Unja a tömeget? Ezek a legjobb adventi programok a Balatonnál!

Az ehető és az egyedi ajándékok beszerzésére például tökéletesek a termelői piacok. De enyhe időben túrázhat, vagy ha lehűl a levegő, akkor veheti az irányt valamelyik fürdő vagy wellness-részleggel rendelkező hotel felé is. Egy biztos: unatkozni nem fog, és a stressz-szintje is jóval alacsonyabb lesz a megszokottnál.

Biztosan gondolt már arra, hogy milyen jó lenne elszökni egy kicsit a karácsony előtti nyüzsgésből, és egy szép, nyugodt helyen készülni az ünnepekre. Megtapasztalni egy kicsit azt a nyugalmat, amiről ez az időszak valójában szól. A Balaton és környéke tökéletes helyszín ehhez, így ha teheti, pakolja fel a családot, hívja össze a barátait, és töltsenek néhány napot a tónál!

Lassuljon le!

Persze imádjuk a Vörösmarty tér karácsonyi hangulatát, az óriási ajándék- és street food-választékot, de a tó téli nyugalmával nem sok helyszín versenyezhet. Legalábbis akkor, ha az a cél, hogy kicsit visszavegyünk a pörgésből. Olyan, mintha ez a nyugalom a Balatonnál az embereket is megszállná - a decemberi őrületben szinte hihetetlennek tűnik, de megúszható az adventi időszak kapkodás, idegeskedés és tömeg nélkül is.

Itt biztosan lelassul, ha unja a nyüzsgést Galéria: Adventi programok a Balatonnál 2015Fotó: Nyitott Balaton

Szép gesztus, hogy a Balaton-parti települések közösen várják a karácsonyt - Balatonfüreden gyújtották meg az első adventi gyertyát, a másodikat Hévízen, majd Siófokon és Keszthelyen is meggyújtanak egyet-egyet az ünnepváró vasárnapokon, a tó környékén lakók összefogását jelképezve. Karácsonyi vásárt szinte minden nagyobb balatoni település rendez, és tényleg rengeteg változatos program közül választhatunk.

A Kolping Hotel nagyszerű akciójával csakugyan a télből a nyárba repíti! December 11-13. között, 3 napon át a legkedvezőbb árakon foglalhatnak a jövő évre. A Bobóországbeli családi pihenés minden gyermek álma, amit most Ön is valóra válthat! Ingyenes családi- és gyerekprogramok, szakképzett gyermekfelügyelet az év minden napján. Az élményt nem lehet becsomagolni, de hatása hosszan tart! (X)

Sütimennyország és falusi betlehem

Ha mérsékelten szeretne csak visszavonulni, Balatonfüred ideális adventi helyszín lehet. Itt egymást érik az ünnepváró programok, de persze évszaktól függetlenül sem áll meg az élet. A Gyógy tér közelében felállított pódiumon különféle zenekarok, mesemondók, kántálók, tűzzsonglőrök és betlehemesek lépnek fel. December 12-én mézkóstoló, mézek és mézgyertyák vására várja a családokat, és lesz egy helytörténeti felolvasó est is a régi idők téli Balatonjáról, Eötvös Károly és Jókai Mór műveiből. A Vaszary-villa kivilágított kertjében minden délután pillecukor sül, és persze a kötelező forralt bor sem marad ki a kínálatból.

Szombatonként a családi alkotónapok keretében karácsonyfadíszek, saját csomagolópapírok készülnek, de ha már erre jár, ne hagyja ki a villa híres kiállításait sem. A Cilinder és lokni című tárlaton mintegy ötven biedermeier festményt tekinthet meg, A modern magyar festészet remekei című kiállítás pedig a magyar festészet történetének legmozgalmasabb és legváltozatosabb szakaszát, az 1896-tól napjainkig terjedő több mint száz évet mutatja be. Ez csak 2016. január 3-ig látható!

A siófoki advent zenében is erős lesz: gospel-, jazz- és akusztikus koncertek színesítik az Aranycsengő adventi vásárt. Többek között Keszthely, Fonyód, Balatonföldvár és Balatonszárszó is készül adventi programokkal, amelyek között a különféle mézeskalács-készítő workshopok szinte mindenhol megtalálhatók - ha eddig nem tanult meg mézeskalácsot sütni, most meg fog.

Így is nekiállhat az ajándékkeresésnek Galéria: Adventi programok a Balatonnál 2015Fotó: kchill / Travelo.hu

De nem csak a nagyobb part menti városokban lehet tartalmas programokat találni. Gyenesdiáson például december 12-13-án gesztenyesütéssel turbózzák fel a karácsonyi vásárt, miközben lesz halászlékóstolás és süteménysütő verseny is, ahol szigorúan csak amatőrök indulhatnak. Felsőörsön és Vörsön saját készítésű betlehemet állítanak és természetesen adventi vásárral várják az érdeklődőket. Balatonföldváron december 20-án Adventi Mézünepet rendeznek.

Pláza helyett: bolhapiac és termelői piac

Ha az idén már nem a zsúfolt plázákban és stresszes eladók, vevők között szeretne készülni az ünnepre, akkor keresgéljen ajándékot valamelyik termelői piacon vagy bolhapiacon! Sokkal kevesebben vannak, mint nyáron, nincs kapkodás, ráadásul a legtöbb esetben meg is lehet kóstolni az ajándékot. Ha nem kifejezetten gasztroajándékra hajt, akkor is rengeteg egyedi, különleges dologra bukkanhat a kézműves és a használt termékek között. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a helyi művészeket, árusokat is segíti.

Néhány nap múlva úgy érzi, mintha kicserélték volna Galéria: Adventi programok a Balatonnál 2015Fotó: Keszthely Város Facebook

A piacokon olcsóbban szerezheti be a karácsonyi menü alapanyagait is - és mennyivel jobb pár percet sorban állni, közben egy jót beszélhetni, mint ölre menni a húsokért a hipermarketben. A káptalantóti Liliomkert Piac, a Hévízi piac és a Tihanyi Piac Placc például télen is nyitva tart, ez utóbbi játszóházzal készül minden szombat délelőttre, így a kicsik sem fognak unatkozni. Amíg ők kézműveskednek, addig ön nyugodtan beszerezheti nekik a karácsonyi meglepetést.

A gyulakeszi Csigó Malomban főleg régiségek és lakberendezési tárgyak között böngészhet. Ha pedig egy kis kultúrsokk is belefér, keresse meg a tapolcai használtcikk-piacot, ahol gyakorlatilag mindent megtalál, a síruhától a túrabakancson át a porcelánvázáig.

Egyen, igyon, partizzon!

Ahogy korábban is említettük, egyre több balatoni vendéglátóhely és pincészet tart nyitva a nyári szezonon kívül is. Az éttermek egy része mindig nyitva áll, leszámítva a hét eleji szünnapokat, és vannak, amelyek télen csak péntektől vasárnapig fogadnak vendégeket - ezért azt tanácsoljuk, hogy mindig nézzen utána a nyitva tartási időnek!

A Balaton első őszi-téli gasztrotérképe sokat segít, ha a Csopak-Balatonfüred tengelyen mozog (Bistro Sparhelt, Márga, Árpi bácsi rétesezője, stb), de Balatonalmádi (Bor és Szóda), Vonyarcvashegy (Bock Bisztró Balaton), Keszthely (Télikert), Szigliget (Bakos Attila) és Balatonszemes (Kistücsök) is jó választás, ha önnek a kulináris élvezetek is számítanak. Meg fog lepődni, milyen gasztronómiai élet van pl. Köveskálon, a Káli-medence gasztroközpontjában. Érdemes bejelentkezni egy-két pincészetbe is - egyrészt így még jobban le tud lazulni, másrészt közvetlenül a borászoktól tudja megvenni a karácsonyi borokat, és le is tesztelheti a kínálatot.

És ha már a lazulásnál tartunk, tartson egy karácsony előtti bulit, az ünnepi hajrában úgysem lesz ideje erre. A tavaly megnyílt keszthelyi Télikertben péntek esténként alap az elő zene, szombatonként pedig hajnalig tartó bulikra számíthat. A balatonfüredi Kredenc borbisztróban egy egykori zenész, Dobai András válogatja össze az aláfestő zenét, ha épp nincs koncert. A balatonalmádi Bor és Szódában pedig minden szombaton másik dj nyomja a zenét hajnalig. Ezeken a helyeken tapasokat, burgereket és más izgalmas fogásokat is kérhet - itt figyelnek arra, hogy az ételek helyi alapanyagokból készüljenek, és, hogy a környékbeli pincészetek borait kínálják.

Igazi mesebeli hely az aszófői Nagyi Kertje teaház is, ahol egyébként a meleg nyári napok kivételével állandó advent-hangulat van. És ha még mindig nem tudja, mivel kösse le a gyerekeket, nevezzenek be a csopaki Borgaléria családi bonbonkészítő tanfolyamára (Csopaki Csokisuli), amit Kovács Emőke, az Artis Csokoládéműhely tulajdonosa vezet.

Feltöltődés az ünnepek előtt Galéria: Adventi programok a Balatonnál 2015Fotó: Galerius /Facebook

Stressz helyett jakuzzi

A lelassulás netovábbja pedig egy adventi wellnessprogram. Belvárosi dugók és tömeg helyett lazuljon egy termálmedencében, méregtelenítsen a szaunában, gyűjtsön erőt az ünnepeket megelőző nyüzsgésre. Több olyan wellnesshotel is van, amelyik külsős vendégeket is fogad. A vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balaton teraszán a jakuzziból nézheti a balatoni naplementét, és egy profi szaunapartit is kifoghat. Gyerekekkel pedig irány a siófoki Galerius Fürdő, vagy a kehidakustányi termálfürdő. Egészen más érzés lesz feltöltődve, kipihenve belevágni a nagy karácsonyi készülődésbe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek