Európa legérdekesebb karácsonyi vásárai

Kovácsok karácsonya Ausztriában, svéd advent zöld nyulak társaságában, és ünnepi shopping a föld mélyén Hollandiában. Megmutatjuk Európa legérdekesebb karácsonyi vásárait, de arra az esetre is adunk pár tippet, ha ezeken nem találná meg álmai ajándékát.

Szeretjük a klasszikus, romantikus karácsonyi vásárokat fényfüzérestül, csillámporostul és karácsonyi dallamostul. Ezért is ajánlottunk már olvasóinknak ilyeneket Ausztriában, de még a Balaton könyékén is. Most azonban inkább olyanokat mutatunk, amik nem a szokásos, egymás mellett sorakozó faházikókról szólnak. Hanem mondjuk kovácsokról, zöld nyulakról és föld alatti barlangjáratokról. De azoknak is van pár tippünk, akik a vásárokon nem találták meg az ideális ajándékot.

 

Kovácsok karácsonya, Ybbsitz, Ausztria

 

Alsó-Ausztria romantikus karácsonyi vásárairól írtunk már korábban, de a legspeciálisabbról most külön megemlékezünk. Ybbsitz kisvárosában ugyanis a kovácsműhelyek is kiveszik részüket az adventi készülődésből. A kovácsvásár legnagyobb slágere a világ legkisebb kovácsfogója – ez az egy körömnyi szerszám még a Guinness rekordok könyvében is szerepel. Az idén december 19-én és 20-án esedékes kovácsok karácsonya 10 és 18 óra között tart majd nyitva, a belépő két euró.

Ybbsitz
Galéria: Izgalmas karácsonyi vásárok
Fotó: also-ausztria.info

 

Diszkógömb és curling, Bécs, Ausztria

 

Fényfestés, kellemesen populáris dj szettek és formabontó műanyag pavilonok – ezt tudja kedvenc bécsi vásárunk a MuseumsQuartier udvarán. Az inkább karácsonyi bulihelynek, mint adventi vásárnak nevezhető helyszínen különleges puncsokat kóstolhatunk a hét fedett hüttében. A jó zene (amikor legutóbb ott jártunk, épp a The Girl from Ipanema mixe szólt) és a forró alkoholos italok mellett curling pálya és távirányítós autók versenye szórakoztatja a népet. Ajándékot venni azért itt is lehet, erről kicsit később szólunk.

MQ, Bécs
Galéria: Izgalmas karácsonyi vásárok
Fotó: MuseumsQuartier Wien

 

Advent zöld nyulak társaságában, Göteborg, Svédország

 

Göteborg vidámparkjában, a Liseberg Parkban több különböző tematikájú karácsonyi vásárt is találunk. Van középkori hangulatot árasztó rész, van régi idők karácsonya névre hallgató – itt kórusok énekeit is meghallgathatjuk a macskaköves utcákat járva.

Ez a Liseberg vidámpark lappföldi karácsonyt bemutató szekciója
Galéria: Izgalmas karácsonyi vásárok
Fotó: Liseberg / Facebook

 A legbizarrabb környék azonban kétségkívül a nyulak birodalma, ahol a vidámpark kabalaállatainak számító zöld plüss nyulak együtt karácsonyoznak az ünnepek kedvéért érkező hófehér sarki nyulakkal. A parkbelépőt, és az összes, télen is üzemelő attrakció használatát is magában foglaló jegyet 245 svéd koronáért lehet megvenni, ez körülbelül 8300 forintot jelent.

 

Vásár a barlangrendszerben, Valkenburg, Hollandia

 

Hollandiában, Valkenburgban található Európa legnagyobb, legrégebbi és leglátogatottabb föld alatti karácsonyi vására. Idén harmincadik alkalommal rendeznek vásárt a vicces nevű Gemeentegrotban, mely „önkormányzati barlangot" jelent. A barlangot mindig gyönyörűen feldíszítik karácsonyira, ünnepi zenék szólnak, miközben rengeteg finomságokat és ajándékokat kínáló pultnál lehet válogatni.

Barlangi advent, Hollandia
Galéria: Izgalmas karácsonyi vásárok Fotó: Kerstmarktgemeentegrot.nl
Fotó: Kerstmarktgemeentegrot.nl

 A vásár idén december 23-ig lesz nyitva, hétfőtől csütörtökig 11-20 óra között, pénteken és szombaton 10-21 óra között, vasárnap pedig 10 és 20 óra között. A belépés öt évesnél fiatalabb gyerekeknek díjtalan, 12 éves korig 3 euró, felnőtteknek 6 euró.

 

Idill a pályaudvaron, Zürich, Svájc

 

A karácsonyi vásárok többségét szabadtéren szokták tartani, a nagy pelyhekben hulló hó nagyot tud dobni az ünnepi hangulaton. Zürich vásárának tagadhatatlan előnye azonban, hogy bármilyen zord legyen is odakint az időjárás, az ide látogatók zavartalanul válogathatnak a mintegy 150 pult kínálatában. A zürichi főpályaudvaron rendezik meg ugyanis Európa legnagyobb beltéri karácsonyi vásárát. A vásár fénypontja a Swarovski kristályok ezreivel díszített, tizenöt méter magas karácsonyfa. December 24-ig látogatható, minden nap 10:30 és 22 óra között.

Zürich
Galéria: Izgalmas karácsonyi vásárok Fotó: Zürich Christkindlmarkt
Fotó: Zürich Christkindlmarkt

 

Nem találta meg a tökéletes ajándékot a vásárokon?

 

Ha még karácsonyig külföldön jár, és a vásárokon nem találta meg az ideális ajándékot, ne csüggedjen! Viszont bánatában semmiképp ne támadja be a leghíresebb bevásárlóutcákat és a legnagyobb plázákat. Itt ugyanis tömeg és tucatcuccok várják majd, amikről végül meg nem mondja az ajándékozott, hogy ezt Madridból, Londonból vagy éppen Budapestről kapta. Adunk inkább pár tippet korábbi tapasztalataink alapján, hogy merre érdemes egyedi ajándékokat keresni Európa nagyvárosaiban.

MQ Point
Galéria: Izgalmas karácsonyi vásárok
Fotó: MQ Point / Facebook

 Bécsben például karácsonyi ajándékért érdemes a már emlegetett MuseumsQuartier könyvesboltjába, illetve ajándékboltjába (MQ Point) benézni. Tavaly amikor itt járunk, úgy voltunk vele, hogy ha a pénztárcánk és az időnk engedte volna, itt le is tudhattuk volna a komplett ajándékvásárlást. Építészetet, lakberendezést, divatot, filmeket és dizájnos tárgyakat kedvelő ismerőseink számára legalábbis biztosan.

Barcelonában a belváros zegzugos utcáin nem kell az egyenszuvenírrel beérnünk: a Ribera-negyedben, a Carrer dels Carders, 14. szám alatt található Wawas tele van jó ötletekkel és egyedi ajándékokkal. További barcelonai tippek a Time out remek gyűjteményében.

Wawas Barcelona
Galéria: Izgalmas karácsonyi vásárok
Fotó: Wawas Barcelona / Facebook

 Ha nemcsak egy-egy klassz boltra, de komplett városnegyedekre vágynak - ahol hangulatos kávézók, éttermek és kocsmák váltakoznak vintage üzletekkel és helyi tervezők dizájnos boltjaival- , tapasztalataink szerint a nagyvárosok hipszter-negyedeivel nem nagyon lehet mellélőni. Madridban ez a Gran víától pár lépésnyire elterülő Malasaña és a Chueca-negyed, ugyanez Berlinben a Kreuzberg, Londonban pedig ilyen a Shoreditch és a Hoxton-negyed.

House of Liza, London
Galéria: Izgalmas karácsonyi vásárok
Fotó: House of Liza

 Utóbbiban, a Hoxton vasútállomástól nem messze találjuk azt a remek kis vintage butikot, melynek arculatát egy magyar designer tervezte. A House of Liza kínálatát nem feltétlenül hipszter-pénztárcához szabták, ám ha valakit érdekel a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek divatja, akkor mindenképpen érdemes megnézni. Vintage archívumában úgy mutatják be az ikonikus tervezők darabjait, mintha a bolt egy múzeum lenne. Egy olyan múzeum, ahol a kiállított tárgyak megvásárolhatók. További tippek a negyed felderítéséhez korábbi cikkünkben olvashatók.

Jó vásárlást kívánunk!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek