formabontó. Íme a kínálat:

Adventi varázslat a városháza előtt

A leghíresebb vásár mind közül. Ha bécsi karácsonyi vásárra gondolunk, a neogótikus városháza előtt megrendezett kirakodóvásár képei derengenek fel előttünk. És ezzel nem vagyunk egyedül: évente több mint hárommillió turista keresi fel ezt a vásárt. Mintegy százötven standjánál ékszerek, karácsonyi dekorációk, karácsonyfadíszek, játékok, édességek között válogathatnak az érdeklődők. Természetesen nem hiányozhatnak a sült gesztenyét, sült kolbászt, töltött krumplit, édességeket, puncsot és forralt bort árusító standok sem.

Rathausplatz
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

A látogatók tömegei mellett az adventi varázslat elmaradhatatlan részei a Rathauspark feldíszített fái, az óriás angyalszárnyak, a Mennyei Postahivatal, a Jézuska Műhely, és lesz kori- és curling pálya is. A hatalmas alapterületű vásár minden látnivalójának és árusának átlátásához itt találnak térképet.

Bécs, Rathausplatz, 2016.11. 12.–12. 24., További infó itt.

Karácsonyi falu a Maria-Theresien-Platzon

A másik nagy tömegeket vonzó vásárt pár lépésre a Hofburgtól, a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum között találjuk. Itt a tradicionális kézműves termékeké, és az egyedi ajándékötleteké a főszerep. Na meg az elmaradhatatlan puncsos standoké, ahol gőzölgő italunkat kortyolgatva hasonlíthatjuk össze a mellettünk magasodó két pazar – egyébként egyforma – múzeumépületet. A zenei aláfestésről gospelkórusok és zenekarok gondoskodnak. A karácsonyi falu az ünnep után szilveszteri faluvá alakul, december 31-én este hattól várják ide a bulizókat.

Bécs, Mara-Theresien-Platz, 2016. 11. 16.–12. 26., További infó itt.

Karácsonyi falu a régi általános kórháznál

Egy tipp a kisebb, családiasabb vásárok kedvelőinek. A hatalmas neogótikus Votivkirchétől nem messze, a régi kórház nyugodt udvarára lépve mintha egy másik világba csöppennénk: a nyüzsgő Bécs helyett egy kisváros meghitt főterén érezzük magunkat. A vásárban a bódékból kialakított utak mentén rengeteg puncsos és forralt boros pultot, körhintákat, kisvonatot, élő állatokat találunk. Rossz időben fedett hüttékbe, és a téren található éttermekbe is be húzódhatunk.

Bécs, Altes AKH, Alserstraße/Spitalgasse, 2016. 11. 12.–12. 23., További infó itt.

Tél a Múzeumi Negyedben

Akinek az adventi vásár fából ácsolt kisházakat, csillámport, fényfüzéreket és népszerű karácsonyi dalokat jelenti, nem fogja jól érezni magát a MuseumsQuartier udvarán. Aki viszont vevő a fényfestésre, koncertekre, kellemesen populáris dj szettekre és formabontó műanyag pavilonokra, imádni fogja ezt a helyet.

Winter im MQ, ha formabontó helyet keres, csak ide jöjjön
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: MuseumsQuartier Wien

Különleges puncsokat kóstolhatunk a hét fedett hüttében, melyekben sok más vásárral ellentétben kényelmesen le is ülhetünk. A jó zene, és a forró alkoholos italok mellett curling pálya és távirányítós autók versenye szórakoztatja a népeket. Tipp: karácsonyi ajándékért érdemes betérni az MQ ajándékboltjába!

Bécs, Museumsplatz 1., 2016. 11. 3.–12. 23., További infó itt.

Spittelbergi karácsonyi vásár

A MuseumsQuartier-ből a MUMOK melletti lépcsőn felsétálva pár perc alatt a Spittelberg-negyed idilli vásárában lehetünk. Ez a hely csupa olyat tud, amit az MQ trendi vására nem. Apró fényfüzérek mindenütt, régi házak közt kanyargó zegzugos utcák, kézműves termékek és finom falatok.

Spittelberg
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: mimi / Travelo

A vásár három párhuzamos utcán kanyarog végig, előbbi kettő közt kis sikátorokon is átjuthatunk, a harmadik csak a két vége felől közelíthető meg. Az egész vásárnak nagyon kedves, családias hangulata van, valószínűleg a kézműves termékek és a szűk utcácskák és az itt iszogató, beszélgető sok helybéli lakos miatt. Nekünk az évek során az MQ vására mellett ez lett a másik nagy kedvencünk.

Bécs, Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse, 2016. 11. 12.–12. 23., További infó itt.

Art Advent a Karlsplatzon

Ha a nagyszabású, látványos karácsonyi vásárokat kedveli, ám a városháza előttit már unja, remek alternatíva lehet a Karlsplatz vására, melynek gyönyörű hátteret ad a Karlskirche fenséges épülete. Pár bódénál természetesen árulnak ételeket és forró italokat is – az pedig külön jó pont, hogy rossz idő esetén ezek elfogyasztásához félig zárt sátrak alá is behúzódhatunk –, de a főszerep ezen a helyen a bio termékeké és a kézműves ajándékoké, táskáké, ékszereké.

Karlsplatz
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: Divina Art

A gyerekek sem fognak unatkozni: a templom előtti téren többek között hatalmas szalmajátszótér, hajtánypálya, bábszínház, élő állatok, körhinta várja őket. Interaktív térkép a vásárról itt.

Bécs, Karlsplatz, 2016. 11. 18.–12. 23., További infó itt.

Tipp: Átfagyott az utcán csatangolva? Irány a múzeum!

Szakítsa meg a vásárjárást egy jó kis kiállítással. Bécs múzeumaiban az idei téli szezonban csupa izgalmas, és nem egy esetben pikáns témával készülnek a turisták adventi rohamára. Az alábbi három tárlatnak otthont adó múzeumok ráadásul pont karácsonyi vásárok közelében vannak, úgyhogy tényleg nagyon kényelmesen betervezhetők a programba.


Szex Bécsben: A Karlsplatzon található Wien Museum korhatáros tárlatán mindent megtudhatunk a szex és az osztrák főváros kapcsolatáról. A kiállítás a bordélyok, a garniszállók és a házasságszerzők világába kalauzolja a látogatókat.


Erotikus művészet Japánból: A Stubenring 5. alatt található osztrák iparművészeti múzeumban, a MAK-ban is felnőtteknek szóló kiállítás várja a turistákat. Olyan nyíltan erotikus színes fametszeteket mutatnak be, amelyek a japán kormány hosszú ideig tartó tilalma ellenére tömegjelenséggé nőtték ki magukat.


Gnómok és szörnyek a múzeumban: Hieronymus Bosch halálának ötszázadik évfordulója alkalmából a Képzőművészeti Akadémia Képtárában (Schillerplatz 3.) a bizarr cukiságoké a főszerep. A kiállításon bámulatos keveréklényeket ismerhetünk meg a középkori könyvfestészetből, a reneszánsz grafikából, vagy a barokk szobrászatból kiválasztott példákból, és a meglehetősen furcsa a kortárs művészeti tárgyakból.

Régi bécsi karácsonyi vásár a Freyungon

Az Altwiener Christkindlmarktot (Régi bécsi karácsonyi vásárt) békebeli hangulata, és szép kézműves portékái miatt keressék fel. Már 1772-ben is rendeztek itt adventi vásárt – innen a rendezvény neve. Karácsonyfadíszekért, Betlehem-alkatrészekért, kerámiatárgyakért, édességekért és ünnepi hangulatú koncertekért érdemes ide eljönni.

Díszek a freyungi vásárban
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: mimi / Travelo

Bécs, Freyung, 2016. 11. 18.–12. 23., További infó itt.

Am Hof karácsonyi vásár

A Freyungtól néhány lépéssel arrébb található Am Hof karácsonyi vásáron 76 kunyhóból kínálják a portékát: főként kézműves ajándékokat, és karácsonyi díszeket a tradicionálistól a szupergiccsesig. De éhesek és szomjasak sem maradunk, puncsos standok, pezsgőbár, regionális finomságok gondoskodnak az ünnepi ízekről. A hangulatot pedig karácsonyi kórusok előadásai emelik.

Bécs, Am Hof, 2016. 11. 11.–12. 23., További infó itt.

Karácsonyi vásár a Stephansplatzon

A bensőségesség, elmélkedés és a hagyománytisztelet jegyében zajlik az adventi árusítás és készülődés a Stephansplatzon. A dóm tövében felállított standok mentesek mindenféle bóvlitól.

Csendes vásár a Stephansdom tövében
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: mimi / Travelo

Bécs, Stephansplatz, 2016. 11. 11.–12. 26., További infó itt.

Karácsonyi falu a Belvedere-kastélyban

A barokk Felső-Belvedere kastély előtt bensőséges hangulatú vásár vár mindenkit negyven kézműves bódéjával, klasszikus karácsonyi finomságokkal, gospel kórusok előadásaival, nosztalgia körhintával. Ha átfagytunk a vásárban, menjünk be a kastélyba, és nézzük meg Klimt Csókjának eredetijét!

Bécs, Oberes Belvedere, 2016. 11. 18.–12. 23., További infó itt.

Karácsonyi vásár a Hirschstetten kertekben

A városi kertészet üvegházaiban berendezett karácsonyi kiállítás idei mottója a mennyei karácsony. De nem csak nézelődni lehet, hanem vásárolni is: itt bio termékeket (sajtok, must, ecetek, szörpök) és dekorációkat is árulnak. Kórusok is fellépnek, a gyerekeket pedig pónilovaglás, kézműveskedés várja.

Bécs, Blumengärten Hirschstetten, Quadenstraße 15, 2016. 11. 17.–12. 18. (minden csütörtöktől vasárnapig), További infó itt.

Kulturális és karácsonyi vásár a Schönbrunni kastély előtt

A romantikus helyszínen megrendezett karácsonyi vásáron a kínálat főleg hagyományos kézműves termékekből, és kézzel készített dísztárgyakból áll. Nyolcvan kiállító művészi termékei között válogathatunk idén. A schönbrunni egyébként nem csak karácsonyi, de újévi vásár is, mert egészen január 1-ig várja a látogatókat.

Schönbrunn behavazva
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: weihnachtsmarkt.co.at

Bécs, Schloss Schönbrunn, 2016. 11. 19.–01.01., További infó itt.

Karácsonyi vásár a Praterben

Igazán egyedi hangulatú vásárt találunk Bécs vidámparkjában, a Praterben, az óriáskerék tövében. Itt leginkább puncsos bódék vannak, amelyekből régi időket idéző ruhában mérik a forró italokat, mindez a körhintával, és az óriáskerékkel a háttérben egészen békebeli hangulatot eredményez. Itt érdemes bukni a bögrékért leadott letétet, és szuvenírbe eltenni inkább magát a bögrét, mert minden évben nagyon szépet adnak.

A bécsi Prater vására az óriáskerékről nézve
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: mimi / Travelo

Bécs, Riesenradplatz, 2016. 11. 19.–2017. 1. 6., További infó itt.

Karácsonyi vásár termelői finomságokkal

A barokk Lobkowitz palotában „Finomságok a parasztgazdáktól" mottóval tartanak immáron ötödik alkalommal karácsonyi vásárt. Kóstolni és vásárolni is lehet, lesznek finom halak, sonkák, kenyerek, sajtok, kekszek, méz, lekvár, gyümölcslé, bor, olajok, pesztók, csatnik és vadételek is. És persze adventi dekorációk, forralt bor és forralt must is.

Bécs, Theatermuseum, Palais Lobkowitz, Lobkowitzplatz 2, 2016. 12.8–11., ingyenes belépés. További infó itt.

Vidéki cuki vásárok elérhető közelségben

Egészen más hangulatú egy vidéki kis vásár mint a nagyvárosiak, érdemes egyszer kipróbálni ezt is. A továbbiakban olyan vásárokat mutatunk, amik vagy Bécshez esnek közel, így egy itt eltöltött hétvége programjába illeszthetők be, vagy a magyar határtól nincsenek messze, és ezért könnyen elérhetők. Igyekeztünk ezek közül is a legérdekesebbeket kiválasztani, ahol kastélyparkok és kolostorkertek mellet pincesorok, kovácsműhelyek és a hegyvidékek kínálnak hangulatos és szokatlan körítést.

Mesebeli advent a Johannesbachklamm-szurdokban

Hangulatos ünnepi fények, kézművesek, karácsonyi ajándékokat kínáló standok, gőzölgő italok és hagyományos ételek – eddig ez is egy átlagos karácsonyi vásárnak hangzik. Pedig nagyon nem az, ugyanis egy romantikus szurdok közepén rendezik meg. A fő attrakció – már a helyszín mellett – Ausztria legnagyobb karácsonyfája, óriás gyertyákkal, gömbökkel, szaloncukrokkal díszítve.

Johannesbachklamm
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: Franz Zwickl (+43-664-3586350) / also-ausztria.info

Würflach, Johannesbachklamm szurdok, 2016. 12. 8.-11., naponta 14 órától. További infó itt.

Kovácskarácsony Ybbsitzben

A piactéren kézművesek mutatják be a már elfelejtett technikákat, mint a pl.: a szövést, esztergálást, kosárfonást, gyertyakészítést vagy az üvegfestést. A finomságokról, például a frissen sült fánkról a helyi fogadósok gondoskodnak.

Kovácsok karácsonya
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: also-ausztria.info

Ybbsitz, 2016. 12. 17-18., 10-18 óra között, a belépő 2 euró, gyerekeknek 15 év alatt ingyenes.

Adventi vásár Európa leghosszabb pincesorán

A festői pincesoron megrendezett vásáron kizárólag saját kézzel készített termékek, ételek és italok kaphatók. A forralt bor mellé zenei programok, felolvasások járnak itt, és gyerekprogramokat is tartanak.

Advent a hadresi pincesoron
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: also-ausztria.info

Hadres, 2016. 12. 3-4., 12. 10-11., 13 órától

Karácsonyi falu a Schloss Hofban

A kastély árkádjai alatt és a majorsági udvaron száz stand kínál tradicionális kézműves és kulináris specialitásokat. Szombatonként a vásár zárásaként 17 órától a Marchfeldi filharmonikusok adventi előadása hallható. Karácsonyi kastélylátogatás, meghitt adventi zene és számos gyerekprogram teszi felejthetetlenné a Schloss Hof-i karácsonyi falut.

Schloss Hof
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: also-ausztria.info

Schloss Hof, 2016. 11. 19. – 12. 18. között hétvégenként és ünnepnapokon,10-18 óra között- További infó itt.

Adventi vásár a heiligenkreuzi apátságban

Az apátság udvarában 35 kolostor és apátság kínálja természetes készítményeit. A miseboroktól kezdve az exkluzív specialitásokon át – mint a gerasi kolostor fánkja –, a kézműves termékekig megtalálható lesz sok minden az egynapos eseményen. Harangjáték, gyerekeknek barkácsolás, és természetesen sok vallási program is várható. Egyébként magyar termékek is lesznek: a Bakonybéli Monostor kézműves gyógynövényes sörökkel, és a Pannonhalmi Apátság levendulatermékeivel képviselteti magát.

Heiligenkreuz, 2016. 12.10., 9-19 óra között

Advent az aggsteini várromoknál

Mi mást rendeznének egy romantikus várromnál, mint középkori karácsonyi vásárt?! A lovagi teremben kortárs művészek alkotásait állítják ki. A várudvarban középkori kereskedők varázsolnak autentikus hangulatot.

Aggstein, 2016. 11. 19-20., 10-19 óra között. Belépő felnőtteknek 5 euró, gyerekeknek 3 euró, 6 éves kor alatt ingyenes. További infó itt.

Advent a göttweigi apátságban

A bencés rendi Göttweigi Apátság idén is megnyitja kapuit, hogy a turisták kézműves termékek, karácsonyfadíszek és betlehemi figurák közt válogathassanak náluk. Minden nap este hattól adventi koncerttel zárják a vásárt, hétvégenként tartalmas gyerekprogramok színesítik a kínálatot.

Göttweig, 2016. 11. 26. – 12. 8., naponta 10-18:00 óra között.

Süti, süti, süti
Nincs osztrák adventi vásár minimum egy karácsonyi sütiktől roskadozó pult nélkül. A hagyományos osztrák konyha amúgy is tele van édes tésztás fogásokkal (császármorzsa, túrós batyu, mákos nudli, almás rétes), miért pont az ünnepnapok maradnának süti nélkül? Van is állítólag egy ilyen vicc: "Mi az a három dolog, amit egy osztrák magával vinne egy lakatlan szigetre? Három különböző süteményt." Az adventi időszak a cukrászdák számára a legnagyobb ünnep. Ilyenkor az osztrák sütödékben késő estig folyik a munka: dagasztanak, sütnek, cukroznak, mázakat készítenek. Talán nincs is másik konyha, amely ilyen sokféle különböző karácsonyi süteményt ismer: vaníliás kifli, linzerkarika, mandulás szelet, mézeskalács, fahéjas csillag. A sokszínűség gyökerei egészen a Habsburg-időkig nyúlnak vissza, az uralkodócsalád emelte be a karácsonyi süteményeket a szalonokban fogyasztott édességek közé.
Forrás: Austria.info

 

Adventi vásár Fraknó várában

A Fraknói vár tradicionális adventi vására az egyik legszebb, és legnépszerűbb egész Ausztriában – legalábbis a vásár saját honlapja szerint. Mivel mi eddig csak ősszel és tavasszal jártunk erre, adventkor még nem, nem tehetünk mást, mint hogy hiszünk neki. Az adventi időszakban az amúgy is különleges atmoszférájú vár ódon felvonóhídján átlépdelve egy mesevilágban találjuk magunkat. Az adventi hétvégéken a felnőttek hagyományos kézműves termékek között válogathatnak, a gyerekeket a vár boszorkánya, Griselda várja különböző programokkal.

Az osztrákok imádják a karácsonyi sütikéket
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: Rita Newman / also-ausztria.info

2016. 11. 25–27., További infó itt.

Adventi vásár a kismartoni Esterházy-kastélyban

Nem a Fraknói vár az egyetlen Esterházy birtok, amely adventi díszbe öltözik. A kismartoni Esterházy kastély barokk stílusú belső udvarán is tartanak vásárt. Ötven kézműves portékájából válogathatunk, adventi finomságokat kóstolhatunk, klasszikus zenei koncerteket hallgathatunk, és gyerekprogramokkal is készülnek.

Kismarton, Esterházy-kastély, 2016. 12. 8–11. További infó itt.

Pannon karácsonyi piac a halbturni kastélyban

A Fertőtótól nem messze található Halbturnban található barokk kastély udvarán és termeiben tartják a romantikus adventi vásárt, ahol az udvaron tábortűz, pónilovaglás, kézműves ékszerek, sajtok, befőttek és minden más földi jó várja a látogatókat.

Halbturn
Galéria: Osztrák karácsonyi vásárok 2016
Fotó: mimi / Travelo

Bár nincs olyan sok árus, mint egy nagyvárosi vásáron, mégis azt éreztük itt válogatva, hogy ha lenne hozzá kedvünk (és keretünk), rövid idő alatt simán be tudnánk szerezni itt az egész családnak a karácsonyi ajándékokat. Ráadásul anélkül, hogy amiatt kéne szégyenkeznünk, hogy nem voltunk túl kreatívak. Nyelvi problémák egyébként nem nagyon lesznek az udvaron, rengeteg árus ugyanis hazánkból érkezik.

Halbturn, 2016. 11. 26–27., 12. 3–4. és 10–11., Belépőként a máltai szeretetszolgálatnak gyűjtenek adományt, mindenki annyit ad, amennyit gondol. További infó itt.

Nem jön be egyik sem?

Ha a bécsi vásárokat már unja, de nincs kedve a falusi romantikához, nézze meg a többi osztrák nagyváros kínálatát. Íme néhány példa:

– Grazban a világörökségi óvárosban és a fölé magasodó Schlossbergen is rendeznek vásárt. A belvárosiak november 18-án nyitnak meg és december 24-ig várják a látogatókat. A Schlossbergen november 18. és december 18. között, péntektől vasárnapig lesz kirakodóvásár kézműves termékekkel, környékbeli termelők finomságaival, koncertekkel és feledhetetlen grazi panorámával. További infó itt.
– Kicsit többet kell érte ugyan utazni, de Salzburg adventkor tényleg olyan, mint egy megelevenedett mesekönyv. Karácsonyi vásárt tartanak többek közt a dóm előtti téren (11.17.– 12.26.), a Mirabellplatz-on (11. 17.–12. 24.), a város fölé magasodó Hohensalzburg erődben (11. 25.–12. 28., péntektől vasárnapig), és a vízi játékairól híres Hellbrunn-kastélyban (11. 17.–12. 24.) is. De nincs messze a Csendes éj születésének helyszíne, Oberndorf sem. Itt naná, hogy a Stille-Nacht-Platz-on van a karácsonyi vásár. (11. 19.–12. 24., További infó itt.)
– Ha pedig behavazott alpesi csúcsok tövében andalogna, Tirol tartomány fővárosát, Innsburckot ajánljuk. Itt sincs hiány a vásárokból: az óvárosban tradicionális kézműves vásárt tartanak (11. 15.–12. 13.), a Hungerburgon pedig elképesztő panoráma jár az ünnepi shopping mellé. (11. 19.–12. 23.)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek